CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Google ukončil prodej Google Glass. Majitelé brýlí se už aktualizace nedočkají

Co je na tom divneho? Vzdyt vsichni, kdoz naleti guglu a koupi si neco s jeho operacnim systemem, holt uz dopredu vi, ze zadna aktualizace s nejvetsi pravdepodobnosti nebude .....

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Říká vám něco android nebo spojení android + nexus? :D

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Takže mínusáři jsou tak hloupí, že neznají android a jeho celkem časté aktualizace? :D Dovolte mi se vám vysmát :D

+1
-37
-1
Je komentář přínosný?

Prave ze znaji - existence aktualizace neznamena, ze je mozne ji pouzit :-)

Kdyz musis vyradit desitky telefonu jen proto, ze ta celkem casta aktualizace uz neni k dispozici zrovna pro tenhle ani ne dva roky stary model, coz znamena ze na nej uz nelze nainstalovat sifrovaci software ktery podporuje pouze dve posledni verze (nelze pouzit na rootnuty telefon, takze nelze pouzit ani neoficialni ROMky) :-)

Coz zaroven znamena, ze s novym Androidem musi byt i novy telefon, protoze stary uz nelze aktualizovat. A 18 mesicu podpory mi u telefonu prijde sakra malo..

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Google stále aktualizuje Android tak jak má a záleží už jen na daném výrobci HW jestli to bude podporovat či nikoliv. To není problém a ani zodpovědnost googlu. Takže ani vy nechápete co znamená Android + Nexus, očividně :)

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

Lol a to jsi vymyslel hlavou? Samozrejme, ze je to zodpovednost guglu a muze za to zkriplenost toho celeho systemu .... to je asi jako kdyby microsoft vydaval aktualizace jenom pro svuj HW, coz je v soucasnosti asi jen surface a to samozrejme jenom po urcitou dobu a jenom v nejakych intervalech, no a ostatni necht si vyserou oko, protoze na tech miliardach ruznych konfiguraci by to proste neslo a musel by kazdy, kazdicky vyrobce uplne na kazdicky kusu HW, ktery kdy vydal, ty aktualizace prizpusobovat ..... to by byla parada co? 99% pocitacu by nemelo zadne bezpecnostni aktualizace a byl by to rejd botnetu jak na androidu ...
Ale zas ja tuhle "strategii" chapu, zas by lidi neremcali, ze jim na 15let starou mrdku s XP (SP0) nejdou nainstalovat W8, kdyz by nikdy nevideli zadnou bezpecnostni aktualizaci, natoz treba SP1:o) A ano, podporilo by to prodeje, sice extremne zvysilo riziko (coz je u telefonu jeste extremne horsi, kdyz ma SIMku a volanim do bananistanu muze zadelat na dozivotni zadluzeni), ale zas by se prodavaly PC jak na bezicim pase .... lidi by neupdatovali co 15 let, ale co rok, rok a pul, jak je u techto sracek s androidem zcela bezne a i nutne.
Ja osobne si myslim, ze to gugl proste nedotahl, vzal studentsky projekt a chtel rychle zbohatnou, ale zkratka mezi lidi pustil paskvil, protoze nemel to know how, ktere ma microsoft nebo apple (nejde o penize, samotna firma nema zadnou hodnotu, jde o ty lidi, ktere si ty firmy vychovaly a kteri na tom pracujou, ty si holt zadna firma nekoupi nebo nevychova a urcite ne ze dne na den) ......proto vzikl takovy paskvil, ktery proste centralni aktualizace nema .... gugl si jede s par vyvojarema svuj projekt dal, tuni si maximalne jedno zarizeni jako apple, ziskava krute procenta za prodane aplikace a reklamu a na ostatnich 99% uzivatelu proste sere .... a jeste z tohoto paskvilu dokazal udelat cnost, protoze neexistence novych updatu, nuti lidi kupovat furt nove a nove cele zarizeni, coz se vyrobcum naramne libi ..... nebo donedavna libilo .... viz samsung a jeho zpatce u androidu, o asijskych vyrobcich ani nemluve. Android je pro ne totalni zlo .... kdyz chcou oficialne gugli obchod, tak musi platit za licence, navic to musi roubovat na kazde zarizeni zvlast, coz jsou extremni naklady, kdyz pocitaji s prodejema maximalne v jednotkach nebo desitkach tisic kusu ... proto se vyrojilo tolik windows tabletu, ktere maji legalne, zadarmo a nemusi hnout prstem s podporou nebo ladenim pro konkretni HW. Taky prodeje klesaji, lidi uz nechcou utracet desetitisice rocne za nove telefony a tablety a kdyz jim doma lezi 2 roky stary samsung za 20 litru, ktery uz nepodporuje nove aplikace, tak to konkretne pro samsung neni dobra vizitka a je pravdepodpobnost, ze takovy clovek zanevre nejenom na telefony a tablety, ale treba i na televize nebo lednicky, proste na znacku (treba jako ja) .... a to by pro samsung, ktery si pestuje kult znacky jako apple, byla ta opravdova existencni tragedie.

