CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Kryštof Kolumbus prý rozpoutal větší masakr než druhá světová

Toto je demagógia používaná komunistami aj neoboľševikmi.
Je ťažké sa k tomu vyjadriť, keď komunisti písali o Američanoch, imperialistoch , kolonizátoroch že vyvraždili Indiánov, euroboľševici, antifa zas toto využívajú ako boj proti rasistom, xenofóbom, proti západnej kultúre.

Pointa je v jednom, čo je v článku spomenuté skoro až na okraj "nemoci".
Španielská chrípka zahubila po 1. sv. vojne 20 mil. Európanov.
Mor v stredoveku skoro vyhubil celú Európsku civilizáciu, ale neustále sa nám tu podsúvajú nejakí úbohí Indiáni, ktorí okrem iného boli krutí, otrokári.
Antifáci sú Indiánmi posadnutí.

Tažko uchopiteľné, ale príklad Ameriky je v tom, ak vás niekto označuje za xenofóba, rasistu, je evidentné že bojuje proti vám!
Indiánov by euroboľševici na čele s Antifa a OSF pochválili na ukážkový multikulturalizmus, antixenofóbiu a antirasizmus, ale Indiáni sú ukážkou toho, čo sa stane, ak vítate neznámych, Welcome Refugees. O pár storočí skončíte v rezervácií ako atrakcia.

Tie choroby tiež sedia. HIV, ebola, a iné staré choroby ktoré v Európe pár desiatok rokov už neboli, sa opäť šíria, vďaka príchodu Afričanov kolonizujúcich Európu. Antifáci zas útočia na tých, ktorí sa tomu bránia, že sú rasisti, xenofóbi a že svet patrí všetkých, otvorené hranice Open borders, národy sú prežitok a čím viac divných ľudí, tým lepšie.

Spomeňte si na Indiánov, Americký sviatok vďakyvzdania. Indiáni nexenofóbne, nerasisticky zachránili príšelcov. Odmenou im boli choroby, smrť, strata územia, svojich domovov, práv a pochvaly od neziskoviek za multikultúrny a občiansky prístup popierajúcich vlastnú identitu.
Neprebehlo to za rok, za dva. Stačilo nechať usadiť sa malú skupinu ľudí, potom im umožniť sceliť rodiny a o pár storočí ste raritou v rezervácií a vaša kultúra, je už len z vykopávok. Nie len to, zavedie sa doba, že kto sa označí za Indiána, dostane nadštandardné privilégiá, lebo sa treba zbaviť tých, ktorý vybudovali USA a nahradiť ich obyvateľstvom iným. Indiánom to nepomôže, ale prečo by mali mať USA potomci Európanov, keď Afričania, Aziati tiež majú záujem o toto územie, no nie?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak komunistů? Ani bych neřekl.\Incká říše napčíklad měla rozvinutou správu vedli si záznamy atd. Před vpádem Pizzara na jejím území žilo zhruba 20 milionů obyvatel, což bylo mnohem více než mělo tehdejší španělské království. Díky dobyvatelským tažením často omlouvaným křesťanskou vírou a v jejím jménu, zde přežilo jen pár set tisíc domorodých byvatel...
Není nejmenší důvod pochybovat že na území dnešních USA tomu nebylo jinak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vďaka za ukážku komunistickej/antifa propagandy. Samozrejme, kresťanstvo je zlo, ópium ľudstva a kresťanstvo môže za úbohých Indiánov.

Pár kresťanov dokázalo vyvraždiť 20 mil. vyspelých Indiánov.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jejich chamtivost a nemoci co s sebou přinesli to zvládly jedna báseň. Třeba ta roztomilá údálost, kdy inkovi podali bibli a on, nechápaje k čemu to je, ji odhodil na zem, což pro těch pár set vojáků znamenalo ospravedlnění vraždy několika tisíc bezbranných indiánů nastouených jako na přhlídku...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Úbohí Indiáni, obeť kolonializmu, otrokárstva, kresťanstva. Zlý zlý biely človek, kade chodil, tade vraždil.
Veď ako všetci my komunisti, antifáci a Sorosovci vieme, otroctvo, krvavé ľudské obete, sťahovanie ľudí zaživa z kože bola len taká nevinná zábavka indiánov, ktorú zlí, zákerní a nevďační kresťania nepochopili.

