CDR.cz - Vybráno z IT

Japonci dokončují gigantického 25 tunového robota. Ukázali, jak se pohybuje

Japonci milují sci-fi anime seriály a filmy. Proto není žádným překvapením, že se rozhodli vytvořit gigantického robota, který má v našem reálném světě ztvárnit postavu mecha RX-78-2 Gundam. Veřejnosti bude představen Gundam zřejmě ještě letos.

Japonská společnost Gundam Factory Jokohama v těchto dnech dokončuje poslední práce na gigantickém robotovi RX-78-2 Gundam. Budoucí zábavní centrum se nachází na molu Yamashita v Jokohamě. Tam se nachází i rampa, která je domovem pro mecha RX-78-2.

Inspirací pro tohoto gigantického robota byla anime série Gundam od Yoshiyuki Tomina, která byla poprvé odvysílána v roce 1979. Anime Gundam zanechalo nesmazatelnou stopu v japonské kultuře a ve světě animovaných filmů a seriálů. Série Gundam už má na svém kontě řadu anime filmů a seriálů a inspirovala řadu dalších, např. legendární Transformery.

Právě dokončovaný mech RX-78-2 Gundam dosahuje výšky 18 metrů a váží úctyhodných 25 tun. Dále disponuje 24 stupni volnosti a má mimo jiné plně ovladatelné prsty. Konstrukce tak gigantického robota má ověřit technologické možnosti dnešních materiálů a aktuátorů využívaných v robotice a posunout vývoj v oblasti robotiky zase o něco kupředu.

ruka (dlaň) mecha RX-78-2 měří přibližně od zápěstí po konečky prstů 2 metry a váží 200 kg - zdroj: newatlas

Nyní Gundam Factory Jokohama ukázala video, kde mech Gundam ukazuje své pohyby. Jak můžete sami vidět, tak robot je připojen ke stabilizační plošině, aby neupadl. Robot umí pohybovat nohama, může pokleknout nebo gestikulovat pomocí svých rukou. Gundam je koncipován tak, že půjde o atrakci určenou široké veřejnosti. Ke slavnostnímu otevření atrakce Gundam mělo dojít letos 1. října, ale vzhledem k tomu, že aktuálně po celém světě zuří pandemie nemoci Covid-19, tak bylo otevření pozdrženo. Přesto zůstává naděje, že ještě letos by mohl být tento úctyhodný robot oficiálně představen veřejnosti.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Japonci dokončují gigantického 25 tunového robota. Ukázali, jak se pohybuje

Čtvrtek, 24 Září 2020 - 13:52 | CyberAngel | "To ale muselo dát práci. Přitom taková...

Zobrazit diskusi