+1
-38
-1
Je komentář přínosný?

Pokud dobře chápu všechny souvislosti, tak Googlu nedělá nic špatného, pouze aktualizovává android. To, že je závislý jen na určitém HW není jeho vina, ale vina výrobců, kteří si systém core upravují k obrazu svému. Tudíž není možné na jejich zařízeních zprovoznit pure android, protože musí být předem upraven na vaše zařízení, a proto se Android jeví jako HW dependent, ale to je pouze díky vůrobcům. Jinak pure android, běžící třeba na nexusech, můžete aktualizovat, jak se vám zlíbí do doby, než vám nebudou stačit parametry.

Tady je na téma pěkný článek:
http://www.quora.com/Why-is-Android-so-much-more-difficult-to-upgrade-co...

V příkladu uvádí například S-pen, který nemá cenu zahrnovat do jádra Androidu, když to obsahují pouze zařízení od Samsungu. Problém je právě v tom, jak v článku uvádí, že na PC dostanete, dalo by se říci, pure Windows, tedy WIndows pro všechny stejný, zatímco u Androidu dostanou systém všechny nexusy a poté mohou výrobci zapracovávat na přídání funkcí, čímž systém core upraví, aby dokázal pracovat s funkcemi navíc, například právě k S-pen. Nebo také nemusí a s aktualizacemi je amen. Abych to tedy shrnul. Na PC s Win dostanete aktualizaci vždy, protože PC pracují všechny stejně a všelijaké změny se řeší softwarově jako i v případě změny HW, kde prostě máte jednotně dané rozhraní, třeba PCI 2.0 a příslušné ovladače. Podobně to funguje i u pure Android, kde je googlem vytvořen Android pro všechna zařízení. Pak ale přichází výrobci, kteří si Android Core upraví, protože změní HW (u PC by to znamenalo podobný čin jako změnit PCI slot na vlastní sběrnici) a jelikož změní HW, tak nemůžete použít pure Android, který neví, jak s tím novým HW pracovat.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Vsechno co pises, znamena spatne navrzeny system ..... prece android jako zaklad nemuze ovlivnovat nejake nadstavby, kdyby ten "pure" android drzel zpetnou kompatibilitu ..... proc se tohle nikdy nedelo na PC? Protoze byl DOS 1.0, windows 1.0 atd ..... proste se to vyvijelo, ti architekti tech systemu se ucili ... kdezto gugl se snazil udelat rychlokvasku s nulovym knowhow, zadne standardy, tak proto neni mozne kdekoliv android aktualizovat ..... a navic je to nenazrana mrdka ..... tam kde windows bezi v pohode na 1GB ram, tak android uz potrebuje 4GB, neni to smesne? Kdyz android je jen takova hricka, kdezto ty windows jsou univerzalni pro miliardu zarizeni a navic na tom jede uplne vsechno?
Co branilo pri vytvareni fundamentu androdu, aby meli nejaky standard na ovladace? NIC, jenom know how .... a wotomtoje, studentsky projekt se dostal do sveta.
Proc kdyz si odemknes pro neoficialni aktualizace windows phone, tak ti na libovolnem telefonu, od libovolneho vyrobce, chodi kazdou chvili nejnovejsi aktualizace? Protoze to maji vymyslene, proste to funguje a to na tom mam rad ..... s androidem jsem se vrtal snad dva roky v nejakych kompilacich ROMek a podobne a to proste nefunguje, je to blbe navrzene a uz s tim nikdy nic nenadelaji, leda to zahodit a udelat znovu .... stejne jak microsoft proste musel zahodit windows mobile .....

