CDR.cz - Vybráno z IT

Kodi (XBMC) ve finální 14. verzi je k dispozici ke stažení

Kodi Winter Header
První finální verze populárního XBMC pod novým názvem Kodi s pořadovým číslem 14 a kódovým označením Helix je na světě. Co nového přináší?

Především novou generaci kodeků. Kodi aktualizoval na FFmpeg 2.4.4, což pro uživatele znamená podporu přehrávání/softwarové dekódování H.265 (HEVC) a VP9 video kodeků. Tuto aktualizaci jistě ocení zejména uživatelé se zájmem o 4K video (přidána podpora zařízení s procesory Amlogic S802), kterým přítomnost HEVC a VP9 dramaticky pomůže stlačit velikost videosouborů bez ztráty na kvalitě. (Samozřejmostí je tak i softwarová podpora pro kodek VP9.)

Retouched Kodi 14 Helix

V tomto směru je ale nutné dodat, že dekódování H.265 je založené zcela na softwarovém řešení. Tím chceme podotknout, že pro minipočítače či jednodeskové počítače s malým výkonem bude tato podpora nové generace značným oříškem ve srovnání s jinými zařízeními ala Zotac nebo Intel NUC. Nemějte tedy přehnaná očekávání.

Z dalších novinek vyzdvihněme rychlejší prohledávání multimédií v knihovně, možnosti si nastavit automatickou instalaci aktualizací nebo širší správu pro rozšiřující pluginy.

Možné chyby, technické dodatky

  • Se změnou názvu proběhne po upgradu poslední verze XBMC 13.2 přesun veškerých dat do nové složky Kodi. Pokud byste se rozhodli pro downgrade zpět na předchozí verzi, zazálohujte předem svou knihovnu a nastavení. Nemuselo by se to obejít bez problémů, bude zřejmě nutné data naimportovat po instalaci ručně.
  • Na OS X se bude Kodi tvářit při prvním spuštění jako neznámá aplikace (bez ověření). Po jejím přesunu mezi aplikace ji bude nutné spustit přes kontextové menu „Otevřít“ a přijmout systémové varování.
  • Pokud vám Kodi 14.0 bude na systému Windows padat, zakažte v nastavení položku webserver. O problému se ví, verze 14.1 by měla tento občasně se vyskytující problém vyřešit.
Tagy: 
Zdroje: 

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Kodi (XBMC) ve finální 14. verzi je k dispozici ke stažení

Středa, 31 Prosinec 2014 - 08:46 | TyNyT | Dám tomu ještě měsíc a pak upgraduju společně s...

Zobrazit diskusi