CDR.cz - Vybráno z IT

Minipočítač Raspberry Pi znovu na scéně jako levná sada: Naučte se programovat aplikace a hry s novým OS Kano

kano_raspberry
Chcete se naučit programovat a nevíte kde začít? V sadě Kano naleznete minipočítač Raspberry Pi, klávesnici, WiFi dongle a hlavně nový operační systém s výukovými materiály. Za cenu kolem 2 500 Kč se tak mohou učit programovat děti i dospělí a až je to nebude bavit, mohou si z „maliny“ udělat třeba multimediální centrum.

Může být k něčemu užitečné malé zařízení s jednojádrovým procesorem na frekvenci 700 MHz a pouhými 512 MB operační paměti? Přestože na to miniaturní počítač Raspberry Pi v porovnání s dnešními mobilními telefony příliš nevypadá, jedná se o velmi atraktivní hračku pro kutily i běžné uživatele. Kdokoli, kdo by chtěl levný počítač k televizoru, levný serverový hosting, nebo třeba řídící jednotku pro nejrůznější zařízení, může mít za cenu kolem 800 Kč hotové řešení.

Psali jsme o Raspberry Pi:

raspberry_vodni_chlazeni

Jsou tomu již téměř dva roky, kdy byl poprvé oznámen a následně uveden na trh miniaturní PC o velikosti kreditní karty. Za tu dobu si získal řadu uživatelů (prodalo se jej zatím kolem 2 000 000 kusů) a právě aktivní nadšená komunita nakonec i z poměrně slabého hardwaru dokázala vytěžit maximum. Původní nasazení především ve školách dnes již rozhodně není pravidlem, ale najdou se i projekty, které si kladou za cíl učit dospělé a děti programovat.

Kano - sada s operačním systémem, který vás naučí programovat

Jedním z nich je nový Kickstarterový projekt Kano. Jedná se vlastně o sadu, díky níž se může naučit programovat úplně každý. Tvůrci zkrátka vzali Raspberry Pi Model B, vytvořili výukové materiály, přibalili k tomu nějaký ten hardware navíc a světe div se, projekt již v tuto chvíli dávno vydělal balík. Nyní má na kontě 7× větší sumu, než byl původní plán, a zbývá ještě přes 20 dní do konce.

kano_raspberry2

Cílem projektu je vytvořit a nadále rozvíjet výukové materiály, operační systém připravený na výuku programování a dále budou získané finance podporovat vlastní školící středisko společnosti. V sadě uživatel mimo minipočítače nalezne také bezdrátovou klávesnici s touchpadem, knihy, obal, kabeláž a SD kartu s předehraným operačním systémem Kano.

kano_raspberry1

V balení za 119 dolarů kupující nalezne (čísla jsou shodná s obrázkem výše):

  1. Knihy Kano
  2. Kano OS nahraný na 8GB kartě
  3. DIY reproduktor
  4. Raspberry Pi Model B
  5. Kano klávesnici
  6. Kryt na Raspberry dle výběru
  7. Designové karty na kryt
  8. Nálepky
  9. Kabeláž: HDMI, mini USB
  10. Napájecí kabel - s různými druhy koncovek
  11. WiFi dongle

Za cenu kolem 2 500 Kč tedy případný zájemce dostane zmíněný balíček, což není při sečtení ceny komponent vůbec špatné, navíc pak, když je poštovné (i do ČR!) zdarma. Jaký systém budete na minipočítači následně provozovat je vaše věc a výběr je dnes opravdu široký, stačí tedy nahrát image na paměťovou kartu a můžete mít např. malé multimediální centrum k televizoru s RaspBMC.

Tvůrci myslí i na ty, kteří již Raspberry doma mají a chtějí jen zbytek sady. V takovém případě je cena o něco nižší, ale sady jsou většinou vyprodané, viz Kickstarter stránka projektu. Podpora výuky programování je chvályhodný projekt, líbí se nám pak hlavně nízká cena kompletního řešení. Nic by tak nemělo bránit i méně majetným institucím a rodinám pořídit levná miniPC jako náhradu drahých stolních počítačů.

kano_foto

Doporučujeme navštívit webové stránky výrobce, na nichž budete vyzváni ke scrollování myší, abyste se o projektu dozvěděli více. Efekt postupného rozkrývání detailů a vizí tvůrců Kano je přinejmenším zajímavý - http://www.kano.me.

První sady dostanou zájemci na jaře roku 2014. My jsme jen zvědaví, zda se v dohledné době dočkáme nového modelu Raspberry Pi, nebo si ještě několik let počkáme. Přeci jen, komunitě výkon Raspberry díky nemalé optimalizaci jakž takž dostačuje a alespoň díky tomu tvůrci přichází s netradičními řešeními a inovacemi.

Zdroje: 

1, 2

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Minipočítač Raspberry Pi znovu na scéně jako levná sada: Naučte se programovat aplikace a hry s novým OS Kano

Čtvrtek, 28 Listopad 2013 - 12:35 | BTJ | Za 2500 (nejspis bez dane) to neni zadna lace...
Čtvrtek, 28 Listopad 2013 - 10:55 | maruširi | Jako monitor k tomu se může přibalit za 75liber...
Středa, 27 Listopad 2013 - 15:54 | HKMaly | Jde o zaklady. Nikdo se nezivi programovanim v...
Středa, 27 Listopad 2013 - 14:21 | BTJ | No ja hlavne nevidim prinos ucit nekoho...
Středa, 27 Listopad 2013 - 12:47 | m b | A mimochodem všimli jste si, že součástí KANO...
Středa, 27 Listopad 2013 - 12:43 | m b | Předpokládám, že je to myšleno jako náhrada...
Středa, 27 Listopad 2013 - 12:35 | Máček333 | No prosím, doba HC, jako levné alternativě PC, je...
Středa, 27 Listopad 2013 - 12:09 | BTJ | "Nic by tak nemělo bránit i méně majetným...

Zobrazit diskusi