Teraz už len zostáva v reklamnej kampani vysvetliť, ako skvelo fungovala multikultúra, antirasizmus, antixenofóbia vtedy a ako skvelo bude multikultúra, antirasizmus a antixenofóbia fungovať dnes.

Nejak tie vtedajšie neziskovky neodviedli zrovna najlepšiu prácu (alebo skôr, nad očakávanie dobre, v prospech cez veľkú vodu sa preplaviacich). I keď sa snažili. Tam kde to zafungovalo a zvíťazilo Welcome refugees, tam vítači skončili veľmi rýchlo, spolu s blbcami, ktorí im na to skočili.

Ale tak jasne, treba písať že kresťanstvo je zlo, kresťania vraždia. Narozdiel od dobrých nekresťanov, indiánov, boľševikov, marxistov.
A hádzať bibliu o zem, je tiež super! Pokrokové! Dostaneš dar a ako prejav úcty ho šmaríš o zem. No skús to s komunistickým manifestom!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Boha jeho, to je ideologický blábol. Nejste vy Ivan Nový z jiných serverů. Ten plácá naprosto stejné nesmysly, jen ne slovensky...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Euroboľševik, na nič iné sa nezmôžeš, ako že niečo je blábol alebo že niekto je kremrole?
Podľa všetkej tvojej tvorby, to je tvoje maximum. Inak 0,00nič.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jo, tak Eurobolševik. Aspoň víme, odkud vítr vane....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Euroboľševik, skús niekedy aj nejakú myšlienku. I keď pri tvojej elfej kapacite schopnej len generovať všeobecné bezobsažné frázy, je to požiadavka ktorá nikdy nenájde naplnenie.
Aspoň víte, odkud vítr vane.... Do veľkého vášho nič.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Myšlenku" tady předvádíš ty. Do událostí starých 500 let zatahuješ žvásty o bolševismu a podobní kokotiny. To se jinak než jako ideologický blábol okomentovat nedá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vy elfovia. Blbí, ale vytrvalí. Pindy o trollích farmách, kremrolách aspoň trochu maskujú tvoju nekonečnú tuposť. Prosím, už nikdy sa nepokúšaj napísať niečo vlastnými slovami! Ak chceš zachovať aspoň posledné zbytky viery, že nie, on naozaj nemôže byť tak blbý ako sa zdá, on to musí písať ako recesiu a nie ako výsledok podpriemernej inteligencie kombinovanej v absolútnou absenciou základného vzdelania.
Pozdravuj v elfom brlohu, ide vám karta!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Argumenty jsi nepředložil žádné, jen ideologické plky. Tak ti nezbývá nic jiného než označovat za hlupáky všechny, kdo tvou vírou nejsou postiženi nebo podsouvat nesmysly o elfím brlohu. Klasický troll.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Požadovať po tebe či vieš čo je to vôbec ideológia nebudem, evidentne máš zafixované nejaké slovo, ktorý tvoj náhodný generátor opakovane používa. Vytrvalosť je tvoja zbraň!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Klasické podsouvání nesmyslu. To víš, všichni kolem jsou blázni, jen ty jsi letadlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Křesťanství, tak jak bylo používané mocí ve středověku jako záminka k čemukoliv, bylo skutečně zlo. Proto také nastoupila reformace. Teprve díky ní a posléze odluce církve od státu jsme se z toho dostali.
Kdybyste uměl číst, tak nikde v článku není, že křesťané vyvraždili 20 mil Indiánů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ešte počkať na tvojich dvoch euroboľševických kámošov. Snáď jeden z nich vie aj čítať.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Skutečně v článku není ani jedna zmínka o jakémkoliv náboženství. Tento problém, jak je psáno v článku, vznikl kombinací nemocí, vyvražďováním, atd...
To znamená, mnoho vražd bylo cílených (ať už to byl útočník věřící či ateista) a někteří indiáni padli kvůli nemocem z Evropy. Celý tento problém se tedy pohybuje zcela mimo náboženskou problematiku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ale není pravda. Právě šíření křesťanství bylo záminkou velké části koloniálních snah v americe a často jejich "ospravedlňováním". obzvláště od španělskýcjh kolonizátorů kteří relativně nedávno předtím vyhráli rekonquistu doma...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Šíření křesťanství záminkou nebylo, tou byl vždycky hlavně kšeft. Ospravedlněním ano.... Země se zabírala pro krále ve jménu boha.
Ovšem po pravdě je třeba říct, že zrovna španělské kolonizátory nakonec přežilo větší procento Indiánů než ty jiné, a to právě proto, že někteří církevní činitelé s řáděním kolonizátorů nesouhlasili - viz jihoamerické misie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je treba nezapomenout, ze v te dobe byly stat a cirkev spojeny a nemala cast koristi koncila v cirkevnich truhlach. Cirkev mela casto moc vyssi, nez panovnik, ktery se ji proste nemohl postavit, jinak by ho napr. prohlasili za kacire a upalili.
Ja mel za to ze zeme se zabirala ve jmenu boha a krale - coz ukazuje, jak propojeny byl tehdy stat a cirkev.
Samozrejme je treba taky nezapominat, ze cirkev mela hromadu ruznych podsekt (radu), ktere se dost zasadne lisily v metodach pomoci bliznimu a sireni nabozenstvi. Takze zatimco jedni mohli klidne v prvni linii pouzivat pochodne hlavne k podpalovani hranic, nekde za nimi sla podstatne chudsi skupina, ktera ty pochodne pouzivala spis k sviceni si pri osetrovani tech, co zbyli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stát a církev byly sice propojeny, ale naštěstí to pořád byly dvě instituce, často s protichůdnými zájmy. Tím se západní křesťanství odlišuje od toho východního, kde byla církev přímou součástí státu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"To znamená, mnoho vražd bylo cílených (ať už to byl útočník věřící či ateista) a někteří indiáni padli kvůli nemocem z Evropy."

