CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Jakou alternativu si vybere Huawei místo Androidu? Nabízí se ruský Aurora OS

Jsem myslel, ze jsou ti cinani chytrejsi. Takovy kraviny resi a pritom by stacilo odemknout bootloader, aby si tam uzivatel mohl dat co chce on. Hlupci!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odemčený bootloader je prvně záležitost opravdu minima lidí, protože instalace operačních systémů do uzavřených zařízení typu smartphone je mnohem složitější a nebezpečnější nežli instalace windows 10 do počítače. A kolik lidí si instaluje okna do počítače? 1% Uživatelů? 2%. To nejvýše. Zbytek si ho nechá nainstalovat (ať už výrobcem nebo zručným kamarádem).
A za druhé je to bezpečnostní riziko jako sviňa. S odemčeným bootloaderem je snadné převzít útočníkovi na zařízení práva root a pak už prakticky ani není možné takový přístroj vyčistit (i kdyby se na převzetí vlády nad přístrojem přišlo).
Odemčený smartphone je jen pro uživatele, kteří tomu opravdu hluboce rozumí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je samozrejme naprosty nesmysl, ktery vychazi z nepochopeni toho, ze dnesni smartphone neni nic jineho nez bezny pocitac. Jedinny rozdil je, ze klasicke PC ma procesor typu x86, kdezto smartphony maji procesor ARM.

Jak velka jsou bezpecnostni rizika na pocitacich a noteboocich vychazejicich z toho, ze ani jedno toto zarizeni nema zamceny bootloader?
Opravdu nelze v pripade prevzeti vlady nad pocitacem nejakym virem ho uz vycistit a lide takove pocitace a notebooky hromadne vyhazuji do kontejneru?
V cem je smartphone slozitejsi zarizeni nez pocitac?

Dukladnym studiem polozenych otazek zjistis, ze smartphone a PC se zase tak moc nelisi a naopak nebezpeci a slozitost do toho vnasi nesmyslne bezpecnostni opatreni typu zamykani bootloaderu, Samsung KNOX a podobne hovadiny.
Ja zadny velky odbornik nejsem, ale nainstalovat system do libovolneho pocitace nebo smartphonu umim. U meho Samsungu Galaxy S5 bych to diky KNOXu sam nezvladl, nastesti k tomu existuje servisni aplikace ODIN, ktera byla velmi napomocna. Kdyby ten telefon KNOX nemel, mohlo to byt mnohem jednodussi. Stejne tak u telefonu se zamcenym bootloaderem je nejvetsim riskem proces odemykani bootloaderu, instalaci OS uz pri dodrzeni par jednoduchych pravidel nic nehrozi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ty jsi mi tedy odborník. Má vůbec cenu na takovou snůšku neznalostí problematiky reagovat? Upřímně se mi moc nechce ztrácet čas. Zejména pokud je vysoká pravděpodobnost, že si to přečteš na tomto opuštěném webu jen ty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tu Aroru by měli vzít. Je vícejazyková, s velkou SW základnou, nativně šifrovaná a má udělané bezpečnostní audity, což by výrazně ulehčilo expanzi na západní trhy. Hlavně Rusáci, na rozdíl od čongů, umí evropské jazyky dobře, takže to nebudou překlady, jako mám ve svém xiaomi, tedy alá rákosník z večerky.

Navíc by tím automaticky získali k 1,5 miliardě čínského trhu, také trh Sovětský, což je nějakých 300 miliónů a měli snadnější přístup na trhy, kde Čína nemá dobré jméno, ale Rusko naopak skvělé, tedy Jižní a Jihovýchodní Asie a Latinská Amerika. Což je dalších 2,5 miliardy lidí.
Když by pak nabídli ten systém i ostatním výrobcům a zároveň zakázali v Číně Android, tak by poměrně brzy mohli převálcovat Google, ze kterého by se ve finále stal jen o něco větší Apple.

Osobně by mně to nevadilo, raději ať mají má data Rusáci či lépe Číňané, kteří na rozdíl od ušáků nás neokupují a hlavně nepodělí se o ně s našimi PaCHy (už jen kvůli jazykové bariéře).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kolik tady bylo systémů než nabral Android současnou sílu a vymřely? Obávám se, že třeba BlackBerry mělo všechno zmíněné a stejně zemřelo. Je to tedy marné, bohužel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže BlackBerry byl uzavřený systém jedné firmy s omezeným trhem.

Co myslíš, že se asi stane, když gigant velikosti Huawei přejde na Auroru? Čína bez mrknutí oka zakáže Android u sebe (obchodní válka), Rusko to udělá také (bezpečnost) a Android přišel o 60% uživatelů lusknutím prstu. Drtivá většina výrobců her a jiných píčovin pro android stejně dlí v Rusku nebo Číně a programování pod linux není zásadně jiné než Android.

Američané by si tohle měli rozmyslet a Google taky, aby nebyl nepříjemně překvapen. Je sice pravda, že má málo z Čínského trhu, protože tam nechce podnikat, ale to, že na tamních telefonech převládá android jim sype miliardy z prodejů SW a další miliardy z toho, že Číňani cpou plné androidy do smartů pro zahraničí.

Tahle situace je opravdu s BB nesrovnatelná. Navíc například Indie kupuje od Číňanů přes 70% smartů. Tamním uživatelům je docela jedno, jestli to bude android nebo aurora. Pokud to bude fachat a bude to levné jako Xiaomi je, tak to budou kupovat.

A tak zůstane ostatním výrobcům jen Evropa a USA. To je sice na jednu stranu velmi bohatý a silný trh, jenže Číňany jako celek z něho jen tak nevykopeš, protože my tu přece máme tu "Demokracii" a tudíž nemůžeš lidem zakazovat nákup zboží pro osobní potřebu.

Prostě tady ušáci tahají za kratší konec provazu a bohužel za nejkratší tahá EU.

A ještě bych nezapomínal na ťamťunga. Ten má dodnes pifku na amigos za "férové" soudy s Apple a výpalné Googlu se mu taky moc platit nechce. A aurora je, na rozdíl od androidu, opravdu zdarma.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.