CDR.cz - Vybráno z IT

Konspirace - Kde se bude odehrávat další Assassin's Creed?

Assassin’s Creed IV: Black Flag ještě pomalu ani neuschnul a už brzy nás čeká odhalení nového dílu série. Aniž by kdokoliv z veřejnosti zatím cokoliv věděl, internetem se šíří teorie o tom, kde by další díl mohl být situován. V článku se nacházejí spoilery.

Ani v naší redakci jsme se neubránili polemizaci nad tím, jaké zasazení si pro nás Ubisoft připravil tentokrát. Už v minulém díle jsme byli přímými svědky toho, jak nahlížejí na svou sérii samotní vývojáři, když vlastní existenci promítli i do samotné hry. Jakožto zaměstnanec Absterga jste chodili firmou a viděli herní plakáty, merchandising, četli si korespondenci mezi vývojáři a poslouchali okolní NPC při diskusi nad tím, kam si myslí, že by se hráči rádi podívali příště.

V jednom z emailů, které je možné naleznout v posledním Black Flag, se na totožné téma dohadují pracovníci Absterga Enterteinment. Z nabízených epoch můžeme ihned vyškrtnout většinu z Patrilineární linie, kdy jsme za Desmondova předka Ezia Auditore zažili italskou renesanci i osmanskou říši a v kůži Connora Ratohnhaké:ton Kenwaye byli svědky války o nezávislost. Jedině nabízené devatenácté století vyloučit nelze. Taková válka Severu proti Jihu si o konspiraci mezi asasíny a templáři přímo říká.

V matrilineární linii jsme se už zapojili jakožto Altair Ibn-la-Ahád do křížových výprav ve Svaté zemi, kde se nám zrodila s prvním dílem celá série. Zbylé nabízené možnosti (minimálně z těch, které jsou veřejnosti prostřednictvím této nápovědy nabízeny) jsou však dosud v sérii neprobádány. Naše osobní redakční vyhlídky se v tomto výčtu také nalézají. Ubisoft nám vskutku rozvrstvil ohromné množství všelijakých nápověd po celém Black Flag a o jedné z nich veřejně prohlásil, že se nachází v posledním příběhovém balíčku Freedom Cry.

Egypt

Téma Egyptu se vaří okolo série už velmi dlouho, jedná se s přehledem o jedno z nejvytouženějších zasazení pro sérii. Před rokem dokonce unikl trailer na jeden zcela jiný titul z produkce Ubisoftu s pracovním názvem Osiris, který byl zprvu považován za reboot série Prince of Persia. Produkce tohoto titulu však byla zastavena a jediné, co se dostalo na internetový povrch, byl jeden uniklý trailer a concept art.

Postava z tohoto concept artu se dostala i do samotného Assassin’s Creed IV: Black Flag do téhož emailu. Mohlo se samozřejmě jednat o pouhé recyklování materiálů, ale projekt mohl být stažen z jiných důvodů a náplň hry převedena pod jinou značku, namísto tvoření nové. Téma okolo Osirise by navíc sedělo do příběhu hry, neboť Osiris je (z hlediska AC) příslušníkem První civilizace. Z teologické stránky představoval egyptského boha podsvětí a smrti.

Série Assassin’s Creed už své kořeny do egyptského zasazení zakořenila skrze dva komiksové kousky Accipiter a Hawk, což vybízí jak k pochybnostem, tak nadějím. Nabízí se mnoho dějství, na která by se dalo navázat, na druhou stranu mohou komiksové výtisky značit, že série v tomto období svojí část již odvyprávěla a pro hru v něm už není prostor.

Čína

Kreativní ředitel Wesley Pincombe při jednom rozhovoru pro EuroGamer prozradil, že v posledním DLC pro Assassin’s Creed IV: Black Flag se nacházejí indicie, které pochopí jen hardcore fanoušci série. Téma a obsah tohoto DLC nejvíce inklinuje k Egyptu, Africe, Francii a Číně, o které se v mnohých částech opírá historicky i příběhově. Pokud se však dle slov Pincomba jedná skutečně o něco, co dokáže prokouknout jen velký fanoušek, nemělo by se jednat jen tak o něco, co je ve hře řečené přímo. 