+1
-52
-1
Je komentář přínosný?

Není špatně navržený, jen nepočítá/nezahrnuje všechy fíčurky navíc od výrobců přidané v budoucnu. Jak jsem psal, dochází k velké úpravě jádra a k uvedení do provozu úplně nových sběrnic/HW, takže prostě pure android nemůže na takovém zařízení běžet, protože kdyby nastala nějaká událost s přídavným HW, což by se dělo asi hned při bootování nějakou diagnostikou, tak systém spadne. Musí se proto nahradit a přídat tuna kódu, aby to vůbec šlapalo. Takže nějaká zpětná kompatibilita je blbost, protože ta funguje mezi podobnými sběrnicemi, jako u PC třeba PCI 3.0 karta do PCI 2.0 slotu, USB 3-2 atd. ale tady je to úplně jiné rozhraní a znamenalo by to zajišťovat nějakou kompatibilitu mezi PCI a USB, což je zhovadilost. Prosím, přečtěte si znovu můj předchozí komentář spolu s přidaným článkem, kde snad pochopíte, proč WIndows běží na všech PC a Android ne. Jednoduše znovu, protože neexistují žádní výrobci, kteří by upravovali Windows jádro pro své nově definované sběrnice/HW, už jen proto, že to mají zakázané od MS, takže asi tak. Jednoduché, prosté. Kdyby například Lenovo neupravovalo nic na svých mobilech a drželo se čistě specifikací pro pure android, tak stejně jako u nexusu, ho můžete aktualizovat velmi dlouho. O rozdílnost velikostí paměti RAM toho vím velmi málo, ale uvedu zde pár fakt. Android má plnohodnotný multitasking (floating windows....., což u jiných OS nemáte), ale hlavní problémem je samozřejmě Java. Sám v ní programuji a když se aplikace hodně odflákne, tak žere hodně, když ne, tak žere méně, ale stále dost. Příčinou je jistě Garbage Collector a celková javovská správa paměti. Je to komfort pro naprogramování, který ovšem vyžaduje více režie, takže asi proto. Hodně lidí může být Javou znechuceno, ale málo jazyků nabídne tolik funkcí a hlavně multiplatformost. To je asi moje poslední odpověď. Doporučoval bych nastudovat pár věcí, jak funguje zpětná komplatiblita a něco možná i o systému Android, především také o zpomalováku Dalvik a dnes již postupně nahrazujícím ART.

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

Takze spatne navrzene, rikam to porad ..... prece neni duvod, aby nova sbernice nebo cosi, potrebovalo znova delat cosi s androidem! Navic tam bezi jadro linuxu a to si myslim je uz v docela slusnem stavu .... takze jde furt o android .... nova verze proste neni zpetne kompatibilni, jinak by snad stacilo jen aktualizovat a melo by to fungovat vsude, coz se proste nedeje. Problem je, ze samotny android nema ani spravce procesu, vsechno jsou to javove aplikace a to je proste spatne, pak to laguje a je to prisernost s tim pracovat. A holt kazdy si muze dat aplikaci jakou chce a pri novem androidu nemusi fungovat diky zpetne nekompatibilite, tak se holt neupdatuje ...... PROSTE JE TO BLBE VYMYSLENE! PROSTE JE, MA JEDNOZNACNY DUKAZ: tim je windows phone, ktery se aktualizuje centralne a proste TO FUNGUJE!
Plnohodnotny multitasking ma snad i WP a IOS ne? Ale rozdil je v tom, ze kazda lamerska aplikace nemuze bezet na pozadi, aby vyzrala za dve hodiny baterku .... to je v cajku na desktopu, ale u mobilniho zarizeni je to picovina, kterou opet na androidu nikdo neresil a proste tam nechal moznost bezet na pozadi vsemu .... ale s tim nedomyslenim, treba i ten jejich obchod plny viru ..... a pomalost javy, samozrejme ..... treba .net u WP pouzivas cely, akorat pak musis projit validaci, zda nekde nechces pustit nechraneny kod, takze to nemusi bezet nekde ve virtualce, ale bezi primo na zeleze ...... to vse jen podtrhuje fakt, ze android je proste chudy pribuzny mezi operacnimi systemy .......

