CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Kalifornie zakáže od roku 2035 prodej nových vozidel se spalovacím motorem

„Jakýkoliv nový automobil bude muset splňovat nulové emise“
A ví ten pičmuda, že takovej automobil nebude nikdy existovat? ;)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Asi moc koukali na Futuramu, nebo konečně udělali papírové brzdy a pneumatiky. Ale když už nic tak existuje indukční brzda, ale nakolik je realizovatelná v autě netuším.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pro jejich požadavky zřejmě stačí, aby neměl výfuk. Takové automobily v Kalifornii již jezdí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Každý auto má výfuk. Jen to, co ho nemá přímo na sobě, ho má o několik kilometrů dál.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Několikakilometrový výfuk by byl velice nepraktický.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pár takových jsem potkala i u nás. Akorát to pak dělá strašlivý rámus.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mě by zajímalo co to jsou za hovadiny s těma elektromobilama. Britové se možná rozhodnou že už od roku 2030, budou zase jezdit na koních. https://www.auto.cz/britove-pry-zakazou-spalovaci-motory-jiz-v-roce-2030... infrastruktůra nikde, zvoleny akumulátory s největší hustotou energie ale hoří a bouchají. To je jako s tím coronavirem, oni nemají poradce na to aby řekli že to je hovadina?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Když jde o ideologie, jde rozum stranou... škoda že tyhle zelené duše mají dějinné štěstí že lidstvo tam si povšechně musí problémy vymýšlet aby vůbec nějaké byly. Za starých časů by je rozvěsili po kaktusech a bylo by.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem pro, sice je to z blbýho důvodu (koho zajímá nějaký uhlíkový náboženství), ale dejchat čistší vzduch není k zahození. Uvidíme, kolik v tý době bude Tesla produkovat aut, protože ostatní automobilky se zatím nějak nechytaj...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak mají na to patnáct let, tak pokud se do té doby nestihnou přizpůsobit, tak je to jejich problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak určitě bude čistší vzduch. Bo se počítá že na elektroauto bude mít 1/3 současných řidičů

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

a myslíte že dnešní aktuální normy jsou "špinavé"? Už Euro 4 dost "srovnalo" produkci výfukových plynů a dnešní 6d, tam není o nějakém smradu ani řeč. Spíš je to zástupný problém a lidi opět chtějí znehybnit a přimět aby necestovali, podle nejextrémnějších názorů by to znamenal prakticky konec osobní i nákladní dálkové dopravy, vynucený přechod všech vyjma nejbohatších na veřejnou dopravu která by byla kontrolovaná.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Výfuk v Tušimicích a Prunéřově??
Ke všemu produkce elektroauta+baterie je mnohem více energeticky náročnější než produkce současných konvenčních vozidel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tušimice a Prunéřov jsou v Kalifornii?

A co celkové energetické náklady na výrobu PLUS provoz? Ty máte vyčíslené?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je třeba vyčíslit nejen náklady na výrobu, ale i na samotný provoz a údržbu jako takovou. A je třeba zohlednit všechny faktory včetně zvukových emisí, emisí z brzd atd. Pokud budeme brát to, že budou do EV dodávat el. Tepelky, tak stále je to dobrá varianta, jelikož celkově/celosvětově emise sice neklesnou, ale úroveň ovzduší ve městech bude stoupat.
Navíc EV nejsou s náročností výroby u konce, ale na začátku. To ale neplatí pro konvenční vozidla, která se na všech úrovní blíží k limitům.
Jinými slovy, energetická náročnost na výrobu baterií a věcí okolo bude postupně klesat podle toho, jak budou přicházet nové technologie a postupy. Viz třeba to, co se v rámci Tesly rýsuje (= výroba baterií bez použití vody, bez prodlev sušení, náhrada některých materiálů atd.).
Pak je tu samozřejmě ta věc s těžením Lithia, která je údajně velmi náročná a neefektivní. To se ale také mění a místo rudy(extrakci z horniny) se upřednostňují solná ložiska / extrakce ze solných roztoků, kde je energetická náročnost těžby poloviční. Lithia je hodně a lze předpokládat, že další naleziště budou objevována.
Celkově je v případě EV hodně prostoru pro zlepšování. jinými slovy, nevidím to s EV tak pesimisticky a špatně, jak je tu v diskusi naznačováno.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„ale dejchat čistší vzduch není k zahození.“

No, a myslíte, že koupit nové benzínové auto by vedlo k vyšším emisím než držet dál v provozu to staré?
(Vzhledem k tomu, že víc regulací a omezování nabídky → dražší auta → hodně lidí na lepší auto nemá → nezbývá jim než udržovat v provozu to staré.)

Kromě toho, čistší vzduch je možná fajn, ale
- jednak podíl výfukových plynů na znečištění je sporný a často se přeceňuje (viz třeba řádový pokles dopravy během korona-karantény, který se vůbec neprojevil např. na emisích NO₂; Přitom právě kvůli tomu se zakazovaly diesely)
- a jednak spousta lidí by třeba vyměnila o trochu špinavější vzduch za zvýšení kvality života, které by jim přineslo lepší auto.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"viz třeba řádový pokles dopravy během korona-karantény, který se vůbec neprojevil např. na emisích NO₂"

Doslova první výsledek v Googlu: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0048969720330588 - pokles NO₂ o 96%.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když myslí. Dovolím si ocitovat krátký úryvek.

