CDR.cz - Vybráno z IT

Kreslili jsme 3D objekty! Staňte se 3D tiskárnou díky nevšednímu peru 3Doodler

nepřehlédněte
3 Doodler Tisk Pero 13
Zmáčknete tlačítko a z tavné hlavy začne vylézat plast. Následuje pár máchnutí rukou a může před vámi stát třeba model Eiffelovy věže, brýle, nebo jiná umělecká dílka. Co umí nevšední pero 3Doodler, které je vlastně jakousi ruční 3D tiskárnou?

Kapitoly článků

1.  Vyzkoušeli jsme "3D tiskárnu" 3Doodler

Obrovský úspěch, jejž 3Doodler zaznamenal při své kampani na Kickstarteru, překvapil málokoho. 3D tisk se pomalu dostává do povědomí běžných uživatelů a myšlenka tvorby objektů za pomoci speciálního pera zní přinejmenším zajímavě. Navíc pak vzhledem k relativně nízké cenovce, která se pohybuje kolem 99 dolarů (u nás kolem 3 000 Kč).

3 Doodler Tisk Pero 16

Přirovnání k 3D tiskárně však není úplně přesné. Nanometrové přesnosti rukou zkrátka nedostanete, ale o to 3Doodleru ani nejde. Pero má nejrůznějším umělcům a hračičkám umožnit snadno a rychle přenést své představy do hmotné podoby. Stisknutím tlačítka začne z tavícího pera vylézat plast, s nímž se při troše zručnosti dají tvořit zajímavé objekty.

3 Doodler Tisk Pero 193 Doodler Tisk Pero 21

Startupové servery mohou pomoci i uškodit

Kickstarter 3Doodleru otevřel cestu na výslunní, ale zároveň znamenal velkou příležitost pro konkurenci. Dokud totiž firma na crowdfundingovém serveru neuspokojí zakázka pro zákazníky, kteří provedli objednávku v rámci kampaně, nemůže prodávat své produkty jinými cestami. To dává dostatek času konkurenci, která může toto období využít pro vývoj obdobného zařízení. Podobně tomu bylo v případě 3Doodleru, ale nic nemůže tomuto projektu vzít pomyslné první místo na trhu.

Obsah balení

Příjemně zpracovaná pevná krabička ukrývající tiskové pero ve svých útrobách ukrývá vše potřebné. Samozřejmostí je 200g pero 3Doodler s rozměry 180 mm na délku 24 mm na šířku, jenž se dodává v černé barvě a s napájecím adaptérem.

Dále zde nechybí základní návody a v neposlední řadě také samotný tiskový materiál ve své startovací sadě o 50 kusech. Uživatel si může při objednávce zvolit, zda preferuje ABS či PLA. Základní balení materiálu vám vydrží maximálně na několik hodin modelování.

3 Doodler Tisk Pero 2

Další tiskový materiál bude pravděpodobně jedinou investicí, kterou bude muset uživatel časem vynaložit. V takovém případě lze kvůli ceně doporučit nákup velkého kotouče plastu do běžné 3D tiskárny. Tu bude z důvodu kroucení a vypadávání pravděpodobně nutné nastříhat na kratší kusy. Majitelé 3D tiskárny mohou sáhnout po zajímavém zlepšováku, viz obrázek níže.

Coil Warning Display Large3 Doodler Tisk Pero 12

ABS i PLA, ani jedno není problémem

Jednou z výhod pera je ta, že si poradí s běžně dostupnými materiály do 3D tiskárny. Je tedy téměř jedno, zda zvolíte ABS, z něhož jsou vyrobené kostičky lega, nebo biologicky odbouratelné PLA. Každý se ale ve výsledku hodí na něco jiného. ABS struna se hodí spíše pro prostorové objekty, kdy chcete doslova kreslit v prostoru. Po PLA je dobré sáhnout při kreslení na papír a tvorbě placatých předmětů. Není nakonec ale problém použít jedno či druhé k opačnému účelu, jen se pak materiál vždy nechová jak má.

