CDR.cz - Vybráno z IT

Japoncům pomůže umělá inteligence ke zvýšení porodnosti

Japonsko se již delší dobu potýká se snižující se porodností. To podnítilo japonskou vládu investovat do umělé inteligence zabudované do seznamky, která bude párovat mladé Japonce.

Zdroj: Pixabay (odkaz)

Japonsko je zemí, která patří ve vývoji technologií na přední místa. Nyní se rozhodli tamní vědci vyřešit problémy s nízkou mírou porodnosti pomocí umělé inteligence. Z našeho pohledu to může vypadat jako oblíbený pořad „Svatby na první pohled,“ s tím rozdílem, že místo údajného týmu vědců se snaží párovat mladé Japonce umělá inteligence. Při párování se pak snaží zohledňovat celou řadu dostupných informací, jako je věk, příjem, ale třeba i životní priority.

Zdroj

Porodnost totiž v Japonsku spadla pod hranici 865 tisíc, což je historické minimum. Navíc je obecně známým faktem, že Japonsko patří mezi země s dlouhodobě nejstarší populací na světě. To vyplývá i ze statistik, podle kterých je více než 28% Japonců starších 65 let. Japonská vláda proto vyhranila v přepočtu zhruba 414 milionů korun na zvýšení porodnosti. Místní samosprávy pak doufají, že díky sofistikovanému systému párování uživatelů seznamek se do budoucna podaří minimálně zastavit klesající křivku porodnosti.

Až doposud fungovalo doporučování na seznamkách primitivním způsobem. Systém vzal údaje o osobě a pokud našel druhou osobu se shodnými údaji, snažil se je propojit. Díky umělé inteligenci budou zahrnuty i životní postoje a hodnoty, koníčky či různé priority. Existují však i skeptické názory, které tvrdí, že Japonci obecně neradi randí a proto se prý dá předpokládat, že ani doporučování na seznamce nebude tak účinné.

Diskuse ke článku Japoncům pomůže umělá inteligence ke zvýšení porodnosti

Pátek, 18 Prosinec 2020 - 10:15 | Borek Zanda | Hodíme se k sobě, miláčku ?
Pátek, 11 Prosinec 2020 - 18:31 | Benjamin | Spíš jsem si vzpoměl na episodu Hang the DJ z...
Pátek, 11 Prosinec 2020 - 13:42 | Bespi | Co se inspirovat v https://myanimelist.net/anime/...

Zobrazit diskusi