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Kdybste si to samé zkusil tvrdit o Windows, tak si každý o Vás pomyslí, že jste se asi zbláznil. Kdyby před 20 lety správně navrhli ovladače pro Windows 3.1 tak by ty samé ovladače fungovaly i ve Windows 8 ???? Ovladače z Windows XP nefungují ve Windows 7, tedy podle vás je to JEDNOZNACNY DUKAZ, že WINDOWS PROSTE JSOU BLBE VYMYSLENE????

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Ty si kupuješ nový počítač pokaždé když vyjde aktualizace nějakého softwaru nebo přijdou nové ovladače? Krom toho ovladače pro Visty většinou fungují i na Win8 a budou zřejmě i na Win10.

+1
-36
-1
Je komentář přínosný?

Víš jak by se zvýšily prodeje PC, kdyby sis kvůli každé větší aktualizaci Windows (neříkám dokonce snad nové verzi Windows) musel koupit nový počítač prostě protože Dell by si nainstaloval do stroje svoje prográmky a tím by se systém nedal na stávajícím stroji aktualizovat?

Android je prostě špatně navržený.

+1
-35
-1
Je komentář přínosný?

Mno jeste pred par lety byl upgrade notebooku na novou verzi Windows docela zazitek. Kdyz se vyrobce rozhodl, ze drivery/sw pro novou verzi Windows pro 2-3 roky stary notebook nevyda, tak se clovek modlil, aby treba nefungovalo neco nepodstatneho, jako ctecka otisku prstu, ale vse podstatne aby fungovalo. To se stahovaly cracknute verze ovladacu grafiky, protoze original ATi/nVidia napsaly neco o tom, ze pro dany HW se mame obratit na vyrobce zarizeni.

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

Ano, upgrade Androidu neni navrzeny idealne, predpoklada spolupraci vyrobce zarizeni, coz zjevne nefunguje tak, jak by melo. Google se z toho snazi poucit a dava casti API a aplikaci na Play, takze se Maps, Launcher, GMail, Chrome, Messenger, Hangouts atd. upgraduji bez ohledu na vyrobce zarizeni. S dnesni zkusenosti by asi Google navrhl upgrade jinak, snazi se zabranit chaosu aspon ve Wear a TV, ale zpetne pritlacit vyrobce telefonu nejspis nejde. Navic otevrenost ma sve vyhody, vyrobce muze do systemu doprogramovat featury, ktere system nema, napr. ctecku otisku prstu, pero nebo ten posaseny zahnuty displej pro notifikace. U WP se s takovymi napady mohou vyrobci maximalne nechat vyfotit a cekat, az se MS rozhoupe. Navic Android muze bezet a bezi na kdecem, Qualcomy, Exynosy a Intely pocinaje, a Mediateky a cipy od Huawei konce. U WP8 je vyber silne omezeny na par typu a WP7 dokonce bezely na 1 chipsetu. A propo, kolik let po Androidu prisel MS se systemem, ktery do dvou let zarizl jako neupgradovatelny? A to se prodavaly telefony de-facto jen od 1 vyrobce, tech par modelu mimo Nokii by spocital na prstech 1 ruky i zaslouzily zamestnanec pily.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Co se tyce podpory chipsetu v Androidu, tam je to skutecne prevazne o driverech do kernelu, Android se kvuli tomu preprogramovavat nemusi. A co se zpetne kompatibility tyce, na 5ce spoustim programy vyvinute pro 2.x a funguji. Protahovani a ruseni upgradu je jen o tom, vyrobce chce, ne jestli muze. Vyjimkou muze byt to, ze vyrobce chipsetu nedoda drivery (typicky MTK, ale i TI), ale to se muze stat kazdemu systemu, MS si taky nevyviji drivery sam, ale dodavaji mu je vyrobci HW.

