CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Konec hadicím v krku: Malá robotická pilulka nahradí endoskopické vyšetření

Co je sakra 5D rovina? To je rovina v pětidimenzionálním prostoru, ne?

To o čem se autor snaží psát je 5-DOF neboli pět stupňů volnosti, tři stupně volnosti týkající se pohybu ve 3D prostoru a dva stupně volnosti týkající se rotace ve 3D prostoru.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Konec hadicím v krku" vs. "Termín případného nasazení do klinické praxe je zatím nejistý.". Takže zase clickbait o ničem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

My jsme se o endoskopickém vyšetření pomocí kamery v kapsli učili na zdrávce před 17ti lety..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se používá dodnes, ale ta kapsle není ovladatelná, jen postupně projde trávicím traktem. Chybou tak je, že se nejde zaměřit na konkrétní problém - dostanu hromadu snímků a buď je to na nich vidět dobře, nebo mám jen podezření a musí dojít k dalšímu vyšetření. Mimochodem není to nic nového, o první snímkování žaludku sondou ještě s klasickým filmem a žárovkovým "bleskem" se pokoušeli Japonci už v 60. letech.
Jinak rozlišení endoskopů je dneska běžně HD a u nových 4k, takže 640*480 je strašně málo. Navíc jsou ty nové endoskopy doplněny "inteligencí", která upozorní lékaře na podezřelá místa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že velmi často se kromě vizuální kontroly odebírají i vzorky tkáně pro další rozbor, tak jakákoli kapsle prostě tu hadici do krku nenahradí. Ostatně šikovný lékař je s tou hadicí včetně odebrání vzorku a kompletní prohlídce hotový do dvou až tří minut, pokud bereme vyšetření horní části trávicího traktu. V případě střev to už každá trochu moderní klinika, která neusnula ve 20. století, dělá v analgosedaci, takže opět není nutné se pachtit s nějakou kapslí, ale tou hadicí je za chvíli hotovo, včetně vzorků či zákroku na polypu.
Jako pokud se toho někdo bojí, tak ať jde na kliniku, kde jsou již v 21. století a záleží jim na pacientovi, protože žádná zázračná kapsle je nezachrání. Spíš to dopadne jak píše někdo nade mnou ... po kapsli stejně dojde na hadici. Proto je lepší to vzít tou hadicí už rovnou :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.