Nejlépe to ukazují srpnová data o nizozemských prodejích, která už nejsou zasažena koronavirovými omezeními a jejich následky maximálně zintenzivněly to, co se dělo už dříve. Pro prodeje nových aut jsou tato čísla tristní, neboť meziročně poklesla o 21,5 % na 26 461 aut. O špatných výsledcích slýcháme z celé Evropy, ale obvykle se evidované hodnoty vrací kamsi k hodnotám ze začátku tohoto milénia. V Nizozemsku se dnes prodává nejméně nových aut od roku 1968. Tisíc devět set šedesát osm. To je něco neskutečného, tehdy byl i v této zemi rozvoj automobilismu v podstatě v plenkách, i původní VW Golf byl uveden na trh až o 6 let později.

Oproti tomu prodeje ojetin jsou na svém historickém maximu. V Nizozemsku se v srpnu prodalo neskutečných 234 368 ojetých aut.

https://www.autoforum.cz/zajimavosti/deni-v-nizozemsku-ukazuje-co-bude-m...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ať žije svobodný svět, bohužel EU ani USA to není, samé regulace že by i naši staří soudruzi uznale kývali hlavami...
Svoboda se dopravovat vlastním vozem byla dlouho výsadou "vyspělého Západu", jenže jak to vypadá tak svět se v pr*** obrací a normální auta budou fungovat jen na tom "špatném a diktátorském" Východě...
Nic proti ekologii, ale ne extrémy a vynucování si uhlíkové neutrality za každou cenu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale prd na východě, Číňan už se k tomuto náboženství taky přihlásil ve stylu dohnat a předehnat. A jak myslíš, že diktatura nejrychleji dosáhne svých cílů - nařídí to občanům... Zbyde ti možná Puťka, ale tam moc vlastních modelů aut nevyrábí. Ale třeba opět opráší Ladu, původně italské auto roku 1964...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono třeba v Číně to s ekologií není úplně totéž.
Podobně v Československu koncem 80. let a na začátku 90. let byla ekologie velké téma, jednoduše protože stav životního prostředí byl tak špatný, že to většina lidí viděla na první pohled.
(Věci jako že se opakovaně kvůli smogu nedalo vyjít z domu, zničené lesy, spousta lidí minimálně tušila, že kvalita potravin není ideální a že papaláši mají zvláštní dodávky ekologicky čistších potravin.)

Čili pak to mezi lidmi mělo podporu.
Jenže: První se realizují věci, které jdou snadno a mají velký přínos („za málo peněz hodně muziky“). Čili na seznamu, co dalšího by ještě šlo udělat, postupem času zbývají věci s čím dál menším přínosem anebo většími zápory.
No, a pokud je někdo profesionální ekoaktivista, dost dobře nejde z toho vlaku vystoupit (navíc pokud to bere jako náboženství, v podstatě jakákoliv oběť ve jménu ekologie je ospravedlnitelná), takže pak dojde na opatření, kde se za relativně malý efekt platí obrovská cena.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, uvidíme. Aby se pak náhodou nedivili, že jejich vozový park bude vypadat jak na Kubě. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Už teď to nazývají Commofornia :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

už tomu blubovy někdo řekl že auta nespusobují astma ?
nebo je to jen další ekoterorista !

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je jak v EU:
Naplánuje se blahobyt v dostatečně dlouhém časovém horizontu, alespoň tak 10 let (konkrétně zde 15 let).
Rozdají se řády a vyznamenání, píší knihy, pořádají přednášky, jak se to skvěle naplánovalo.
Za 15 let to buď už nikoho nebude zajímat, nebo se prostě konstatuje, že se to nepodařilo splnit.
Obvykle za tu dobu budou nejméně troje volby, ti co to původně prosadili už nebudou u moci, nebo nastane nějaká krize na kterou se ten neúspěch dá hodit.
Ale naplánované to bylo krásně.

(PS.: Ostatně, v EU letos končí další „desetiletka“, Evropa 2020, kterou se opět nepodaří splnit, stejně jako tu předchozí.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, takto funguje autohypnoza: http://bit.ly/2FSTaZc autosugezce, reklama atd. Prostě vymyslím nějakou hloupost, do toho emoce a hup ... je tu lidoop. Ale realita? Upřímně vy víte co bude? Třeba takový novinář, netáhlo, z principu neumí nic a najednou spatří svou budoucnost. Ojojojojojoj, to by byla hrůza, co?
"Strach lže a vy mu věříte" L. DaVinci

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak vyhláška je něco jako politický slib. A slíbit něco politicky na horizont víc, jak je volební období, tím opravdu nikoho neurazí :D.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty vole, co ti fasisticti "demokrate" v USA jeste nevymysli, aby se zalibili volicum??? Predpokladam, ze je to cilene na slunickove pitomce tedka pred volbama, aby zvolili senilniho dedka, ktery nebude delat nikomu problemy v prosazovani totalnich picovin. Nicmene tohle je samozrejme naprosty nesmysl, ktery by kalifornii pouze poskodil. Proste by americani nakupovali auta (a z nich odvadeli dane) ve vedlejsim state. Ikdyz kdyz clovek koukne, co se v Kalifornii deje, ze vitaji migranty, nespolupracuji s federalni vladou, rusi policii v dobe obrovske vlny kriminality, tak i tohle je mozne. Vubec bych se nedivil, kdyby se Kalifornie chtela osamostatnit, protoze tolik totalnich kixu, co tam demokrati predvadeji, to je podobne NYC .... asi tem lidem na pobrezi dost sploucha na majak, ono to i volebni modely, kdy pobrezi jsou vesmes modre, tomu dost napovida, ze slana voda snizuje IQ:o)))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.