Kdyz uz si takhle povidame, brouku, prozrad mi, jak souvisi upgrady Androidu s tim, ze "nema" spravce procesu? On ho teda ma, bez process a resource managementu nemuze OS fungovat, dokonce i GUI k nemu je, ikdyz pro tebe asi bude problem, ze neni nikde ikonka, ktera se jmenuje Spravce procesu. Ale i bez ni, se daji ulohy rucne zastavovat a spoustet.

+1
-42
-1
Je komentář přínosný?

No dobře, ale já se tu bavím o aktualizacích androidu, ne androidích zařízení. I přes to to není chyba jen Androidu, respektive googlu. S tímto mají problém např. i první iPhony nebo taky i aktivní zařízení od Cisca. Navíc, uživatel s tímhle musí tak trochu počítat a když chce dostávat aktualizace, což většinou není úplně nemožné, tak hmátne po dobrém nexusu a je vystaráno na dlouhou dobu - samozřejmě že po nějakých letech bude mít po srandě, ale není pravda, jak zmínil kolega nahoře, že operační systémy od Googlu nejsou aktualizovány. S Androidem měl každý minimálně 2. Mně přijde 18 měsíců, někdy i víc, dostatečná doba, aby se odstranila většina chyb, které telefon potýkaly. Déle ne a funguje to přesně, jak jste to popsal. Nedají vám nové funkce jen proto, abyste byli nuceni si koupit nové zařízení. Tady vidím jedno dlouhodobější řešení a to jsou telefony s Windows, možná i blackberry, ale u toho si nejsem jist, protože jsem ho nikdy neměl. Příklad bych asi uvedl můj zážitek ne tedy s mobilem, ale s tabletem N8010. Tablet mám od jeho počátku, kdy jsem začínal na JellyBean, pak byl Samsung tak hodný, že vydal KitKat a pak byla komunita tak hodná, že vydala svůj vlastní KitKat (Gnabo rom), který je obohacen o všechny funkce, které Stock rom postrádala, asi právě kvůli tomu, abych byl nucen si koupit nové zařízení. No a nedávno Samsung sdělil, že se můžeme těšit na Lollipop. Když to spočítám, tak podpora mě provází už 3 roky, kdy jsem vystřídal 2 verze Anroidu a chystám se na třetí. Snad v tom není moc velký rozdíl mobil/tablet, ale jak vidíte, tak to není špatné. Takhle od fleku bych odhadoval, že vlajkové lodě své doby se můžou těšit na dělší podporu.

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

Jenomze vlajkova lod (tohle prirovnani nesnasim) u androidu a samsungu znamena telefon za 20 tisic ..... a to jako sorry, jako windowsak s WP bych se trosku bal mensiho provazani ekosystemu na iphonu, ale ani chvili bych za tu nesmyslnou cenu nevahal a poridil iphone .......

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím tím kupovat vlajkovou loď hned, co stojí půl roku kolem 20 tisíc. Já note koupil v kameném obchodě za 8 tisíc, na internetu byl za 12 tisíc. Byla to verze pro 02 s tím rozdílem, že při bootování vidíte O2 logo - takže root, sbohem logo a mám to samé - a to před tak 3 měsíci stál asi 15 tisíc. Takže je to o trpělivosti, která pak přináší ovoce, protože máte čas zhodnotit, jak je vlajková loď úspěšná a podle toho si oddušit, jak dobře aktualizovaná bude. Navíc si musíte také položit otázku, co na tom budete chtít dělat. Lidé kolem mě neustále žadoní o aktualizace, které jim přinesou funkce navíc, ale přitom telefon využijí tak z 30 %, především hraní, komunikace, surfování. Takže nové funkce jsou jim k prdu.

+1
-43
-1
Je komentář přínosný?

