CDR.cz - Vybráno z IT

Kancelářský balík od Synology: Je libo alternativu Office 365 na vlastním NASu?

Synology Cebit 2017 2
Synology na veletrhu CeBIT 2017 představilo několik novinek z oblasti síťových řešení. Dvoupásmový router Synology RT2600ac nabídne pokročilou správu síťového provozu a také provoz vlastní VPN. Potěšil i office pro NAS, který postupně nabývá na funkcích.

Nový router RT2600ac je s rozměry 77 x 280 x 169 mm (bez čtveřice antén) na první pohled větším kouskem hardwaru. Nabízí pokročilé aplikace pro správu síťového provozu, kdy lze monitorovat a dle pravidel řídit aktivitu. Zajímavá je i možnost provozovat vlastní VPN díky Synology SSL VPN.

Synology s routerem cílí na pokročilé uživatele a malé firmy. Uvnitř zařízení tepe dvoujádrový procesor a výrobce udává, že jeden router může v jednu chvíli zvládnout obsloužit až 120 zařízení. Podporován je síťový standard 802.11ac s rychlostmi až 1,73 Gbps u 5 GHz WiFi. Cena je v tuto chvíli vyšší a pohybuje se kolem 7 000 Kč.

Synology Cebit 2017 3

Ukázky se ve spolupráci s Axisem dočkalo i dohledové centrum Surveillance Station ve verzi 8.0, které slouží ke správě záznamů z bezpečnostních kamer. Kamerový systém nově nabízí aplikaci Client, díky které mohou uživatelé živě sledovat aktuální dění. Nechybí možnost nastavení spouštěcích událostí, přenos vícero datových proudů naráz apod.

V nové verzi Surveillance Station se nachází4 nové aplikace. Jako úplný highlight zmíním motion detection, tedy detekci pohybu, kde si zákazník může v rámci obrazu zvolit, jakou část obrazu nechce brátdo úvahy. Největší uplatnění najde ve chvíli, kdy je kamera např. namířena před dům, kde mohou v části obrazu projíždět auta. V rámci aplikace tak zákazník snadno nastaví vše tak, aby mu nechodilo upozornění pokaždé, ale jen v momentu, kdy se stane něco doopravdy podstatného," zmínila Janka Chytráčková, produkt manažerka Synology.

Nově také software umí, vedle tradičních upozornění, zajistit zvíraznění okna videa, kde se událo něco zajímavého. Hlídač tak nemusí neustále napjatě sledovat desítky záznamů naráz, ale dostane vizuální upozornění, že v daném okně se děje něco podstatného. Lze také  nastavit, aby záznam probíhal v nižší kvalitě, a k přepnutí do plné došlo až v případě, že se něco děje.

Synology Cebit 2017 4

Portfolio novinek od Synology nám na CeBITu představila produktová manažerka Janka Chytráčková

Další z novinek, DS1817+ cílí na malé firmy a náročnější uživatele. Zařízení nabízí 8 slotů pro disky a staví na procesoru Intel Atom C2538 podporující souborový systém Btrfs a šifrování AES-NI. Na výběr je varianta s 2 a 8 GB RAM, přičemž nechybí možnost využít M.2 SATA SSD jako SSD cache.

Představená zařízení využívají operační systém DSM v poslední verzi 6.1, který nově přichází s funkcí Active Directory Server. Skrze rozhraní síťového disku tak lze nastavovat a instalovat vzdálené počítače, stejně jako řídit pravidla uživatelských účtů. Za zmínku stojí i vyhledávání v podobě Universal Search. Z plochy systému DSM lze stisknutím CTRL+F spustit vyhledávání napříč uloženými soubory, nápovědou i aplikacemi Synology Note Station a Synology Office.

Skrze Active Directory Server lze nastavovat uživatelská nastavení, hesla a oprávnění, která si následně načte OS Windows. V tomto případě se tedy prohazují role, kdy si nastavení nenačítá NAS z Windows Serveru, ale naopak,“ doplňuje produktová manažerka.

Synology Diskstation Manager

Vlastní cloudový office na NAS

Office balíček od Synology nabízí po vzoru konkurence také možnost týmové spolupráce na dokumentu v reálném čase. Všichni uživatelé tak zároveň vidí, jaké změny kdo provádí, mohou je komentovat a díky integrací s Chat aplikací sdílet a komunikovat mezi sebou. Chat se v mnohém podobá oblíbené aplikaci Slack, i když nenabídne tak širokou kompatibilitu s API třetích stran.

 Synology Office

Pokud bude Synology svůj Office i nadále rozšiřovat, mohl by být časem zajímavou alternativou k Microsoft 365 a Google Docs. Již nyní ve spolupráci s dalšími nástroji, jako jsou poznámky a týmový chat, nabídne zajímavé řešení pro malé firmy a domácnosti. Výhodou může být pro některé uživatele fakt, že vše běží na lokálním NAS serveru a ne na serverech třetí strany.

Tagy: 
Zdroje: 

Synology na CeBIT 2017

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Kancelářský balík od Synology: Je libo alternativu Office 365 na vlastním NASu?

Středa, 12 Duben 2017 - 08:24 | bežný občan | S tým JBOD to ani ináč nemohlo dopadnúť. Zabudni...
Středa, 12 Duben 2017 - 08:19 | bežný občan | Vidíš, ma nenapadlo, že s vlastným notebookom to...
Středa, 12 Duben 2017 - 08:16 | bežný občan | Mikrotik mi pripadá lepší, ale asi je to len...
Úterý, 11 Duben 2017 - 16:48 | roob | inak idem akurat skenovat, a samozrejme mi nejde...
Úterý, 11 Duben 2017 - 16:45 | roob | na doma to samozrejme nieje az tak dolezite, ale...
Úterý, 11 Duben 2017 - 16:35 | roob | lenze v cloud station drive nemozes/nechces furt...
Úterý, 11 Duben 2017 - 12:19 | jsem Zpet | @roob "synology by malo ine veci riesti ako...
Úterý, 11 Duben 2017 - 11:59 | bežný občan | Keď sa doma pripojíš na wi-fi, tak nepoužívaj do...
Úterý, 11 Duben 2017 - 11:50 | bežný občan | Synology už má aj synology RT2600ac, ale je...
Úterý, 11 Duben 2017 - 11:46 | roob | edit: tak som sa tesil predcasne, ide to len...

Zobrazit diskusi