CDR.cz - Vybráno z IT

Koncept Zero Site - internet ve veřejném osvětlení

Lampy na ulicích nemusí jen svítit. Města mají rozzářit nová inteligentní pouliční osvětlení, která nabídnou vysokorychlostní mobilní internet.

Společnosti Royal Philips a Ericsson vytvořili nový projekt veřejného LED osvětlení, který pomůže hustě obydleným městům vyřešit dva základní problémy. Nová světla jsou energeticky úspornější a navíc poskytují lepší pokrytí internetového připojení. Řešení "Zero Site", jak se inovativní koncept veřejného osvětlení nazývá, zahrnuje pouliční LED osvětlení značky Philips, do něhož je nainstalováno mobilní telekomunikační zařízení od společnosti Ericsson. Sloupy veřejného osvětlení se tak stanou novým prodejním modelem "osvětlení jako služba" (lighting-as-a-service), který si budou moci pronajmout mobilní operátoři spolupracující s firmou Ericsson, aby vylepšili svým klientům kapacitu a pokrytí dat širokopásmového připojení.

"Když jsme před třemi lety Praze na Smíchově spustili celosvětově první instalaci systému CityTouch v kombinaci s LED svítidly, ukázali jsme jasný směr v udržitelnosti veřejného osvětlení. Nyní nabízíme osvětlení jako službu, která roste s potřebami města a umožňuje vedením měst nabídnout svým občanům více připojené, energeticky úsporné a bezpečnější městské prostředí, při stávajících rozpočtech," sdělil Jiří Tourek, generální ředitel Philips Česká republika.

Nové pouliční osvětlení Philips by mohlo pro města znamenat až 70% úsporu energie a až 80% úsporu nákladů. Tvrdí to studie, kterou uskutečnila firma The Climate Group ve dvanácti největších městech světa. Statistika dále odhalila skutečnost, že je občanům příjemnější bílé LED světlo než oranžová záře vysokotlakých sodíkových systémů z důvodu lepší viditelnosti a většího pocitu bezpečí. Populace ve velkých městech roste v počtu 7500 lidí za hodinu a Zero Site má ulehčit život lidem v této rozrůstající se společnosti, jejíž kapacity nedostačují požadavkům občanů na dostatečné připojení k internetu.

Jiný návrh, který má řešit problém s internetovým připojením ve městě New York, vytvořila firma Sage and Coombe's. Její interaktivní informační portály s názvem NYfi vypadají jako obyčejné telefonní budky.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Koncept Zero Site - internet ve veřejném osvětlení

Pondělí, 3 Březen 2014 - 14:41 | HKMaly | Jake uplatky? Staci si to misto v tech lampach...
Sobota, 1 Březen 2014 - 02:59 | Txy | Proč by se to nemělo rozšířit? Prostě BTSka ve...
Pátek, 28 Únor 2014 - 15:01 | Noxik | To budou asi muset operatori rozdat obrovske...

Zobrazit diskusi