Tak mi po zkusenostech s androidem staci, kdyz se to neseka:o) A kdyz nemusim reinstalovat kazdeho ctvrt roku ..... jinak root je proste blbost, uz tak deravy android si zasvinis dalsim botnetem (a to si pis, ze v kazde volne stazitelne ROMce je botnet!) ..... ale ono ani nejde o nove funkce, jako o bezpecnostni aktualizace .... vzdyt za mych androidich let stacila spatna aplikace ze storu, ktera telefon rootnula ..... kazda druha aplikace si na nedomyslenem androidu zada pristup k telefonu (a ne, ze by to nekdo cetl!!!, proste to odbouchne) ..... to je proste silene, zajimalo by me, kolik lidi uz na tohle dojelo ..... nevim jak na IOSu (patrne to bude stejne jak u WP), ale na WP nema zadna aplikace pristup k telefonu nebo SMS, tecka! PROSTE NEMA, hotovo, finito! Je tam jedna globalni aplikace pro volani a SMSky a to proste STACI, proc by to nemelo stacit? Nekdo by rad nejakou kudrlinku v telefonni aplikaci? FUCK OFF! Proste smula .... ale to je treba vec, co se mi na WP libi nejvic, proste to funguje a je to bezpecne. To, co ta aplikace ma delat, tak dela .... dela to perfektne a jinou nepotrebuju! Nepotrebuju jineho spravce plochy, proste je tam jeden, vypada VSUDE stejne a je dobry .... nepotrebuju nic jineho! Stejne jako na 3110ce si clovek nemohl zmenit jiny launcher, tak na WP si nezmeni ..... je to spatne? SAMOZREJME ZE NE! JE TO KUWA TELEFON! Da se z nej volat ..... da se tam na web, mozna nejaka mp3, pripadne jednodussi hra a tim to hasne, telefon stejne nikdy nebude umet vic .... ikdyz tohle rikam opatrne, uz jsou i zrudnosti jako 8" tabletofony ...

+1
-35
-1
Je komentář přínosný?

Pockam-li pul roku, az je vlajkova lod cenove trochu dole, nebo jeste lepe rok do uvedeni nasledujici vlajkove lodi, kdy uz je cenove hodne dole, okradl jsem se o pul roku az rok aktualizace.

Vetsina lidi sice chce aktualizace kvuli funkcim a treba jsou jim k prdu. Ale pokud pro vetsinu z nich nahrazuje stolni pocitac/notebook, tak by bylo fajn kdyby se jim ten system zaplatoval stejne jako ten windows nebo linux doma.

A jako koncovemu uzivateli je mi jedno, jestli novejsi verze/aktualizace nejde nainstalovat/nejsou kvuli googlu nebo vyrobci.

+1
-52
-1
Je komentář přínosný?

Zvlášť když si ten mobil koupíš po roce od vydání a on už je prakticky na konci podpory, takže si vlastně kupuješ zastaralý neaktualizovatelný telefon.

+1
-49
-1
Je komentář přínosný?

Proč by měl být rok starý telefon zastaralý? Třeba můj 2 roky starý tablet Nook HD+ byl lowend i v době když sem ho kupoval, dnes mají lowend tablety výrazně lepší CPU, grafiku atd. Přesto není Nook HD+ zastaralý a perfektně mi slouží k tomu, proč jsem si ho pořídil a zatím nemám žádný důvod, proč bych ho měl vyměnit za nějaký "lepší" tablet.

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Proč vlastně očekáváte, že budou vydávány aktualizace SW na chytré telefony? U operačních systému pro PC by snad nikoho nenapadlo, že když si koupí licenci na Windows XP, měl by automaticky dostat zdarma i všechny novější verze Windows, proto nechápu, proč by to tak mělo fungovat jinde.

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Jenze u PC si tu novejsi verzi muzu oficialne koupit, u chytrych telefonu to nejde.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Android je v tomto ohledu lepší, novější verzi si nemusíte kupovat, můžete si jí stáhnout zadarmo. Na XDA najdete ROMky pro telefony, které výrobci přestali podporovat. Problém je akorát v tom, že novější verze systémů vyžadují nové ovladače. Třeba na můj SGS3 si můžu nainstalovat neoficiální Android 5.0 , ale nebude mi pak fungovat NFC čtečka.

