CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Krátkozrakost je velký problém. V roce 2050 bude miliarda lidí skoro slepých

Jaký názor na toto máte vy?
No můj názor je, že jde vůbec nejde o krátkozrakost. Tu mám já a docela silnou. A protože chodím i kvůli dalším problémům pravidelně na prohlídky k primáři v Krčské nemocnici, tak jsem se ho jednou na to zeptal. A jednoznačný důvod krátkozrakosti jer v tom, že má člověk větší oko než běžné a čočka už tak daleko nedokáže obraz zaostřit.
Tady v článku jsou dvě věci, které jsou pravdou. Za prvé je to nemrkání při soustředěném pohledu a tím i vysychání povrchu oka, což může způsobit pálení očí a bolesti hlavy.
A pak je to zaostření na jednu vzdálenost. To bych řekl, že to může způsobit, že svaly čočky ochabnou a člověk pak jinam špatně zaostřuje. To ale potom nevidíte dobře nejen do dálky, ale i nablízko.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim, kombinuji se dve veci dohromady. Jedna vec je nemrkani a vysouseni, ale to nezpusobuje kratkozrakost. Druha je zaostreni na jednu vzdalenost, a IMHO ty studenti kteri budou preostrovat z tabule na tablet budou co se kratkozrakosti tyce uplne stejne v pohode jako ti dnesni.

A vubec ... neni zaostrovani na knizku a zaostrovani na display uplne totez? Teda co se zaostrovani tyce, protoze na to vysychani ma knizka vyhodu ze zatimco otacis stranku muzes mrknout.

... PS: A myslim, ze ja uz ted davam alespon 15 hodin.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Jsem podobného názoru. Myslím si, že to vysoušení a pod. bude mít asi ten vliv, než dlouhodobé zaostřování na krátkou vzdálenost. Zaostřováání a přeostřování — to je v podstatě „trénování“ oka a to by naopak mělo být na tom lépe, než oko netrénované, nebo se snad mýlím? :-)

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Preostrovani je trening. Na neustale zaostreni na jedno misto oko tak uplne stavene neni.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to, co popisujete, je klasická vrozená krátkozrakost. S tou se moc dělat nedá.
Ale pak je ještě krátkozrakost získaná, v podstatě vada očních svalů. Ta se nyní objevuje častěji hlavně u dětí, jejichž oko se teprve vyvíjí, a které příliš čumí na mobily/tablety.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Jde u neustále napětí v očních svalech, to je ten důvod, proč mají lidi, kteří neustále koukají do blízka, problémy s očima. Je to podobné, jako s mýtusem o tom, že nedostatek světla při čtení, kazí oči, tam taky jde o přetěžované oční svaly. Takže stačí pravidelně oči relaxovat a zrak by se neměl zhoršovat. Však už na to jsou i prográmky, které upozornují, že je čas si dát pauzu a procvičit si oči. :D

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Hloupý názor. Existuje spousta studií a odborných článků, které tohle vyvracejí. Je něco jako únava zraku, ale ta se neprojevuje krátkozrakostí, ale například pomalejším zaostřováním, jak píšete dále. Jsem od narození krátkozraký, ale počítači dělám od střední školy a teď o pětadvacet let později mám úplně stejně dioptrií na každém oku jako v mládí.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Spousta lidí se donedávna živila řemeslem, kde osm hodin denně koukali na to, co mají v ruce, které rozhodně nebyly natažené, takže zhruba do stejné vzdálenosti, která se tu popisuje jako nebezpečná, takže si dovolím laicky prohlásit, že to, co se tu píše, je hovadina.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Hmmmm ... mozna, ze pro deti to JE horsi ...

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.