CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Kryptoměna Chia může způsobit smrt SSD disku už za několik týdnů nonstop těžby

Treba se po tomto fiasku az nebudou disky nekdo konecne probudi, a pochopi, ze tezba musi jit do haje, a postavit to mimo zakon s tvrddymi postihy... Pomuze to vetsine populace a hlavne planete...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otevřel si hospodu, ale chodili mu tam lidi :-D
- Pokud má SSD záruku 2 roky, tak musí vydržet 2 roky. TBW je obezlička výrobců SSD.
- Navíc dnes není problém koupit 64 GB RAM a udělat 50 GB RAM disk. Program může poznat, že to je RAM disk snad jen podle rychlosti odezvy.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Koupil si do ty hospody zidle, ale protoze mu byla zima, tak je rozstipal na kousky a zatopil s nima. Popel sel potom reklamovat. :-D
- Pokud SSD nepouzivas zpusobem stanovenym ve smlouve (a v zarucaku bezne mas, ze se zaruka vztahuje na pouzivani beznym zpusobem 8 hodin denne), tak zaruku ztracis
- Kryptoblbosti nezeru, ale o Chia jsem slysel, ze je 50GB malo, je pry potreba pres 100GB prostoru. (Tohle jsem slysel, jestli je to pravda nevim.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na jeden plot potrebuješ cca 250 GB... A ak ploty pustíš s časovým posunom ( u mňa 1.5 hodiny), tak to nebude asi 3x250, ja to mám vo virtuálke na thin-provisioned disku a OS Win10 LTSC + 3x plotting mi zobral maximálne 622 GB. https://ctrlv.link/0WXf

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K záruce 2 roky ... když si koupíte společenské boty a jdete v nich hrát fotbal nebo rýt zahrádku a zničíte je, tak vám výrobce záruku neuzná, protože výrobek používáte k něčemu jinému, než k čemu je určený. Stejně tak jsou consumer SSD určené k běžnému provozu a podle toho mají TBW. Pokud takovýto SSD odděláte týdny intenzívních zápisů, pak ho používáte k jinému účelu, než k čemu je daný typ určený = problémy se zárukou jsou nasnadě.

50GB RAM disk je na Chia málo - viz https://www.youtube.com/watch?v=twwyBdsRYL4

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasný, jsou Home SSD i Enterprise SSD. Podobně jako HDD dříve (možná i dnes).
- Pokud pamatujete dobu HDD, tak na neoptimalizovaných Win s málo RAM seekoval v podstatě celý den. Tuto zátěž i Home HDD vydržel několik let a nebyl problém se zárukou.
- Enterprise HDD byly uplně jiná liga, tam byla běžně 10 let záruka pro 24/7 zátěž.
- Souhlasím, že těžení Chia by se dalo považovat za Enterprise zátěž.
- Potíž je, že ani Enterprise SSD tuto zátěž neutáhnou.
- Další potíž je, že HDD odchází "s varováním", často se ho podaří rozjet a data zkopírovat. SSD se často už neukáže v BIOSu, takže data už nejde v domácích podmínkách zachránit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TBW ani DWPD není žádná obezlička výrobců. Jsou to jasně definované hodnoty, pro jaký provoz je disk určen. Pokud je disk provozován v rozporu s definovanými provozními podmínkami, tak přijdete o záruku.
Pokud třeba i na chvilku disk budete provozovat mimo definovaným rozsahem teplot (tj. buď v mrazu, nebo nad 80stupňů, nebo kolik mají), tak opět se vystavujete tomu, že vám záruku nemusí uznat.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Velikost PLOTu se dá zvolit, minimum je 100GB, pak:
- dočasně potřebuje 239 GiB místa (ideálně na SSD, je to I/O intenzivní operace)
- v průběhu toho vytváření to zapíše asi 1TB dat, záleží na konkrétním SSD ale může to tedy být až 0.5% životnosti při 200TBW
- HDD je pak optimální na uložení výsledků
- Pokud HDD použijete i na vytváření, celá aplikace zamrzává protože Windows ji odstavují kvůli čekání na I/O na vedlejší kolej
- Ramdisk by bohužel musel mít víc jak 256.624296 GB

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jak tahle měna funguje a proč potřebuje SSD, ale hádám, že když to někdo bude brát opravdu vážně, tak asi není úplně problém postavit server s třeba 512 GB RAM a udělat z toho RAM disk, ne? I když to bude stát raketu, vyplatí se to víc než každých 40 dní kupovat SSD.