90% = "mnoho"
10% = "někteří"

Solidní materiál na facepalm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můj komentář je zřejmě také solidní materiál na facepalm, protože to pochopitelně mělo být:

10% = "mnoho"
90% = "někteří"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to celkem jedno, prorože ty nemoci nepředcházely dobyvatele ale obráceně, jen díky tomu že tam ti dobyvatelé přijeli se rozšířily ty nemoci a zdecimovaly je.
Navíc je zajímavé to srovnat s afrikou, austrálií či asií, bylo to vždy tak drastické? Taky na t nedoplatili jen domorodci i evropané si pořídili pár roztomilých nemocí jako třeba syfilis.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mezi Evropou, Afrikou a Asií vždy kontakty byly, takže se nemoci šířily postupně a spolu s tím i imunita. Přesto to občas drastické bylo - viz vlny moru v Evropě původem z Asie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Boľševická antifa propaganda vs. originál článok z https://www.weforum.org/agenda/2019/02/european-colonisation-of-the-amer... (naň je odvolávka v článku na cdr, krásna ukážka následnej nenávistnej antifa propagandy, viď. nižšie)

nadpis:
cdr.cz Lukáš Čihák:
Kryštof Kolumbus prý rozpoutal větší masakr než druhá světová

weforum.org:
Evropská kolonizace Ameriky mohla podle nového výzkumu způsobit globální chlazení

článok:
cdr.cz Lukáš Čihák:
Nová studie předkládá, že do roku 1600 se počet Indiánů následkem krvavých vražd a nemocí snížil o 55 milionů.
Příchod Evropanů nepřinesl na nové území jen hromadné vyvražďování původních obyvatel, ale také nemoci,
Zastává však názor, že vyvraždění a vymření takové masy obyvatel mělo na tuto globální změnu svůj podstatný vliv.

weforum.org:
Ale první evropský kontakt v roce 1492 přinesl choroby do Ameriky, které zdevastovaly domorodé obyvatelstvo
To se změnilo po desetiletích poté, co Evropané poprvé položili nohu na ostrově Hispaniola v roce 1497 - nyní Haiti a Dominikánské republice - a pevninu v roce 1517. Evropané přinesli spalničky, neštovice, chřipku a bubonovou moru přes Atlantik, s ničivými důsledky pro domorodých obyvatel .
Náš nový datový řízený nejlepší odhad je počtem úmrtí 56 milionů na začátku šedesátých let - 90% původní populace předkolomského původu a přibližně 10% světové populace v té době. To dělá "Velké umírání" největší událost smrti člověka v poměru k celosvětovému obyvatelstvu, což je absolutně druhé místo ve druhé světové válce, kdy zemřelo 80 milionů lidí - 3% světové populace v té době.

