CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Kulturní dědictví? Z Facebooku se stane digitální hřbitov zesnulých uživatelů

Chtělo by to něco lepšího než facebook, co by se tak člověka nešpehovalo.. Přecijen mi nepřijde jako skvělý nápad povinně o sobě uvést osobní data a pak jen sledovat jak mě někdo systematicky "vytěžuje"...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DRK nuz ked nechcete aby niekto o Vas nieco vedel tak to nikam nepiste ;-) Primarny ucel FB aj vsetkych socialnych sieti je prave v zdielani osobnych udajov ,informacii , zazitkov fotky atd.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je rada stylu nelíbí se vám okolní společnost jděte se oběsit máte na "výběr".
To není pravda vždy to mělo fungovat tak, že sdílíte jen to co chcete ne co chce někdo jiný! A to je taky to co píšu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ako za Vas FB ci ina socialna siet tajne zdiela nieco co ste sam nedali nedali na tu siet zdielat ? Verite ze Vas tajne foti webcamerou? Alebo sami tajne prehladavaju obsah Vasho HDD ? Ja netvrdim ze sa to nedeje ,vsetko je mozne. Vo vseobecnosti uz len tym ze svoje el. zariadenie pripojime do siete tak vzdy je riziko ze si niekto z neho tajne stiahne dake data.Alebo sice ich "stiahne" legalne podla dohody odsuhlasenej uzivatelom ale nasledne ich da zddieelat bez dohody. Odvolavat sa na nejake pravidla je irelevatne pretoze vzdy sa najde niekto kto pravidla porusuje,Bohuzial ludia su raz taky. Preto sa naozaj dolezite tajne informacie skladuju na HW nepripojenom do siete. Staci k nim obmedzit fyzicky pristup a nikto z nich nic na dialku nevytiahne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ne jen nemohu uložit věci jen pro sebe, či přátele, které někdo nezneužije a nedá si to otřesně rovnou do podmínek (nedá mi na výběr). Stejně tak vyžaduje autentické usobní údaje. Maže účty bez zdůvodnění, lustruje obsah... "A Legalne" na základě toho že nedám jinou možnost je svinstvo. A nikdo nemluví o tajných informacích. To kde jsem byl o víkendu není tajné, přesto do toho nikomu z FB nic není!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už jste někdy slyšel, že FB a kol. sbírá data o pohybu na webu a zákaznickém chování i od nepřihlášených, anebo dokonce i od těch bez účtu?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To sa samozrejme neda vylucit. Dost pravepodobne to robia legalne bez porusovania zakonov. Robi to nielen FB ale aj ostatne spolocnosti. V ramci marketingoveeho prieskumu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, že "se to nedá vyloučit", to je realita sběru marketingově využitelných dat všelijakými skripty add servisů (proto píši a kol., FB je viditelný příklad - má je za každou ikonou Like).
CDR je jeden z mála střídmých serverů, ale rozklikněte si někdy kolik běží skriptů, které s textem článku nemají nic společného, na nějaké mainstreamové stránce.
A ten FB to sbírá taky legálně. Uživatel přeci odsouhlasil podmínky užití služby ... kliknul na rozumím ... chci další koláčky ... souhlasím ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IMHO data po mrtvych by sa nemali hromadne mazat.Nikto nevie co sa moze kedy zist.
Kedysi sa ukladali data v pisomnej forme len po niektorych ludoch .Prevazne po takych ludoch ktori boli v danej dobe povazovany za dostatocne vyznamnych aby to ukladanie udajov stalo za namahu.
V sucastnosti si takmer kazdy clovek moze ulozit takmer lubovolne data.
Problem je v tej neustalej rastucej halde udajov vytriedit co ma zmysel ponechat pre buduce generacie a co nestoji za skladovacie naklady. Na zaciatok by mohol ciastocne pomoct vhodny software co by z mrtvych uctov aspon deduplikoval opakujuce sa informacie. A pripadne ich porovnal s patentovo chranenymi udajmi, standardne uznavanymi encyklopediami ,wikipediou , kniznicami atd. Proste aby sa zbytocne neskladovali zdvojene informacie. Moj osobny odhad je ze deduplikaciou by klesol objem dat minimalne o 30%.
Zo zostavajuceho balika dat by sa este dalo odfiltrovat velmi podobne fotky a videa.
To mame dole dalsich min.30 % Zistalo by cca 40 % dat "unikatnych" informaci.
Potom uz len urcit parametre na roztriedenie uzitocneho od neuzitocneho. Ake by to boli parametre je na subjektivnom posudeni. Ja by som vymazal vsetko tykajuce sa nabozenstiev, teorii placatozemcov a podobne vseobecnou vedeckou obcou jednoznacne vyvratene bludy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

