CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Konec warezu v Česku? EU chce přitvrdit v prosazování autorských práv

Každá hloupá restrikce nažene víc lidí na weby pirátské a warezácké. Jak prosté, milý Watsone!

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

nebo na torrent (samozřejmostí je šifrovaní), budeme mít rychlejší stahování :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je asi pravda ale má to své limity ... totiž spousta lidí nikdy nebude umět používat torrent, nepochopí to a nebudou schopni nastavovat vpn. Uložto je pro ně pohodlná cesta pirátství, a právě pokud pohodlné cesty zmizí, bude pirátství doménou opět jen lehce pokročilejších uživatelů, kterých kupodivu není zase až tak moc. Spoustu lidí pirátství zcela odradí pokud to pro ně bude znamenat nutnost instalovat a nastavovat nějaký další program, natož pak další dva programy ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Haha. Držim palce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to divný ale také jim v fandím. Protože se mi prostě nelíbí ta představa arogantního podnikání vlastníků uložto, kteří si nechávají platit za stahování něčeho co nevytvořili a na čem jen uboze parazitují.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když revize, tak by jako první měl revizí projít autorský zákon, který vznikal před více než 100 lety a řešil právní ochranu autorú s ohledem na tehdejší stav a technické možnosti. Počítalo se s tím, že k masívnímu šíření díla autorem je potřebné mít spoustu času aby autor i něco vydělal. Dnes je to otázka sekund. Stejné je to samozřejmě i s kopírováním. S prominutím, chránit autorské dílo ještě 70 let po jeho smrti je trochu moc. Za chvili nebude možné si ani prdnout aby člověk neporušil něčí copyright.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"kteří si stěžovali, že s vysokou mírou pirátství se jim už brzy přestane vyplácet vytvářet nový obsah pro konzumenty obsahu"
Taková nehorázná lež. Byly doby kdy ochranabyla nulova a přesto se tvorba nikdy nezastavila. Navíc proč by se každý natočený paskvil měl vyplácet? Naopak ochrana 70 let po smrti autora je naprosto demotivační nesmysl. Proč by někdo něco nového natáčel, když může inkasovat i 70 let po smrti??
Nějaký filtr je naprosto k ničemu, stačí to jinak pojmenovat či zabalit..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Filtr že je k ničemu, nemáte pravdu, naopak je to technicky velmi dobře schůdné, jen ten filtr nesmí být úplně pitomý a vás bohužel napadla jen ta nejprimitivnější forma filtru podle klíčových slov a kontrolních součtů (samozřejmě že filtry by byly výrazně vyspělejší než jen toto) ... je možné třeba provádět analýzu barevného histogramu u videa v náhodné pasáži, nebo stejnou analýzu zvukové stopy na četnost například basových špiček kterými může libovolnou audio stopu celkem spolehlivě identifikovat bez ohledu na to jak to pojmenujete nebo jakými kodéry a do jakého rozlišení to uložíte, to byste musel dělat nějakou pokročilejší transformaci, třeba měnit barevný posun nebo přidávat šum, chyby v obraze, případně obraz překlopit podle svislé osy, ale i to by se na straně filtru dalo detekovat ... technicky to je možné spolehlivě detekovat a třeba youtube to běžně dělá. Uploadování šifrovaného obsahu může být umožněno jen do neveřejného prostoru (tedy jen se znalostí url a s omezením počtu stažení za den) takže šifrovaný obsah jednoduše nebude moci využít warez scéna pro masové sdílení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak se začne opět uploadovat v zip/rar archivech nicneříkajících názvů, zašifrovaných včetně názvů souborů. A torrentové portály (např. ten jeden ze kterého tahám anime) si z toho nic dělat nebudou, když sídlí někde v tramtárii.

