CDR.cz - Vybráno z IT

3D tisk do kapsy! Kovový LIX přenese představy do reálných objektů

Lixpen 3 D Lix 30 Per 1080 P
Nejnovější 3D pero doslova strčíte do kapsy a dle potřeby můžete kdekoliv začít tisknout. Nejmenší zařízení pro tvorbu 3D objektů na světě ale není žádné ořezávátko. Naopak! Hravě si poradí i se složitějšími objekty, obrazci i tiskem na oblečení.

Ve včerejším testu tiskového pera jsme si ukázali možnosti spojení kompaktního zařízení schopného tavit běžný PLA či ABS plast. 3Doodler byl sice na trhu první, ale to vždy nemusí znamenat nejlepší. Konkurence nespí a velmi rychle myšlenku okopírovala. Jedním z projektů, které kráčí po stopách 3Doodleru, je novinka LIX.

Lix Pero 0

Oproti plastovému tlouštíkovi do rukou uživatel dostane hliníkový model, jehož rozměry jsou úctyhodných 164 x 14 mm a váha pouhých 40 g. Dovnitř úzkého těla se tvůrcům povedlo integrovat posuvný motorek, tavnou hlavu na ABS a PLA materiál o průměru 1,75 mm. Nechybí LED indikátor nahřátí mechanismu, nebo standardní dvojice tlačítek pro pomalé a rychlé vytlačování materiálu. K napájení navíc uživatel nepotřebuje speciální adaptér, ale vystačí si s USB verze 3.0.

Lix Pero 1

Ve výsledku z pera vychází roztavený plast o tloušťce 0,6 mm, s nímž lze tvořit nejen 3D objekty, ale standardně také 2D modely či dokonce potisky na trička. Vše záleží opět na zručnosti. Cílovou skupinou jsou především designeři a umělci, pro něž se bude nepochybně jednat o užitečný nástroj.

Tvůrcům se jednoduše řečeno povedlo známý mechanismus integrovat do mnohem menšího těla, než tomu bylo u dosavadních 3D per. Sázka na "jednoduchost" se vyplatila a díky kompaktním rozměrům se bude zařízení lépe držet v ruce a nepotřebuje ventilátor pro aktivní chlazení, což pomohla vyřešit i celokovová konstrukce.

 
 
 
 

Tvůrci se poučili z nedostatků konkurence a na první pohled se jedná o lépe zpracovaný kousek hardwaru. Odpovídá tomu ale i vyšší cenovka, která míří spíše k profesionálům a uživatelům, který potenciál pera využijí. Pro běžné účely bohatě postačí námi testovaný 3Doodler, s nímž dosáhnete velmi podobných výsledků.

Lix ObjektLix Objekt 1

LIX v tuto chvíli úspěšně ovládl crowdfundingový server Kickstarter, kde získal více než 20x více, než bylo původních 30 000 liber nutných pro rozjezd výroby. Kdo chce být mezi prvními, může za cenu kolem 140 dolarů (cca 2 800 Kč) jedno z per získat. Kampaň běží do 29. května tohoto roku a poté bude pero možné objednat už jen na oficiálních webových stránkách výrobce.

Tagy: 
Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku 3D tisk do kapsy! Kovový LIX přenese představy do reálných objektů

Pondělí, 26 Květen 2014 - 16:29 | DRK | Tak jsem docela dlouho přemýšlel k čemu by mi to...
Sobota, 24 Květen 2014 - 14:32 | petr ib | jako big respect před někým, kdo s tím dokáže...
Pátek, 23 Květen 2014 - 16:36 | Begy | mě spíš stále zaráží výraz 3D tisk perem.......
Pátek, 23 Květen 2014 - 09:20 | ica sk | Aky material ide z pera? Lebo na 3D objekt musi...

Zobrazit diskusi