CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Kolonizace Marsu pokračuje. Výběr se zúžil na sto uchazečů, je mezi nimi i Češka

Kolonizace Marsu pokracuje ? LOOL .. to je to samy jak kdyz medved beha po lese a lidickove si porcuji jeho kozesinu :)

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Planeta bez energie, bez magnetického pole a prakticky bez atmosféry. To už uvěřím spíš na kolonizaci Měsíce, tam se alespoň dají zásoby dopravit během pár dní a komunikace má zpoždění jen 2,5 sekundy.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Ono mezi "prakticky bez atmosfery" a "uplne bez atmosfery" je rozdil. Rozdil je i v gravitaci. Mesic nikdy atmosferu mit nebude, muzes tam byt jenom pod kopuli nebo ve skafandru. Na Marsu jsou realizovatelne napady, jak tam udelat atmosferu ve ktere muzes prezit s vybavou se kterou lezou zhyckani horolezci na Mount Everest.

Ale jako mit na mesici stanici kde bude par lidi pobyvat alespon tak dlouho jako na IIS by IMHO melo prijit na radu driv nez Mars.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Atmosféra na Marsu má na povrchu tlak odpovídající 0.6% pozemského. To je 10x méně než Armstrongův limit, což je tlak, při kterém se voda vaří při tělesné teplotě. A teď bych rád dostal odkaz na nějaké ty realizovatelné nápady, které tlak na Marsu zvednou alespoň na dvacetinásobek, protože jediná věc, která mne napadá, je zvednout teplotu, aby se odpařil ztuhlý CO2, ovšem ohřát celou planetu mi moc jako realizovatelný nápad nepřipadá. Možná bychom mohli polární čepičky Marsu bombardovat naším jaderným arzenálem, přinejmenším by to byl zajímavý planetární experiment.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavý experiment by to určitě byl (už jen jak tam ty hlavice dostat :-) ), ale nemyslím si, že bysme si tím pomohli. Vedlo by to ke krátkodobému odtavení jen malé části (výbuch do hloubky nepronikne, když má minimální odpor k šíření se do atmosféry), ale taky ke zvednutí spousty prachu a následné jaderné zimě.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

S tou spoustou prachu bych byl hodně opatrný. Atmosféra na Marsu je opravdu velice řídká a spoustu prachu dlouho neudrží, takže by se IMHO žádná jaderná zima nekonala.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

I v té řídké atmosféře se dnes vyskytují prachové bouře. Určitě by se neudržel tak dlouho, jako na Zemi. Ale zase by mohl být vyzdvižen do mnohem větší výšky, ze které by klesal déle, a výbuch by "vymetl" mnohem větší plochu než na Zemi.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak před 7 měsíci jsem navrhnul bombardovat polární čepičky Marsu jadernými zbraněmi a dnes s tím přichází převeliký génius Elon Musk. Asi toho šmejda zažaluju: http://www.osel.cz/8426-elon-musk-chce-shodit-na-mars-termonuklearni-bom...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No tak za oběžnou dráhou Marsu je ledu jak nas**no. Naházet na Mars nějaké ty hory ledu by nemusel být problém. Ale v těch oceánech bych se pak asi nekoupal, našli tam nedávno hromadu nějakých chloristanů či co. Kdo ví, co všechno za sajrajty ještě na Marsu najdeme.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Me by zajimalo kolik zen se dostalo do toho uzsiho vyberu a jestli nekdo premysli nad sexualitou v te cilove skupine 24 lidi. Lidi totiz maji obrovskou potrebu sukat, kdyz jsou v nebezpeci, je to geneticky dana potreba sebezachovy. Kolik se treba planuje mit mezi tema 24ma zen? Budou hezky? Jsou to babochlapi? Aby to neskoncilo nejakym predavanim jedny cesky mezi 23 chlapu, i kdyz predstava je to jiste zajimava a na Zemi to uz urcite nekdo natocil :-) Nebo snad kdyby tam byli sami chlapi...ne, to uz si nechci predsatvovat :-)))

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Tvl ted me napadlo - natocit tam nejaky "domaci" pecko, to by se prodavalo silene!

+1
-34
-1
Je komentář přínosný?

Podle článku bych soudil, že to vybírají fifty-fifty. Kromě toho věřím, že jedna Češka by klidně utahala 23 chlapů. :-)

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

No obdobné výzkumy na Zemi ukazují, že kosmonauti v uzavřeném prostoru potřebují spíš někoho kdo by jim dělal maminku - a když je to nějaký babochlap, jak říkáte, který je udrží v lajně, tak tím líp.

+1
-37
-1
Je komentář přínosný?

No já jim přeju tu výhru :-) Podle mě to bude nejdražší sebevražda v dějinách a navíc v přímém přenosu. Podle mě to musí mít ta společnost velmi dobře spočítané aby se jim prodejem práv na těch pár týdnů zaplatil celý projekt. V dnešní situaci si myslím, že nejni v lidských možnostech kolonizovat Měsíc, natož Mars.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Na zemi je vraj niečo cez 2 miliardy prebytočných ľudí, tak viete koľko pokusov môže byť kým to matička zem ocení? Osobne by som jeden lístok na Mars prijal, čo tam potom že jednosmerný :)

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Ale ano samozrejme ze je to v ludskych moznostiach. Pouzitelnu technologiu uz mame. Staci malickost : presmerovat tok zdrojov od nepotrebnych cinnosti (napr zo zbrojenia,nabozenstva, drog , kozmetiky a pod.) prave do projektu kolonizacie .S dostatocnym financovanim a vedeckou podporou je uspech priam zaruceny. Mozno nie hned na 1 pokus ale 2 ci 3. pokus by sa po vychytani much mal isto vydarit ..

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Co si tak matně pamatuju, ta "mise" má být něco na způsob realityshow. A do těch se zasadně nevybírají normální lidi. Podle mě se zabijou už cestou tam. Vydržet 3/4 roku s dalšíma 3 lidma na 2m čverečních :)
Je tady někdo kdo si myslí, že vůbec odstratujou? Podle mě si v roce 2018 přečteme článek (nebo to vyšumí), že se kolonizace nekoná. Že nedostatek financí apod.

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Nuz nechame sa prekvapit akych ludi vyberu.Hadam to nebude banda primitivov ako v televiznych reality shows. Ked sa dokazu znasat ludia v dlhodobych misiach vojenskych ponoriek ci na ISS ,tak by to dobra partia mohla zvladnut aj pri lete na Mars.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Tipuju, ze mise se neuskutecni a firma Mars One zije s penez darcu a par lidi ma na par let praci. Zahraji si na vizionare, potrenuji PR, HR a pak vymysli neco jineho, treba Hyperloop. Mozna se pletu, stalo by za to zjistit financni strukturu te firmy.

Pokud se uskutecni, tipuju ze to zkolabuje pravdepodobne na:
1. radiaci
2. uduseni na nedostatku dychatelneho vzduchu
3. hlady po zborceni/neudrzeni maleho ekosystemu pestovani potravin
4. pobijou se navzajem po kratkem pokusu o otrokarskou spolecnost, at uz z nedostatku prostoru, zdroju nebo sexu.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Tricko N7, no jasne :D

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.