CDR.cz - Vybráno z IT

Krypto podvody dosáhly v roce 2023 rekordních 5,6 miliardy dolarů, říká FBI

Zdroj: Shuttestock

Podvody spojené s kryptoměnami vzrostly v roce 2023 o 45 %, kdy spotřebitelé po celém světě přišli o více než 5,6 miliardy dolarů. Tento alarmující nárůst, vyplývající ze zprávy FBI, ukazuje, jak se kryptoměny stávají častým cílem zločinců.

Kryptoměny jako lákavý cíl podvodníků

Centrum pro stížnosti na internetovou kriminalitu FBI obdrželo v roce 2023 téměř 69 500 stížností souvisejících s finančními podvody, přičemž přibližně 10 % z nich bylo spojeno s kryptoměnami. Zajímavé je, že zatímco počet stížností spojených s kryptoměnami byl relativně malý ve srovnání s ostatními podvody, ztráty z těchto podvodů tvořily téměř 50 % z celkových finančních škod.

Kryptoměny, jako je Bitcoin, se v posledních letech staly nejen populární investiční možností, ale také lákavým cílem pro zločince. Investiční podvody, zejména ty spojené s kryptoměnami, se ukázaly být nejrozšířenější, tvoříce téměř 71 % z celkových ztrát spojených s kryptopodvody. Podvodníci se často vydávají za investiční poradce či zakládají falešné burzy, kde nabízejí nereálné výnosy, což má za následek obrovské finanční ztráty pro důvěřivé investory.

Zdroj: Shutterstock

Nárůst zločinnosti v souvislosti s růstem cen kryptoměn

Po velkém propadu cen kryptoměn v roce 2022, kdy například Bitcoin zažil výrazný pokles, došlo v roce 2023 k jejich oživení. Bitcoin v tomto roce více než zdvojnásobil svou hodnotu a v roce 2024 již narostl o dalších 35 %. Tento růst přilákal nejen nové investory, ale i zvýšený zájem zločinců, kteří využívají zvýšenou aktivitu na trhu ke svým podvodným aktivitám.

Michael Nordwall, zástupce ředitele kriminální vyšetřovací divize FBI, ve své zprávě uvedl, že s rostoucím využíváním kryptoměn v globálním finančním systému roste i jejich využívání kriminálními aktéry. Tento trend je patrný nejen v USA, ale i v dalších zemích, kde je kryptoměna stále populárnější a zároveň méně regulovaná, což otevírá více možností pro podvody.

Falešná call centra a vládní podvody

Vedle investičních podvodů byly také zaznamenány rozsáhlé ztráty spojené s call centry a podvody založenými na předstírání vládních úřadů. Tyto podvody tvořily přibližně 10 % z celkových ztrát spojených s kryptoměnami. V těchto případech podvodníci často kontaktují oběti a vydávají se za vládní úředníky či finanční poradce, kteří slibují pomoc s investováním do kryptoměn, případně řešení fiktivních problémů s daněmi či dluhy.

Jak se bránit krypto podvodům?

S rostoucí popularitou kryptoměn je důležité, aby investoři byli obezřetní. Základní pravidla pro prevenci podvodů zahrnují důkladné prověření investičních příležitostí, vyhnutí se nabídce neuvěřitelných výnosů a nedůvěra vůči nevyžádaným kontaktům s investičními či finančními poradci. FBI také doporučuje konzultovat všechny investiční kroky s důvěryhodnými profesionály a nepodléhat tlaku rychlých zisků.

Kryptoměny zůstávají velmi lákavou možností pro investory díky jejich vysoké volatilitě, která může přinést značné zisky. Nicméně s tímto potenciálem přichází i vysoké riziko, zejména v oblasti podvodů. Je zřejmé, že krypto podvody budou nadále hrozbou, pokud nebudou zavedeny přísnější regulační mechanismy a pokud se investoři nebudou více vzdělávat o rizicích spojených s touto oblastí. Zkušenosti z roku 2023 ukazují, že s každým růstem na kryptoměnových trzích přichází i vlna zločinnosti, na kterou je třeba reagovat jak na straně investorů, tak i vládních a regulačních orgánů.

Diskuse ke článku Krypto podvody dosáhly v roce 2023 rekordních 5,6 miliardy dolarů, říká FBI

Žádné komentáře.