PC jsou na tom dost podobně, ovladače z Windows XP nefungují ve Windows 7, takže si sice můžete nainstalovat systém Windows 7 na 10 let starý komp, ale bez ovladačů to asi nebude mít moc velký smysl.

+1
-47
-1
Je komentář přínosný?

To jsi bohuzel uplne mimo ..... na XDA jsou vsechny romky zabugovane a navic zabotnetovane a zavirovane ..... a jako sorry .... rootovat telefon a hledat a instalovat customROM, to jako neni pro kazdeho ...... a to ani vzdalene, ani omylem ...... ani vzdaaalenym omylem.

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Jedna verze windows neni na 18 mesicu a u slusneho hardware je u nasledujici verze ovladac v systemu nebo jej vyrobce vytvori/ uvolni i pro nej. Tj. mit treba ne aktualni, ale zabezpeceny stolni komp nebo notebook par let neni problem. Totez s linuxem.

A u mobilu s androidem to tak neni.

Popravde nevim jak je na tom ifon a windows na mobilu. Android ~18 mesicu, a ti zbyli dva?

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Android 18 mesicu mozna u toho nexusu.
WP7 mely asi posledni oficialni velky update 3 roky po uvedeni, ale finalne to zabalili na konci lonskeho roku (nevim, jestli do te doby chodily nejake jine updaty).
WP8 uz jsou tu vic jak dva roky a maji vsechny telefony slibenou podporu W(P)10, takze jeste tu par let budou.
IOS8 jde nainstalovat i na pres 3 roky stary iphone 4s (ale pry dost zpomalil, kazdopadne je podporovany).

EDIT:
WP=https://support.microsoft.com/gp/lifecycle-windows-phone-faq?wa=wsignin1.0
Podle toho bude WP7.8 skoncila podpora minimalne nekdy loni v srpnu. A pokud se vztahuje na WP8.1, to same co na WP8 .... tak podpora puvodne WP8 (upgradovatelne na WP8.1) zarizeni bude minimalne do dubna 2017 (~cca 5 let) ..... no a jestli skutecne vsechno s WP8 pujde i na WP10 a to bude mit nejspis taky 3 roky maintenance window o konce letosniho roku (cili do konce 2018), tak se lehce s podporou dostanou na minimalne 6 let ... to uz zavani "pruserem" jako u PC, ze lidi nepotrebujou upgradovat a prodeje klesaji:o) "Nastesti" mobily maji spolehlive kurvitka v podobe baterek a snadneho rozbiti:o)

IOS=patrne zadnou oficialni policy nemaji

Android=https://support.google.com/nexus/answer/4457705?hl=en
18 mesicu na jejich firemni nexusy a to jen "obvykle okolo 18ti mesicu", navic nezarucujici majoritni nove verze, patrne jen updaty stavajici ....

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Dik za prehled.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Ad WP7 - je hezke, ze MS jeste v roce 2013 vydaval updaty na system, ktery uz rok pred tim pohrbil. Vykon vskutku cimrmanovsky.

Muj 2 roky stary Nexus 10 dostal upgrade na Android 5, koleguv Nexus 4 dostal taky upgrade na Android 5, 2 roky jsou 24 mesicu a pokud me pamet neklame, to je vice nez 18 mesicu, minimalne na telese realnych cisel.

+1
-36
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu, za pár (desítek) let by z toho mohl být slušný sběratelský unikát... :)

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Ono je sice hezké, že se teda přehazuje špína jak horkej brambor, ale výsledek je pořád stejnej. Chrlí se nové a nové telefony, jenže staré, ačkoli fungující, morálně zastarávájí a máme tu hromadu "odpadu"... zbytečně ;)

+1
-35
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem psal vyse, tohle netrapi noname cinske vyrobce, kterym jde o okamzity zisk a druhy den uz muzou misto telefonu a tabletu odlivat treba zachodove misy .... ale renomovanejsi vyrobce jako treba samsung, to uz asi trapit zacalo .... kdyz se samsungu loajalni clovek (ala iovce) pak podiva do sveho supliku a zjisti, ze za poslednich par let mu tam lezi 5 telefonu za desetitisice, ktere jsou uz SW zastarale, ale s HW, ktere ma aktualni hiend applu nebo lumie, tak asi prehodnoti svoje sympatie k teto znacce ....

