CDR.cz - Vybráno z IT

XBMC se přejmenovává na Kodi, alpha2 verze je již ke stažení

nepřehlédněte
Xbmc Gotham Teaser
Po šesti letech upouští multimediální přehrávač XBMC od svého názvu a od další 14. verze se hodlá nazývat jako Kodi. O změně názvu informovali sami vývojáři na oficiálním blogu.

Hned v úvodu všechny z vás uklidníme, že z hlediska změn se zůstalo jen a pouze u názvu. Věci jako licencování (GPL 2.0) či schémata číslování jednotlivých nových verzí a schopnosti samotného softwaru se nezmění, politika zůstává stejná.

Označení akronymem XBMC v roce 2008 dostal multimediální přehrávač po názvu Xbox Media Center, kterému v roce založení 2002 předcházel název Xbox Media Player. Jak již název napovídá, prvopočátky projektu se tradují ke vztahu s první Xbox „konzolí“ od Microsoftu, kdy se uživatelům podařilo proniknout do jejího systému, čímž si otevřeli možnost nainstalovat si do něj vlastní přehrávač. XBMC však rostlo a postupem času se z něho stala takřka multiplatformní záležitost, která dobře funguje nejen na zařízeních s Windows či OS X, ale také na Androidu, Ubuntu, iOS či zařízení typu Raspberry.

Xbmc Interface

Hlavní důvod k přejmenování je dle vývojářů především v úplném opuštění Xbox platformy, která byla klíčová na samotném historickém začátku XBMC. Podoba dnešní verze není již jen o multimediálním přehrávání – centru multimédií, uživatelé mají k dispozici řadu rozšíření, spustí na ní řadu her a díky široké mutliplatformosti je tak dnešní XBMC Kodi spíše centrem domácí zábavy, než jen pouhých multimédií.

Kodi Splash 600 X 336

Název je finální, logo zatím pouze návrhem

Samotné označení Kodi není žádným akronymem, jednotlivá písmena mají svým grafickým zpracováním představovat jednotlivé standardní ovládací prvky přehrávače – přetáčení vzad, stop, play a pozastavení (pauzu).

Zdroje: 

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku XBMC se přejmenovává na Kodi, alpha2 verze je již ke stažení

Pondělí, 4 Srpen 2014 - 16:58 | HKMaly | Celkem trefa. Mrxvt is a lightweight, powerful...
Pondělí, 4 Srpen 2014 - 16:10 | peca | Tipnul bych to na nějaký (vt) terminál pro xka...
Pondělí, 4 Srpen 2014 - 15:40 | BTJ | No a pritom to bylo tak "krasne" jmeno...

Zobrazit diskusi