Mimochodem to krásně ukazuje, jaká jsou ta současná SSDčka shity, když to umí takhle rychle odejít. Jak dlouho jsem to týral staré pouze 40GB SSDčko, než odešlo do věčných lovišť? Po měsíci přepisování jsem byl na polovině životnosti. Data zapsaná v momentě, kdy wearout indikátor hlásil vyčerpání, byla po 20 dnech do posledního bajtu přečtena bez chyb. Po roce práce se na něj stále dalo zapisovat a obratem přečtená data byla stále v pořádku, až odpojení na delší dobu způsobilo smrt SSD.
Více na https://diit.cz/tagy/ssd-deep-hell

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zas takova raketa to nebude. Neco pred pul rokem sem si dokupoval do serveru 8x 32GB ECC RDIMM, stalo me to ~1000 EUR (HP branded, takze drazsi, samo pouzita). Verim ze non-branded bude levnejsi, takze rekneme 40-50k CZK za 512GB RAM?
Kdyz vezmu v potaz ze to jeste potrebuje HDD, ktere take nejsou levne, tak cena RAM bude "minoritni".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ako som písal v inom príspevku, pri Chia je dôležité tie HDD čím skôr zaplniť "plotmi" (á 101 GB), a na to je lepšie mať veľké SSD, ideálne NVMe. Ak by si chcel 2 TB RAM, alebo dokonca viac, tak musíš riešiť dual-socket server a LR-DIMM, z čoho vyplývajú aj iné ceny za DIMM, CPU (Xeon E5 alebo E7). Na plotovanie Chia sa používajú kľude aj napr. viac kusov Intel NUC a na farming stačí potom hoci aj Raspberry Pi s USB hubmi a externým zdrojom na HDD :) Kupovať plotting HW len kvôli Chia mi príde dosť divné... Fajn možnosť by bol kľudne aj dual-socket server s LGA2011-3 a 2x Xeon E5-2xxx v3, povedzme 512 GB RAM (16x32 quad-channel) a 2x NVMe do PCIe slotu cez adaptér :) to nestojí milión.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, co reálně používají za ty disky. Na čínských shopech je jich spousta alá noname, které jsou pomalu převlečené microsd karty :).
Další problém je, že když někdo mučí disky, tak mu může neúměrně stoupnout teplota a provozovat je tak mimo běžný teplotní rozsah a tím je víc dodělat.
A pak je tu to DWPD, kdy máme třeba u běžného consumer disku DWPD na 0,2. Pokud tedy za jeden den nahrajeme na to SSD více dat, už je to opět mimo provozní range. To se ale samozřejmě může stát i u běžného uživatele, když klonuje systém na nový disk.

Jinak nedávno mi od jednoho dodavatele přišlo toto:

"Globální nedostupnost pevných disků
Minulý týden (26. 4.–3. 5.) jsme zažili něco mimořádného.
Díky představení nové kryptoměny Chia, která k těžení využívá pevné disky, byly všechny vyšší kapacity na celém světě vyprodány.
Prosíme o strpení s vyřizováním objednávek pevných disků.
Během tohoto týdne bychom měli znát bližší dodací lhůty a budeme Vás informovat"

Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dostupnost nizsi, ceny naopak uz viditelne vyssi, no super. Jeste chvili a asi uz fakt zacnu tezare nemit rad.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nápad to nie je zlý, ale radšej kúpiť 2 TB NVMe disk so slušným limitom TBW a valiť 5-7 plotov paralelne, ako po jednom v ramdisku :) Ja som kúpil TS2TMTE220S ktorý má 4400 TBW na bazoši ako nový za 150€. Aktuálne mám vypočítaných 110 plotov, niečo robím na serveri vo VM (3 paralelne na 1 TB NVMe) 5-6 robím na tom 2 TB Transcende a za týždeň som naň zapísal 94 TB :) Ak by som získal aspoň tie dve XCH , tak to je pri aktuálnom kurze 1070€/XCH 2140€. A keď čoskoro zaplním storage, tak záťaž na SSD skončí a iba sa to bude sharovať z HDD. Treba si teda len vybrať vhodné SSD.

Kolega je šialený, ten kúpil 4x 18 TB HDD a teraz NAS ďalšími 72 TB kapacity... Ja som iba využil to, čo mám naložené a nevyužité v serveri - dokopy cca 15 TB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč jsem to četl jako "Kryptoměna Crha"?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavá myšlenka postavená na faktu, že lidská blbost je nekonečná a tedy skýtá nekonečný potenciál k výdělku. Kryptoměna Crha by byl zlatý důl :D.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže teď se nebudou dát koupit i SSD? Jděte už s krypto do pr...!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SATA SSD a menšie kapacity všeobecne nebudú problém, lebo sú na Chia nedostatočné. Skôr HDD nad 8 TB sú beznádejne nedostupné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

rychle SSD je potreba jen na tvorbu plotu to je narocne ten plot ma 100GB ale zapise se pri tom procesu asi 2 TB dat, pak se plot presune na plotnovy disk a ssd vyrabi dalsi ploty a tim se opotrebovava, da plotovat i na plotnovy disk ale je to znacne pomalejsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.