Kdo viděl krátký animovaný snímek Assassin’s Creed: Embers, jistě si pamatuje tajuplnou skřínku, kterou dostala Číňanka Shao Jun od tehdejšího protagonisty Ezia Auditore se slovy, že jednou v budoucnu bude k užitku. Obsah této skřínky nebyl dosud prozrazen. V příběhu DLC Freedom Cry je jistý objekt zahalen rouškou po celý příběh až do samotného závěru, kdy hrdina Adéwalé předává obsah balíčku Bastienne Josèphe. Pozorní si mohou všimnout, že si obě krabičky jsou podobné (ne-li stejné). Může být toto ona nápověda, o které byla v rozhovoru řeč, a v příštím díle se podíváme do Číny?

Čínská historie už provází sérii od prvního dílu, kdy byly na konci odkryté šifrované zprávy od subjektu 16, Claye Kaczmarka, pro subjekt 17, Desmonda Milese. Mezi zprávami odkazující často na Bibli se nacházelo také šest citátů v čínských znacích a jedna zpráva psaná latinkou znějící: „Within Emperor Jiajing's sin and Quetzalcoatl 's hunger lies the Answers“ (tato věta nebyla ve hře oficiálně přeložená do češtiny, jelikož je součástí textur).

Jiajing byl jedenáctý císař čínské dynastie Ming, který v příběhu hry sjednal zdecimování téměř celé asasínské větve v Číně a následoval Shao Jun až do Itálie. Čínská historie a herní zasazení tedy visí ve vzduchu už od prvního dílu.

Feudální Japonsko

Japonská architektura by jistě této sérii slušela. Z nabízených období dle emailu z Assassins’s Creed IV: Black Flag by se pravděpodobně jednalo o období Šogunátu Ašikaga. V porovnání s herním průmyslem západu je Japonsko rozhodně často přehlížená oblast, zdejší zasazení by tedy jistě bylo vítané s otevřenou náručí. Krom toho by se jednalo o čerstvý vítr do plachet, jelikož značka už probádala do sytosti Evropu i Ameriku a k Asii se přiblížila jen napůl kroku v Assassin’s Creed: Revelations, který se odehrával v Konstantinopoli, potažmo v prvním díle při křížových výpravách.

Rozhovory s vývojáři na toto téma však mluví velice nejasně a většinou se setkávají spíše s odpovědí, že feudální Japonsko je možnost, kam by se série mohla v budoucnu stočit. Alex Hutchinson, kreativní ředitel pro Assassin’s Creed III, naopak v rozhovoru pro OXM řekl, že feudální Japonsko, Egypt a druhá světová válka jsou jedny z nejhorších zasazení pro tuto sérii, navzdory ohlasům fanoušků.

Odkazů na japonskou historii je v celé sérii kupodivu jen poskromnu, o to snadněji by se však dalo manévrovat ve scénáři, který by nebyl blokován nastolenými fiktivními reáliemi, jako tomu bylo zatím u všech dosavadních sequelů. Při procházení v Abstergu Entertainment dokonce můžete zaslechnout několik NPC postav, které si povídají o tom, jaké by to bylo, kdyby další díl byl zasazen do feudálního Japonska.

Historie je naše hřiště

Nesmíme také zapomenout na kontroverzi ohledně uniklého obrázku k Assassin’s Creed: Rising Phoenix. První obrázek koloval po internetu velmi dlouho a je považován za fake, ale jméno hry se s novým obrázkem posléze objevilo také v samotném Assassin’s Creed IV: Black Flag v šesté sekvenci při prozkoumávání laboratoří Absterga. Ubisoft neprozradil, zda se jedná pouze o referenci ve formě easter eggu nebo o nový titul ze série.

Velké naděje vkládáme i do francouzské revoluce, která by v současné chvíli do příběhu série zapadla. Mezi další hodné zmínky také patří Skandinávie, Rakousko-Uhersko, Viktoriánská Anglie či Anglie v době války růží. Viktoriánská Anglie je z toho výčtu asi nejzajímavější epocha. Zbylé tři by ale z hlediska marketingového byla spíš sázka do loterie.

Dějiny lidstva jsou bohaté, vývojáři mají tedy celou naši historii u nohou, a s každým dalším dílem nás mohou vždy překvapit. Možná se tomu tak stane i tentokrát a brzké ohlášení umlčí všechny současné konspirátory, kteří polemizují nad tématem dříve, než je třeba. Kam si myslíte vy, že nás série Assassins’s Creed zavede letos? 

Diskuse ke článku Konspirace - Kde se bude odehrávat další Assassin's Creed?

Žádné komentáře.