Údaj 90% úmrtnosti v Americe po skončení kontaktu je mimořádný a překonává podobné epidemie, včetně Černé smrti v Evropě - což vedlo ke ztrátě 30% populace v Evropě. Jedno vysvětlení spočívá v tom, že vícero vln epidemie zasáhlo domorodé imunitní systémy, které se vyvinuly izolovaně od eurázijské a africké populace po 13 000 let.
Nativní Ameriky v té době nikdy nebyly v kontaktu s patogeny, které kolonisté přinesli a vytvářeli takzvané epidemie " panenské půdy ". Lidé, kteří nezemřeli na neštovice, zemřeli z následující vlny chřipky. Ti, kteří přežili, podléhali spalničkám. Válka, hlad a koloniální zvěrstva udělali zbytek ve Velkém umírání.

Článok na weforum.org píše že za vymieranie môžu pre miestnych neznáme infekcie. Článok na cdr vrámci boľševickej nenávistnej propagandy všade tvrdí, že za to môže vyvražďovanie a možno aj trochu infekčné choroby. Dokonca, že vraj "větší masakr než druhá světová" čo je krásna ukážka lži. V originál článku sa píše, " což je absolutně druhé místo ve druhé světové válce, kdy zemřelo 80 milionů lidí " "putting it second in absolute terms only to World War II, in which 80m people died"

Toto je lži boľševický server ako široko ďaleko niet. Absolútne tendenčne, lživo napísať a pritom sa odvolávať na niečo, kde sa nič také netvrdí, alebo je to písané v inom význame, je naozaj sila!

Áno, napísať odvolávku na článok, kde sa píše o tom, že hlavný podiel vymierania majú na svedomí postupné vlny infekčných chorôb a až následné boje územie to dokončili a napísať to tak, že za vymieranie môže vraždenie obyvateľstva a možno trochu aj nejaká tá choroba, nie je nič iné, len pokračovanie vo falošnej boľševickej antifa propagande, kedy za všetko zlo môžu belosi, kresťania, ktorí kade chodili, tam vraždili. To je lož! Vždy bola a bude!
Ale vrámci marxistickej propagandy to znie krásne. Môže za to rasizmus, kolonializmus, otrokárstvo. Žiadne infekčné choroby! Môžu za to zlí kresťania!

A toto sa spomína neustále, keď nejaký antifák chce preukázať, že kresťania povraždili milióny ľudí, viac ako nacisti, alebo boľševici. Veď indiánov v Amerike vyvraždli kresťania v mene Boha!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz vynechame ideologie, tak mi ta puvodni zprava prijde pomerne slusne tendencni. Pokud se na situaci podivame z delsiho horizontu, tak aby Indiani meli tu zemedelsky obdelavanou plochu, museli vyklucit (a spalit) puvodni floru, cimz dle meho odhadu zpusobili zvyseni urovne oxidu uhliciteho v atmosfere a vzrust prumerne teploty na zemesisce. Ten vzrust bych odhadoval na 0,15 stupne Celsia ;-). Takze pravdepodobne mluvime o navratu vice k puvodni, clovekem neovlivnene hodnote. Coz je samozrejme kravina, protoze na ostatnich kontinentech se vesele klucilo dal, ale v zasade muzeme rict, ze kolonizatori eliminovali negativni prinos Indianu ke globalnimu otepleni. Hezky ospravedlnena genocida, ne?

Mne nejak prijde logicke, ze vse se vsim souvisi a zemekoule jako celek ma radu regulacnich mechanismu, ktere reguluji pomery plynu v atmosfere a ja nevim co, ve vysledku pak i teplotu. On je to fantasticky stabilni system, ovsem uz jenom existence tech nedavnych dob ledovych (a te dalsi, kterou mame myslim temer za dvermi) naznacuji, ze limity toho systemu jsou fakt hodne daleko a my jsme se k nim jeste zdaleka nepriblizili. Takze zasadne nesouhlasim s klimatickymi alarmisty a jejich hysterii (ti by nejradsi bydleli na mesici, ktery je hezky klimaticky stabilni), ale taky je mi jasne, ze chovat se stylem "po nas potopa" je stupidni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ak si prečítate pôvodnú správu, tam riešia to, že mohlo i nemuselo vymieranie obyvateľstva spôsobiť ochladenie planéty. Vymieranie popisujú ako niekoľko vĺn infekčných chorôb, ktoré zapríčinli vymretie obrovského počtu obyvateľstva, až 56 mil.
Boje boli až druhotné, nepodstatné. Niečo čo len dokončilo zlý stav.

