CDR.cz - Vybráno z IT

Kauza Lemnos je u konce: Čeští vývojáři obvinění ze špionáže dostali podmínku

Po šesti letech je dobojováno. Řecký soud vznesl verdikt v kauze obvinění dvojice českých vývojářů společnosti Bohemia Interactive ze špionáže. Ivan Buchta a Martin Pezlar zůstanou na svobodě.

Všechno to začalo nevinně. Když členové vývojářského týmu Bohemia Interactive, Ivan Buchta s Martinem Pezlarem, ukončili své práce na chystané hře Arma 3, vyrazili na dovolenou. Jejich cílem se stala destinace, ve které se příběh jejich akčního válečného simulátoru odehrává – řecký ostrov Lemnos (též Limnos).

Právě tam došlo k jejich zatčení a obvinění ze špionáže. Měli prý pořizovat fotodokumentaci citlivých a strategický významných vojenských objektů. Ve vězení strávili Vánoce i Nový rok, jejich pobyt se protáhl i díky státním stávkám v Řecku a neochotě místní jurisdikce jednat. 

Do případu se přitom vložil i tehdejší ministr Zahraničních věcí Karel Schwarzenberg, premiér Petr Nečas a prezident Václav Klaus. Podrobně a přehledně o kauze Lemnos čtěte zde:

17. ledna 2013 se po čtyřech měsících vězení na ostrově Chios, kam byla dvojice přesunuta, konal velký návrat domů. Případ tím ale rozhodně nekončil. Vývojářům dál hrozilo odnětí svobody na dobu 20 let. Protože šlo o evropský zatýkací rozkaz, byla by Česká republika nucená Ivana Buchtu a Martina Pezlara vydat k odpykání trestu v zahraničí.

K tomu naštěstí nakonec nedojde. Řecký soud dnes konečně vydal oficiální verdikt. Zaměstnanci společnosti Bohemia Interactive zůstanou na svobodě. „Dostali jsme trest 18 měsíců, podmíněně odložený na zkušební dobu tří roků,“ říká pro server iDnes.cz Ivan Buchta a dodává: „Jsem rád, že už to máme za sebou, že můžeme jít dál s čistou hlavou a řešit budoucnost.“

Zdroje: 

iDnes, Vlastní

Michal "MichalPospíchal" Pospíchal

V roli novináře se na herní scéně pohybuje už více než 9 let. V historii prošel několika velkými redakcemi, jako BonusWeb.iDnes.cz, naposledy se v roli šéfredaktora podílel na tvorbě serveru inGamer.cz, který byl 1. ledna 2014 sloučen s herní sekcí CDR.cz, kde nadále vedl rubriku. V červenci 2014 se na vlastní žádost přesunul na post editora magazínu. Od roku 2016 píše také pro DIIT.cz o technických a všeobecných tématech.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Kauza Lemnos je u konce: Čeští vývojáři obvinění ze špionáže dostali podmínku

Pátek, 25 Květen 2018 - 21:42 | DRK | Tak buď dělali špionáž a pak je podmíněný trest...
Pátek, 25 Květen 2018 - 17:23 | Gaunter | 6 rokov ? Táto vysoko "pružná" štátna...

Zobrazit diskusi