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to jednak o výrobci, ale zároveň i o spotřebiteli. Sám vlastním šamšunta omnii2 (s WM6.5). Osobně mi ten telefon vyhovuje až... až na konzumaci webu a chybějící aplikace. Obojí jsem s jistým kompromisem několik let přehlížel, ale někdy by se mi použitelnost tohoto zařízení i v dnešní době hodila. Na druhou stranu vím, že tento telefon je v bezvadném stavu a prakticky nemám potřebu jej měnit. Takhle nám tu prostě morálně zastarávají zařízení po půlroce, protože se prostě zařízne podpora, nebo se přejde na něco jiného... smutné.

Sám nemám prachy, takže často kupuju naskladněné, nepoužité zboží za pakatel. A nebo použité, ale zcela dostačující zařízení. Je to dost o nenažranosti lidí, pohodlnosti a chtíči. Na to tady narážel minule david ježek, že sám už taky dlouhá léta nežije nutností mít všechno nové. Sám to vidím, když se pohybuju kolem sebe. Kdyby výrobci vyráběli pořádne zařízení (i dražší) bez kompromisů, nebyla by nutnost upgradu. Ono i ty telefony kolem 4-5k již plně postačují a to byla před 10+lety cena low-endu. A když se podívám, co na tom uživatelé dělají... no, myslím že si každej dokáže odpovědět, sám, blbosti.

Lidé by se měli naučit s tímhle hospodařit, dříve nebyla nutnost kupovat nové, když fungovalo staré. Jenže to se v posledních 30 letech změnilo (což je velmi krátký okamžik), a doba výměny či nákupu se výrazně zkracuje. A lidstvo na tuhle hru rádo přistoupí, ale to už moc opakuju to, co psal david.

Prostě ať se vyprdnou na lepší snímače otisku prstů, když je to stejně na prd, je to tu několik let a nikdy jsem to neviděl spolehlivě fungovat. Platba pomocí NFC, hezké... ale stejně vám budou vydávat plastové RFID karty, protože musí = k ničemu (a navíc, kdo to podporuje, že?). No a aby toho nebylo málo, tak si ještě vyrábíme telefony, které jsou křehké jak sklo. Takže to někomu upadne ze stolu na koberec a ... je to celý rozmlácený. Naprosto proti logice.

+1
-38
-1
Je komentář přínosný?

a stejne dopadne Oculus Rift taky slepa vetev vyvoje

+1
-35
-1
Je komentář přínosný?

No, bohuzel se taky toho bojim. Pripadne mi, ze se to snazi furt vylepsovat a uz to melo byt aspon rok venku ..... jestli to bude stat vic jak 5 tisic, tak to nebude mit moc uspech.
Navic jak rikam, furt se snazi neco zlepsovat, nejake nesmysly o tom, ze s tim lidi budou chodit ven, je proste utopisticka blbost.
Osobne si myslim, ze vyhraje ten, ktery prinese cenove dostupnou a hlavne kvalitni VR. Kvalitni z toho hlediska, ze nebude kurvit oci a bude se dat pouzivat dyl nez 5 minut. A nemusi vymyslet extra API, aplikace a podobne, bohate by zprvu stacilo prehravani 3D videi a par 3D dem, kde by se otacenim hlavy dalo virtualne podivat na ruzna mista (+hry, ktere pro tohle fungovaly uz pred 15+ lety) a PROSTE TO VYDAT. Jako dalsi by meli zapracovat na nejakem 3D 360° systemu, ktery takove video (relativne) jednoduse vyrobi a tim nemyslim zarizeni pro koncove zakazniky, ale klidne v radu milionu pro televizni studia. Uz jsem to tu psal, oculus dopadne jak duke nukem forever ..... furt to predelavaji, snazi se zdokonalit, az z toho vznikne takova "vec" jako duke nukem forever. Nakonec je predbehne sony nebo microsoft, kteri proste maji penize aby to protlacili silou a behem kratke doby.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.