CDR.cz - Vybráno z IT

Kalifornie a Singapur okusí elektrické autobusy EZ10 bez řidiče

Easymile 3
Revoluční přepravní systém najde využití na dvou kontinentech. Možná se po testovacím provozu rozšíří ještě mnohem dál...

Francouzská společnost EasyMile vyvinula inovativní autobusy, které ke svému chodu nepotřebují řidiče. Futuristické miniautobusy s pojmenováním EZ10 dokáží přepravovat pasažéry autonomně z místa na místo. První exempláře budou nasazeny v Kalifornii a Singapuru.

Autobusy EasyMile EZ10 jsou schopny pojmout až dvanáct cestujících. Jejich průměrná rychlost je 20 km/h, nicméně jsou schopny jet maximální rychlostí až 40 km/h. Zdrojem energie tohoto neobvyklého dopravního prostředku je nabíjecí lithium-iontová baterie, která se do plného stavu nabije za osm hodin. To vystačí zhruba na dvanáctihodinovou jízdu s dojezdem přibližně 80 kilometrů.

Easymile 2

Jak již bylo řečeno, první plně elektrické minubusy se dostanou do Kalifornie a Singapuru. Bohužel se nejedná o masivní akci, jelikož nejsou určeny pro veřejnou dopravu. Tato vozítka budou sloužit v uvedených státech k rychlé přepravě osob pouze na vymezeném prostoru. Konkrétně v Singapuru budou v provozu na 1,5kilometrovém okruhu v rozlehlém parku Gardens by the Bay, zatímco další se objeví v americkém státě v byznys parku Bishop Ranch. Testovací provoz bude probíhat dva týdny, s plným nasazením se počítá v polovině příštího roku.

Easymile 1

Velkou výhodou nového dopravního prostředku na rozdíl od vlaků nebo tramvají je, že dokáže využít stávající vybudovanou infrastrukturu. EZ10 jezdí po všech rovných plochách, jedinou podmínkou pro správný chod je zvolení trasy. Vozidlo se však nespoléhá pouze na virtuální nastavení, při projíždění z místa na místo využívá odometrické senzory, kamerový systém, lidarová data a technologii DGPS pro zjištění, zda vozu nehrozí střetnutí s překážkou nebo jiná nebezpečí.

Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Kalifornie a Singapur okusí elektrické autobusy EZ10 bez řidiče

Čtvrtek, 22 Říjen 2015 - 08:00 | DRK | "Jejich průměrná rychlost je 20 km/h"...
Úterý, 20 Říjen 2015 - 18:05 | HKMaly | Neprekvapi. Moderni technologie uz dokaze ridit...
Pondělí, 19 Říjen 2015 - 15:18 | John Douberro | Nejprv je okusí, pak jim zachutnají a pak...

Zobrazit diskusi