A plošné blokování (velký EU firewall)? Tady není ČLR, na to tu nikdo nemá odvahu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ani na letiskach nikto nemal odvahu pozerat ti anal.. a pozri sa co sa stalo po 911.. dnes to povazuje kazdy za samozrejmost. Ak by toto nahodou nepreslo koli autorskym pravam, tak vymyslia nieco s detkym pornom alebo tak, aj ked nikto nilkdy ziadne DP na internete nevidel, kazdy bude suhlasit ze koli nemu treba vsetko sledovat. Ako ked ta chcu sledovat kade chodis autom a ako rychlo, tak ti predsa nemozu povedat rovno, ze koli automatickym pokutam vam dame do auta gps.. ale bez problemov to gps pretlacili koli automatickemu volaniu zachranky ked havarujes. Tak sa to robi, obklukou, ako je aj tato - osral pes autorske prava, treba mat moznost sledovat co ti ludia na tom nete robia..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to se dá na straně filtru a podmínek serveru velmi jednoduše řešit. Stačí přidat pravidlo že pokud uploadujete šifrovaný archiv nesmí být ve veřejném prostoru (vyhledatelný) a nelze jej stáhnout vícekrát než řekněme 20x denně - což by samozřejmě na nepirátské využití bohatě stačilo ale pokud chcete šířit autorsky chráněné dílo je ten limit hodně nízko, a jste kde ?? no vidíte ... takže řešit se to dá

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nemluvě o tom, že většina uživatelů se základními znalostmi o počítačích, nebude umět takový obsah se záhadnými jmény vůbec najít ... natož úspěšně dekryptovat. Takže se přesunou na legální platformy. To ostatně vidíme už dnes, pro spoustu lidí je pohodlnější zaplatit si netflix než stahovat torrenty přesto že pro znalejšího uživatele jsou torrenty stejně dobře dostupné. Uživatelé jsou dnes velmi zpohodlnělí a sebemenší rozdíl v komfortu je pro ně zásadní a záhadné zkratky a termíny je děsí (u torrentů je jich celá řada že ano, včetně třeba nutnosti sledovat počet seeds). Abyste mohli sledovat pořad v netflixu stačí na něj jenom klepnout a po vteřině bufferování to jede, zatímco abyste ho mohli sledovat v torrentu, je to přeci jen o dost více kroků nemluvě o tom že byste museli používat klienta který vůbec umí tzv. sekvenční stahování abyste mohli film sledovat už ve chvíli kdy se začne stahovat ... což netflix umí díky přímému streamování ale u torrentu na to musíte mít Tixati (pro lidi další záhadný termín kterého se budou bát :-) ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud mám k něčemu práva, tak si to snad můžu nahrát, kde chci, abych to mohl kdy chci používat.
Každý sharing vč. youtube ví, že přílišným utažením kohoutků přijde o návštěvníky a klesne cena reklamy, proto jsou tam "filmy v češtině zadarmo" atp. občas se to promázne aby se neřeklo.
A nakonec, servery, kde se nejvíce šíří warez jsou v zemích, kam si tuhle hlášku pověsí na nástěnku jako "hitparáda EU" :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mhmm.. a preco si myslis, ze pretlacili do zakona ten filter na stavkovacie weby aj ked kazdy vedel, ze teraz to obides len zmenou dns servra? urcite nie koli daniam, neboj sa :) Maju pravny ramec na blokovanie skodneho obsahu a v buducnosti sa uz bude iba rozsirovat co je skodny obsah :) a raz to urcite dokazu poriesit tak, ze aj 7 dns serverov si mozes nastavit ;) V Cine je uz napr. zakazane pouzitie VPN, toto co sa deje teraz tu sa v cine dialo pred 10 rokmi a kazdy vtedy nadaval na cinsku vladu. Dnes robia to iste vsetci ostatni.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

