CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Konec limonádám. Láhev budoucnosti s běžnou vodou omámí smysly

Takze takovy legální fetovani?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to super, jen to má háček. Chut a vůně dodávají mozku signál, že je potřeba do krve vyplavit inzulin. Ale jak to bude vypadat v reálu? Žádný cukr do těla nedostanete a inzulin se vyplaví. Takže spálíte cukr v krvi, který tam je a budete unaveni. Navíc dostanete hlad a tak přiberete. Bravo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mas jako u cim dal popularnejsi Stevie nebo Xilitolu (alkoholove cukry), to mas to samy, oboji je naprosto prirodni a nicim neskodlive a pritom to ma 0 kalorii, protoze to chutna sladce ale neni to cukr. Jenze mozek to vyhodnoti pro sladkou chut jako cukr a zacne telo pripravovat na prijem cukru a vyplavovat inzulin, ovsem cukr neprichazi, takze dostanete hlad a vubec si nepomuzete. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Xylithol má 103,5kJ na 10g bílý cukr 168kJ. To s tím že je to sladké a nemá kalorie je naprostý nesmysl. I náhradní sladidla jsou kalorická.... Tyhle látky mají smysl pro cukrovkáře, ne pro normální zdravé lidi.
Jinak 95% extrakt stevie má 10g 165kJ taky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Figl se stevii je, ze je sladci nez normalni cukr, takze se ji tam nedava tolik. Nicmene, pokud je bezpecnejsi pro cukrovkare, tak po ni normalni lidi vazne muzou mit hlad diky inzulinu ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, kde jsi na to prisel s tou stevii. Veskere zdroje na internetu hovori o tom, ze cista stevie je nekaloricka! Jiste v CR se prodavala "stevie" kde byla pulka stevie a pulka fruktoza, takze to pak bylo kaloricky pomerne dost, ale uz to prejmenovali na nejake sladidlo s pridavkem stevie.

S tim Xylitolem mas ale naprostou pravdu, ma priblizne tech 100kJ/10g, ale porad lepsi jak ten cukr jak sam pises 168kJ/10g. Ja si to totiz popletl z Erytritolem, kterej ma 8kJ/10g, takze v podstate taky nekalorickej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Našel jsem to na dietologických tabulkách stačí pohledat na google. To že umělá stadidla nemají vcelku nic společného s "hubnutím" je dlouhodobě známá věc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"80 % našich chuťových vjemů je vnímáno čichem" - docela by mě zajímala studie, která to dokazuje. Ano, čich je důležitou součástí a doplňuje čistě chuťové vnímání jídla (skořici bez čichu nepoznáte, nemá chuť), ale tvrdit, že je to 80%...

A jinak mi to přijde dost hloupost. Nevidím důvod, proč vodu nějak zásadně dochucovat, když se chci jenom napít na žízeň.

Něco jiného je pochopitelně nápoj při konverzaci, pohoštění apod. Pak ale zase není důvod se zříkat nějakého ochucení přírodní ovocnou šťávou, čajů a jiných společenských nápojů... A navíc při takové příležitosti není vhodné pít z "výletní" láhve, že. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co sa nejakej vedeckej studie tyka to neviem...

Ale da sa to otestovat jednoducho. Staci napriklad zobrat balenie ovocnych cukrikov, a zavriet oci a zapchat nos. Takmer nemozne identifikovat prichut. az po uvolneni nosa je hned jasne, o aku chut sa jedna.

Sam som tomu neveril kym som to neskusil...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli myslíš nějaké ovocné bonbóny, tak to je jasný, tam je chuť udělaná aromatem, jinak to ani nejde.
Ale to aroma nejspíš není nijak pro tělo závadný, takže to vlastně nemá význam.

Jenže to, proč to piju, jsou sladká chuť a nasycenost CO2. Ani jedno vůní nenahradíš.

Jenom k vysvětlení toho CO2. To má pro mě dva plusy. V puse z něj vzniká slabá kyselina uhličitá, která jednak přidává kyselou chuť a za druhé mi vyhovuje, jak mi odstranívšelijaký povlaky z jazyka a krku a tím mě osvěží.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

I cukry telo potrebuje a pokud si das do vody trochu ovocne klidne doslazene stavy, tak te to nezabije. Telo cukry potrebuje a neni na nich nic spatneho ani nezdraveho. Problem je mnozstvi a divil bych se, ze soucasni konzumenti coca coly budou cely nadseny prechazet na aromatickou lahev.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Nevidím důvod, proč vodu nějak zásadně dochucovat, když se chci jenom napít na žízeň."

to je jednoduché, z vlastní zkušenosti vypiji čisté vody podstatně méně než, kdyby měla nějakou chuť
takže v tomto vidím příležitost jak u lidí podpořit pitný režim, jeden z důvodů únavy je totiž dehydratace

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"80 % našich chuťových vjemů je vnímáno čichem"
To by tvarůžky nikdo nejedl :0)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tomu moc nerozumím. Co se týče slazených nápojů (ať přírodně nebo uměle), tak sladkost je přece vnímána jazykem a nikoliv čichem, tedy aby to fungovalo, tak by bylo nutné z láhve pít oslazenou (nebo i okyselenou) vodu současně s čicháním těch aromat aby to vůbec fungovalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosim te, je to na Kickstarteru, dal to komentovat nebudu. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Zůstane však čisté, netoxikované a bez nebezpečného cukru."

A flaška je z plastu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To už je na KickStarteru asi po třetí. Ani jednou to nedosáhlo cílové částky. Prostě je to blbost na Ntou :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Princip rovnaky ako u projektu. kt pred casom uspel. https://www.indiegogo.com/projects/the-right-cup-trick-your-brain-drink-...
Vela ludi sa stazuje, ze to je blbost a nefunguje. Osobna skusenost je taka, ze to ciastocne funguje. Oproti limonade tomu samozrejme nieco chyba ale zaroven to ucel plni a voda je "pitelna" dlhodobo.

Bude teda zalezat od zmyslov jedinca ci miery tolerancie, kedy to uz clovek prehlasi za fail, uspech ci nieco medzi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdysi jsem pil balenou ochucenou a slazenou vodu velmi často, protože na cestách a tak. V současné době jsem méně "pohyblivý" a tak není problém více než 70% přijaté tekutiny pít z vodovodu, na který jsem zvyklý (naše lokalní voda je sice dost kamenitá, ale má takovou minerální chuť, o 40km vedle tekla spíš nahořklá).

Zároveň mi začala vadit ona sladkost většiny ochucených vod, takže pokud už jedu na fakultu, střídám minimálně ob den slazený a neslazený nápoj. K perlivosti, CO2 je bordel, ale opět záleží na to, jak často a v jaké míře.

Závěr: zřejmě není od věci si dopřát jednu či dvě sklenky ochuceného nápoje denně, ale nemělo by to tvořit většinu (nemluvě o výhradně) příjmu tekutin. Příliš agresivní bublavost si upravím patřičným vybubláním ve flašce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.