Ak si prečítate článok od lukas-cihak a jeho príspevok | před 2 hodinami
"Skutečně v článku není ani jedna zmínka o jakémkoliv náboženství. Tento problém, jak je psáno v článku, vznikl kombinací nemocí, vyvražďováním, atd...
To znamená, mnoho vražd bylo cílených (ať už to byl útočník věřící či ateista) a někteří indiáni padli kvůli nemocem z Evropy. Celý tento problém se tedy pohybuje zcela mimo náboženskou problematiku."

Dočítate sa, že za vymieranie Indiánov môžu krvilační kolonizátori, ktorí spôsobili väčší masaker ako 2.sv. vojna a možno sem tam nejaký preživší Indián, možno že na nejakú infekčnú chorobu zomrel.

Slovo vražda (murder) v originále nie je ani raz. V článku od Čiháka 3krát a na zvýraznenie, v nadpise je slovo masaker. Hromadné vraždenie.

Originál článok rieši možnosť globálneho ochladenia. Článok cdr vraždenie, masaker, kde ochladenie je podružné, ale ten masaker! Ty jo! Kolumbus! Vraždil jak šialený, skosil 55mil. Indiánov! krvavých vražd, hromadné vyvražďování, MASAKER!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chcete snad říct, že to není hrůza? Kryštof Kolumbus by měl být zařazen mezi největší zločince lidstva, hned vedle Adolfa Hitlera, resp. ještě před něj. Jakejpa objevitel, největší masový vrah to byl !!!

Akorát nevím, kam zařadit pana prezidenta Bushe. Také mezi masové vrahy, protože je odpovědný za smrt těch, kteří zemřeli ve válkách, které rozpoutal? Nebo mezi hrdiny, protože přinesl obyvatelům blízkovýchodních zemí demokracii ? Je to dilema, se kterým si nevím rady.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Už dlouho jsem nečetl větší blábol.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To, co se ve velkém stalo původním obyvatelům Amerického kontinentu, se nyní v menším stane srdci Evropy, protože Anglosaské a Germánské národy už jsou takové.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a protože se v dnešní době všechno děje rychleji, tak to nebude trvat 100 let, nýbrž pouhých 10-20 let. Výhoda je, že budeme moci osobně poděkovat odpovědným osobám, tzn. dnešním politikům a dalším nevoleným individuím v EK.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

10-20 let??? Tak dlouho? No, to je hrozný...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už jste se nechal očkovat proti Ebole? Až vypukne epidemie, tak bude pozdě. Vakcína funguje jenom dokud jste zdravý, nakaženým nepomůže.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tobě už asi nepomohla, co Jacku FX? Kdy zhebneš?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To bych taky rád věděl, proto jsem se zeptal své křišťálové koule. Odpověděla mi: outlook not so good. Teď jsem z toho smutný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vám odpovídá po engliš? Tak to je blbější a zmanipulovanější koule než naše ČT, když neumí česky...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No to víte, ebay - https://www.ebay.com/itm/Magic-8-Fortune-Gadget-Balls-Ball-Teller-Christ... . Ale občas, když stojím před těžkým rozhodnutím, se kterým si nevím rady, je velmi užitečná. Zatím mi vždy poradila dobře. :)

Pro zajímavost, tomuto stylu se říká nenásilná komunikace. Jde o to, že se snažíte pochopit smysl toho co řekl druhý. Zároveň přebíráte zodpovědnost za přebíráte zodpovědnost za své pocity a neházíte to na druhého. Je to vcelku efektivní způsob jak předcházet konfliktům. Zvoník54 se evidentně furt snaží startovat přestřelku, ale myslím si, že to brzo vzdá, obzvláště když mu vysvětlím, že je zcela bez šance. :)

Průkopníkem nenásilné komunikace byl Marshal Rosenberg. Pěknou přednášku na toto téma má Robert Krause - https://www.youtube.com/watch?v=5YLZgSkHKME .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha! Tak zde není co vzdávat. Zde lze jen kydat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.