CDR.cz - Vybráno z IT

Apple Lightning není rychlejší než Micro USB, prodává se i redukce

Apple_lightning_micro_USB
Americký výrobce zamotal lidem hlavu, když konektor Lightning přirovnával k rychlému Thunderboltu. Rychlý sice je, ale stále odpovídá spíše standardu USB 2.0. Jeho hlavní výhoda je však jinde...

První zvěsti kolem iPhonu 5 hovořili o novém 8pinovém konektoru, který měl nahradit zastaralé 30pinové rozhraní. To se splnilo, ale často pak zněla otázka "proč"? Proč se společnost rozhodla měnit rozhraní, když mají jeho věrní zákazníci nakoupenou spoustu gadgetů a doplňků právě ke starému dock konektoru?

Lighting-Connector-vs.-30-Pin-Dock-Connector-head-on

Jedním z důvodů mají být rozměry, kdy je rozdíl na první pohled patrný. V tomto ohledu se zdá být argumentace pochopitelná, ale stále není vidět větší rozdíl oproti Micro USB. Ten se skrývá právě v počtu pinů. Micro USB jich má pouze pět, Lightning osm. Apple jejich počet odůvodňuje lepší použitelností a efektivnějším napájením pro všelijaké doplňky. Kabel je navíc oproti 30pinu plně digitální. Výhodou je i možnost jeho zapojení, kde nezáleží na orientaci.

apple-lightning-stock-1024_large_verge_medium_landscape

Majitelé příslušenství se starým 30pinovým rozhraním nemusí hned letět nakupovat nové. Stačí použít redukci, která konvertuje Lightning a mění např. digitální audio na analogové. Nasazení nového rozhraní mělo navíc zhoršit pozici necertifikovanému příslušenství z Číny. To se příliš nepovedlo a ochrana poměrně rychle padla, jak informovali kolegové z Deep in IT. Doba nákupu neoriginálního příslušenství se tak naštěstí pro zákazníky blíží.

LightningMicroUSB-7

Ale zpátky k Micro USB. Aby v Cupertinu vyhověli Evropské komisi, rozhodli se k novému datovému a napájecímu rozhraní vytvořit redukci. Ta umožňuje kompatibilitu se stávajícím příslušenstvím uživatelů a měla by uživatelům trošku odlehčit od další kabeláže. Apple tím ale vlastně sám popírá časté tvrzení, že Micro USB by nezvládlo napájet jeho výkonné tablety. Není to pravda a zde záleží spíše na použité síťové nabíječce, než na kabelu - minimálně v této době s tím Micro USB parametrově nemá problém.

Rychlost se oproti 30pinu nepatrně změnila, ale nejedná se o zásadní rozdíl, jak lze vidět na videu výše. Minimálně do té doby, dokud bude Apple u kabelů využívat rozhraní USB 2.0, se těžko dočkáme očekávaných "Thunderbolt" rychlostí. Je však možné, že jen vyčkává na správný čas, kdy bude zvýšení rychlosti pro datové přesuny zapotřebí.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Apple Lightning není rychlejší než Micro USB, prodává se i redukce

Úterý, 6 Listopad 2012 - 14:12 | ro ca | Prosím vás pěkně, ten Lighting kabel má na druhém...
Pondělí, 5 Listopad 2012 - 11:50 | danieel | Cinsky kabel: $6.60, redukce na microusb: $6.10...
Neděle, 4 Listopad 2012 - 15:03 | Richmond | Bezdrátovou nabíječku včetně redukce 30-pin na...
Neděle, 4 Listopad 2012 - 14:32 | nameless1 | No furt lepší mít to hrozné USB, než hrozné USB a...
Neděle, 4 Listopad 2012 - 07:38 | Fip666 | Cakat, ze kabel bude "rychlejsi" pri...

Zobrazit diskusi