pry data na fb zesnulých lidech jsou kulturní dědictví :))) co příště jejich hovna budou taky kulturní dědictví ? tady už někomu hodně hrabe na majáku !
jak tu někdo psal že data na fb po mrtvých se nemaji mazet kdo vám co tam je , ano opravdu mně zajíma jak někdo před srmtí pod sebe dělal a zdílel to na FB !
a většinu normálních lidi tedy tedy zbytek co ještě maji mozek opravdu nezajíma kde se vaše ditě posralo nebo kdy poblilo ! FB je žumpa nic víc ! jediné rozumné řešení je fb zrušít a "sračky" data kompletně smazat !

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Totojane ->
To ze niektore historicke informacie z mrtvych FB uctov niesu zaujimave pre Vas alebo pre mna este neznamena ze sa tie info nemozu zist niekomu inemu. FB je len aktualne pouzivane medium.
Podobne ako muzeum lenze vo velkom a nevytriedene. Predpokladam ze take muzeum by ste si nedovolili vyhadzat do kosa len preto ze podla Vasho nazoru vystavuju srackove umenie.

Az buduce generacie uznaju co po nasej generacii zostalo aj na FB ako uzitocne kulturne dedictvo a co su doslova sracky . Ani z mojho osobneho pohladu nema velka vacsina informacii na FB daku vyraznu vseobecne uzitocnu hodnotu. Ale to je len moj osobny uhol pohladu. Zjavne neviem tie info vytriedit a uzitocne vyuzit.Mimochodom datamining zivi docela dost ludi. Odbornici (napr. historici) dokazu z masivnych suborov historickych dat vytazit vyznamne uzitocne zavery.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

proboha jaké užitečně kulturní dědictví na fb ?
fakt nikoho nezajíma kdo co mněl na oběd nebo na večeří, kdy se jeho spratek po*ral ,nebo kdy mněl jakou známku ve škole ! připádně jiné velice duležetí sr*čky ! a to bych mohl psát do nekonečně jako sr*čky jsou na fb
jediné vím jistě že budoucí generace po fb "neštěknou" za 15/20 let fb už nikdo nebude znát :) i kdy lidské blbost je nekonečná ! takže jeden nikdy neví :)
ale opravdu nelze data na fb nazývat kulturním dědictvím !!!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady se řeší dávno vyřešená věc.
Aby mohl v EU FB spravovat osobní údaje, musí na to mít dobrovolný a informovaný souhlas, který nemůže být na dobu určitou (může být pouze na dobu přiměřenou). Těžko ho lze občerstvit když majitel účtu již není naživu. Tedy pakliže FB spravuje účty mrtvých lidí, podle všeho porušuje GDPR.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V podstatě máš pravdu, ale pokud vím, FB plánuje něco jako správce pozústalosti - majitel účtu FB si sám určí kdo bude mít po jeho smrti přístup k jeho účtu a bude moct rozhodnout jak se s údaji a daty má naložit. Tím GDPR neporuší.
Stejně tak je pravda, že sběr dat o chování/pohybu na netu dělají všichni (Google, MS, Apple, ...) a je někdy až s podivem, co všechno jsou z takto (legitimně) získaných údajú schopni vyvodit. A to je už na pováženou. Zaškatulkujou si tě na základě (chybného) odhadu/interpretace a klidně se múže stát, že tě odhadnou na sexuálního devianta spolupracujícího s teroristy. Teď samozřejmě přeháním. Takže dokud si tyto informace ponechají jen pro interní potřeby (výběr reklam a nabídek) tak budiž. Ale ve chvíli kdy jsou nuceni podobné informace odevzdávat tajným službám nebo státním úřadům, klidně se múže stát, že v lepším případě nedostanete víza, v horším vás po příletu deportují bůhvíkam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.