Konec limonádám. Láhev budoucnosti s běžnou vodou omámí smysly
Ochucené vody do svých jídelníčku zařazují lidé z mnoha důvodů. Jsou chuťově zajímavé a snáze se s nimi plní doporučený pitný režim. Někteří mají k tradiční vodě dokonce vybudovanou averzi. Pití slazených nápojů má však řadu vedlejších účinků.
Jsou slazeny buďto cukrem nebo náhradními sladidly, jako aspartam či acesulfam-k, nemluvě o konzervačních latkách. Běžná voda je oproti tomu fádní a nevýrazná. Láhev budoucnosti, kterou představil 20letý Saef Munir na Kickstarteru, by mohla navždy změnit způsob, jakým pijeme své nápoje.
Jako přeměnit vodu na víno
Ve svém projektu představuje revoluční láhev zvanou Flavour Bottle, která dodá tělu vodu v její nejběžnější formě, například z kohoutku. Víčko je však doplněno silikonovou tryskou, která se při pití nachází přímo pod nosními dírkami a vypouští aromata.
Myšlenka je založena na zjištění, že 80 % našich chuťových vjemů je vnímáno čichem. Stačí tedy pít klasickou vodu, přičemž tělo dostává vjemy a prostředky k určení příchutě. Zůstane však čisté, netoxikované a bez nebezpečného cukru.
„Na tomto produktu jsem pracoval poslední tři roky. Začal jsem s ochuceným vrškem lahve a postupně se přesunul k ochuceným brčkům a skončil u aromatických trysek,“ vysvětluje Saef Munir magazínu DigitalTrends.
Kickstarterová kampaň aktuálně slibuje několik různých "vůní" – jahoda, vodní meloun, pomeranč, grep a coca-cola. Každou z příchutí je možné usměrnit a zlepšit přidáním perlivé vody. K výměně chutí stačí pouze vyměnit víčko s jinou tryskou. Každá by měla údajně postačit na 1 celý rok. Zda kalkulace zahrnula doporučený denní příjem vody či vycházela z jiných dat, není známo.
Otázkou také je, jak snadno se bude vnitřek láhve umývat, aby se na spodku zbytečně netvořily usazeniny. Problémem (nebo spíše samozřejmostí) zůstává nutnost pití samotné vody přímo z lahve, neboť přelitím do skleničky postrádá myšlenka smysl.