CDR.cz - Vybráno z IT

Japonsko vyvíjí stíhací letoun šesté generace. Zařadí ho do výzbroje v roce 2035

Japonské ministerstvo obrany představilo časovou osu pro vývoj a výrobu nového stíhacího letounu 6. generace. Stíhačka zřejmě ponese jméno F-3 a bude určena k vybojování vzdušné nadvlády nad čínskými a ruskými stíhačkami.

Japonci upřesnili své plány ohledně nového přepadového stíhacího letounu, který má nahradit stíhačky Mitsubishi F-2 (modifikované letouny F-16), a který převezme stěžejní úlohu v protivzdušné obraně země v příští dekádě (2030 až 2040). Má jít o dvoumotorový stíhací letoun kategorie stealth vybavený vektorováním tahu a zaměřený na boj v budoucím digitálním vzdušném bojišti, kde bude kladen důraz na síťovou propojitelnost a na spolupráci polo/autonomních bezpilotních letounů (dronů) s těmi pilotovanými.

Nová Japonská stíhačka zřejmě bere hlavní inspiraci v americkém stealth letounu 5. generace F-22 a zavede další vylepšení, které spadají do kategorie 6. generace, jako je využití AI jednotky, synchronizace s různými bojovými drony ve vzduchu, pro které se může stát velitelem a komplexní sdílení informací se spojeneckými vzdušnými, pozemními a námořními jednotkami.

Takto by měl vypadat nový japonský stíhací letoun F-3

V této vizi bude stíhací letoun šesté generace obklopen tzv. Loyal Wingmany (robotickými parťáky), kteří budou určité operace vykonávat zcela autonomně a velitelem pro ně bude lidský pilot sedící v kokpitu stíhacího letounu, který se bude starat o plánování mise, prioritizaci cílů, potvrzování eliminace vybraného cíle apod. A o zbytek se postará umělá inteligence.

Nová stíhačka zřejmě ponese název F-3 a její prototyp by měl vzniknout v roce 2024. Pokud vše půjde podle plánu, tak sériová výroba japonských stíhaček šesté generace by měla být odstartována v roce 2031. Od roku 2035 budou první F-3 zařazovány do služby v japonském letectvu. Hlavními rivaly pro japonské stíhačky 6. generace budou čínské stealth stíhačky J-20 a J-35 nebo ruské Su-57 a Mig-41. Japonsko zatím neoznámilo kolik chce provozovat stíhaček F-3, ale protože jde o náhradu F-2, tak Japonci jich budou potřebovat kolem stovky.

Japonské stíhačky Mitsubishi F-2

Stíhačky F-3 nebudou jedinými moderními letouny v japonském leteckém arzenálu. Od Američanů mají v plánu Japonci nakoupit 147 stíhaček F-35 (z tohoto počtu bude 42 strojů F-35B, které budou startovat z japonských malých letadlových lodí, respektive multifunkčních torpédoborců).

Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Japonsko vyvíjí stíhací letoun šesté generace. Zařadí ho do výzbroje v roce 2035

Čtvrtek, 16 Červenec 2020 - 13:31 | Ereb | Tak mě ještě napadlo, možná wingmani budou moci...
Čtvrtek, 16 Červenec 2020 - 13:28 | Ereb | Včera jak jsem připravoval článek, tak mi to...
Čtvrtek, 16 Červenec 2020 - 12:34 | Logik KarelVomáčka | Informace v článku jsou nepřesné. 1) Japonsko...

Zobrazit diskusi