CDR.cz - Vybráno z IT

Jako ve videohře. Dálkově ovládaná F/A-18 úspěšně přistála na letadlové lodi

Americké námořnictvo koncem března otestovalo na stíhačce F/A-18 systém dálkového ovládání, který je určen pro nouzové situace. Signální důstojníci převzali pomocí dálkového ovládání ATARI pilotáž nad stíhačkou, a úspěšně s ní přistáli na letadlové lodi.

US Navy otestovalo na palubě letadlové lodi USS Abraham Lincoln (CVN-72) systém dálkového ovládání letounů ATARI. K tomuto účelu byla modifikována stíhačka F/A-18, ve které seděl lidský pilot, který ji normálně pilotoval, ale nepřistál s ní. O přistání se postarala skupina signálních důstojníků (LSO-Landing Signal Officers), kteří převzali řízení letounu při přistávací fázi.

Podmínky na moři při přistávání letounu by se podle vyjádření zúčastněných daly přitom označit jako velmi náročné. Systém ATARI určený původně pro korekci letu při přistání bezpilotních letounů dokáže pomocí operatéra převzít řízení letounu na vzdálenost 5 km.

Signální důstojníci na letadlové lodi převzali řízení F/A-18 a přistáli s letounem pomocí speciálních joysticků. Podle tvůrce systému ATARI Buddyho Denhama je přistávat pomocí ATARI stejné, jako hrát videohru. Testovací stíhačka F/A-18 už sice byla touto technologií vybavená v roce 2017, ale povolení k testování na moři, respektive na letadlové lodi, dostala až letos v březnu.

Námořnictvo si od tohoto dálkového ovládání slibuje záchranu pilotů, kdy např. pilot ztratí vědomí, nebo když pilot bude zasažen šrapnelem z PVO, a hrozilo by, že nedokáže normálně přistát na letadlové lodi. V takovém případě převezmou řízení signální důstojníci.

Aktuálně námořnictvo nemá velké drony, které by startovaly a přistávaly na letadlových lodích, ale v budoucnosti je mít bude. I když tyto drony budou mít své vlastní, zřejmě autonomní systémy pro přistání na letadlové lodi, tak ATARI může sloužit jako záložní systém pro ovládání přistání dronu.

A nakonec, co vlastně brání přestavět některé F/A-18 na drony? Příští generace stíhaček už bude mít určitě volitelnou možnost pilota v kokpitu letounu.

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jako ve videohře. Dálkově ovládaná F/A-18 úspěšně přistála na letadlové lodi

Úterý, 10 Duben 2018 - 10:52 | mykanec | Ono, pokud je pilot zraněný, tak doufá, že pomůže...
Pondělí, 9 Duben 2018 - 21:11 | Mi Chal | Nechtěl bych být tím pilotem a doufat, že se s...
Pondělí, 9 Duben 2018 - 21:10 | Mi Chal | Co jsem našel, tak je to součást Infogrames, ale...
Pondělí, 9 Duben 2018 - 08:13 | Gaunter | Keď sa jedná o bezpečnosť štátu tak všetky...
Sobota, 7 Duben 2018 - 19:11 | Anonym | Jako v Battlefieldu 2 (2005), který zase frčí o...
Sobota, 7 Duben 2018 - 12:30 | DRK | Já myslel že atari je chráněný název a že firma...

Zobrazit diskusi