CDR.cz - Vybráno z IT

Pozor, kutálí se robot: Původně měl letět na Mars, nyní si brousí zuby armáda

nepřehlédněte
Robot Valka
Je tichý, nenápadný a proplíží se prakticky jakýmkoliv terénem. První testy kulatého robota ukazují nevšední zařízení v akci. Jak vypadá robot, který by se mohl podívat do výbavy armády, ale i mimo naší planetu?

Na první pohled podivný míč, na druhý kulatý průzkumný robot, jehož potenciální využití je obrovské. GuardBot (robot strážce) byl od roku 2004 původně vyvíjen jako robot pro misi na Mars. Nyní si jeho schopností všimla i armáda Spojených států, která by z něj chtěla udělat nevšedního průzkumníka.

Guardbot

Koule o průměru 60 cm s dvojicí výstupků pro senzory a kamery po stranách může být podle tvůrců bez problémů vyrobena i v 3m variantě, případně pak miniaturní 10cm. Menší verze by mohla nalézt uplatnění např. při bezpečnostních kontrolách podvozků vozidel (kdo se pohyboval kolem US ambasády v Praze tuší o čem je řeč, pozn. red.).

Výdrž robota na baterii se má pohybovat kolem 8 hodin, přičemž vedle automatického pohybu podle GPS může být kontrolován dálkovým ovládáním v rukou člověka. Obojživelník si poradí s různými terény, jako je písek, tráva, bláto či sníh. Maximální rychlosti 9,7 km/h dosahuje na souši, zatímco ve vodě klesne tato hodnota na 6,4 km/h, což není vůbec zlé. Problém mu nakonec nedělá ani terén se sklonem až 30 stupňů.

Při pohybu se samozřejmě neprotáčí celý robot, ale pouze jeho okraje. Střed udržuje ve vodorovné pozici soustava senzorů, mechaniky a elektronického kyvadla.

Výbava uvnitř se může podle slov tvůrců lišit dle potřeb uživatele. Prezentovaná verze se chlubí dvojicí kamer s vysokým rozlišením pro živý stream videa, nočním viděním, senzory pohybu a laserovými skenery. Pro potřeby armády se počítá třeba s chemikáliemi, výbušninami a případně zásobami dle uvážení.

Tagy: 
Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Pozor, kutálí se robot: Původně měl letět na Mars, nyní si brousí zuby armáda

Žádné komentáře.