no zrovna youtube prý podniká velmi poctivě a ochranné svazy si obvykle vyspělost automatických filtrů a možností blokování obsahu velmi pochvalují. Takže youtube to zjevně dělá dost jinak než uložto. Používá třeba content ID umí zamezit tomu aby se jednou odstraněný obsah, který byl nahlášen vlastníkem autorských práv mohl nahrát znovu ... opakované nahrání navíc často vede k dočasnému zablokování účtu uploadera protože ten tím porušuje pravidla se kterými při registraci souhlasil, v lepším případě mu přijde jen výzva aby toho nechal nebo přijde blok. Pokud tam najdete nějaké české filmy i s dubingem je to často proto, že na to opravdu mají licenci :-) Ochranné svazy běžně s youtube uzavírají smlouvy na jednotlivá díla a youtube pak k jejich blokování nemusí přistupovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přátelé ani nevíte jak blízko jste tomu aby veškerý váš pohyb po internetu byl monitorován . Platformy na inspekci jsou již dávno v republice a jedou , jen čekají na legalizaci EP. Bohužel decentralizace v ČR rozhodně není nekonečná pavučina ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všechni šifrovat a zase šifrovat, prostě k tomu lidi dokopat, a může si pak každý sledovat co chce neuvidí nic..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je pravda, šifrování na úrovni TOR (mnohavrstvé náhodně sestavované proxy trasy) samozřejmě jednou bude cestou jak si na internetu sdílet a stahovat absolutně cokoliv aniž by se to dalo omezit. Ale tak daleko nejsme, TOR dnes umí používat velmi omezená skupina uživatelů a nejsou na něm rozhodně žádné rozsáhlé archivy filmů, které by byly dostupné komukoliv bez vybudování tzv "sítě důvěry", což je běh na velmi dlouhou trať a je to dost náročný postup pro běžného uživatele :-) ... skýtá to ale ten zádrhel, že díky populistickým všehoschopným politikům jednou bude mimo zákon postaveno třeba i šifrování jako takové :-) a potom babo raď. Pokud ISP detekuje šifrovanou komunikaci bude jeho povinností to nahlásit úřadům a jsme nahraní i s celou slavnou svobodou internetu, která je dnes už jen mýtem z dávných časů stejně jako síťová neutralita.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"! Pokud ISP detekuje šifrovanou komunikaci bude jeho povinností to nahlásit úřadům!" blabol
jednak už dnes jde šifrovat ve velkém a je to upřednostňovaný způsob komunikace a druhak se nebavíme o ToRu ale o šifrování všech dat co po netu budou kolovat ISP nemá šanci zjistit co ta data obsahují a navíc on ani nesmí zjišťovat co obsahují...
Mimochodem tohle je stará diskuze..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen že máš problem silně pochybují že by dovolily a dovoli najky šifrovaci program používat aby ho zaroven neumněly jednoduše dekodovat ! spusobu jsou mraky jak obejít šifrovani "programu"
navíc bohužel i dneska si spousta lidi myslí že nejsou sledovani ale jsou a budou ! stačí si dukladně přečíst zakon o komunikacích ale i z dodatky , pak má každý jasno !
nekdo tu zminoval GPS bonzka do auta :) už dneska to montuji jako víbornou pomoc při nehodě !
bohužel ale za tohle více méně mužou pitomci co lezou za volant ! včera jsem jel po D1 začalo více pršet a hned na useku 20km bylo 3 nehody ! ti pitomci si ani nezapnul varovné blinkry a ani neoznačily trouhelníkem nehodu v dostatečná vzdalenosti , dva auta byla vlevo u krajnicé a a třeti bylo zapichnuté do středových svodidel ! malem ti dementi co neoznačily nehodu spusobily řetězovou havarku !!! to je proč je více méně dobry GPS bonzák pro takové tupce co neumí nic ani pomalu zavolat na 112 ! na druhou stranu GPS bonazák umí i sledovat rychlost auta a zaroven to "kamkoliv " poslat to bude v budoucnu zneužíto pro automatické pokuty za rychlost a pokud k tomu přidaji i poviné kamery do auta napojedné na GPS bonzák tak budou pokuty za "vše co se natočí"
orwel by umiral radostí z toho co se děje

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Povinné kamery zase přisypou za paměťová média 'ochráncům' autorských práv.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to že lidi se nebudou nikoho ptat jestli jim dovolí šifrování a v zašifrovaných datech nejde poznat jaký program je šifroval. A co nejde efektivně vynutit je jako zákon k ničemu.
Je třeba si uvedomit že není technicky možný vše dešifrovat ani použít zadní vrátka. To se dá aplikovat až na konkrétní případ ne hromadně na všechny a fitrovat třeba klíčové výrazy... Stačí jen chtít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

technicky možné to není, to je pravda, určitě ne u veškerého obsahu to by bylo strašně náročné, u pokročilejších metod šifrování prakticky nemožné ... dá se ale zavést jednoduché pravidlo že do veřejně prohledávatelného obsahu smí být zahrnuty jen soubory podporovaných a rozpoznaných datových typů. Obsah u kterého nebyl rozpoznán známý typ souboru bude možné sdílet jen skrze neveřejné odkazy (ve vyhledávači se vůbec neobjeví) a bude na něj uplatněn třeba i limit maximálního počtu stažení za den, po jehož prolomení se sdílení pod daným odkazem automaticky pozastaví dokud jej ručně nereaktivujete. To uspokojí potřeby běžných uživatelů kteří sdílí legální obsah a současně to velmi ztíží "činnost" warez scény která by na takové platformě chtěla cokoliv šířit masově a současně se vyhýbat automatickým filtrům.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.