3 Doodler Tisk Pero 293 Doodler Tisk Pero 27

Při tavení je poměrně často cítit vůně spáleného plastu. To se týkalo především ABS struny, jenž je postavená na chemické bázi. U PLA je zápach minimální.

Ovládání zvládne každý

Pokud máte dostatek materiálu, můžete pokročit k samotnému tisku. Po zapojení napájecího adaptéru dojde k nahřátí tavicího tělesa. Ještě než začnete tisknout je důležité pomocí posuvného přepínače zvolit, jaký materiál v danou chvíli do pera budete vkládat (ABS či PLA).

3 Doodler Tisk Pero 63 Doodler Tisk Pero 5

Po úspěšném vložení struny záleží na uživateli, jak rychle chce plast vytlačovat. K tomu slouží dvojice šipek v dolní části. Stiskem se rozeběhne motorek posunující strunu směrem k tavící hlavě a také chladící ventilátor. Jen je přes své miniaturní rozměry poměrně hlučný, ale vzhledem ke stávající konstrukci nezbytný.

3 Doodler Tisk Pero 10

Poté už stačí pohyby rukou začít tvořit modely. Pro inspiraci lze navštívit například oficiální stránky a galerii předloh. Pokud se budete držet přesného postupu, zvládnete pak vytvořit třeba stínidlo na lampu, nejrůznější modely známých světových budov a spoustu dalších zajímavých modelů.

3 Doodler Holky 33 Doodler Objekty 14

Postřehy k 3Doodleru: Ono to funguje! Jen musíte být zruční...

První setkání s 3D perem bylo pro celou redakci zajímavou zkouškou zručnosti. Zjistili jsme totiž velmi rychle, že umělci z nás už asi nebudou. Po více než hodině pokusů jsme měli stůl plný drátků, nevzhledných modelů a prakticky nic, co by se dalo považovat za úspěšnou tvorbu modelu. Bylo tak načase zapojit do akce někoho šikovnější - někoho, kdo je podle nás zároveň ideální cílovou skupinou.

3 Doodler Tisk Pero 4

Volba padla na členy rodiny a kamarádky, jenž se zabývají různými kutilskými pracemi, jako je ruční výroba šperků apod. Kdo jiný by mohl podobné zařízení využít lépe, než umělci a podobní kutilové? Volba se ukázala být správnou. Oproti našim marným snahám se 3Doodler rázem proměnil v použitelný nástroj, a jak ostatně můžete spatřit na fotografiích v článku.

3 Doodler Holky 2

Největší problém mělo pero v průběhu užívání s rovnoměrným vytlačováním plastu. V jednu chvíli více, ve druhou méně, ale většinou zde naštěstí šlo bez větších problémů. Místy docházelo u ABS plastu k pozastavování tisku, což je při "kreslení" v prostoru nemalý problém.

Dalším z problémů je i nasazovací ochranná gumová čepička (teplota hrotu dosahuje až 270 °C a snadno by mohlo dojít k popálení), která z tiskové hlavy opakovaně padala dolů. Pokud si ale při tvorbě modelů najdete ten správný způsob, jak s perem pracovat, je 3Doodler použitelným nástrojem, s nímž mnozí dokáží doslova divy.

3 Doodler Tisk Pero 33 Doodler Tisk Pero 8

Závěr

3Doodler je zajímavým zařízením, které, spíše než 3D tiskárnu, připomíná tavnou pistoli. Přestože trpí některými neduhy, jako je přerušování procesu tavení a odpadávající gumová hlavička, určitě stojí za povšimnutí. Největší překážkou bude u produktu nakonec asi cena, která se pohybuje kolem 3 000 Kč.

3Doodler zkrátka využijí jen ti, kteří jsou dostatečně manuálně zruční, nebo v nich dřímá umělecký duch. My bychom jej v tuto chvíli doporučili spíše jako zajímavou hračku pro děti, případně pro nejrůznější umělce, kteří jej nepochybně ocení. 

Be 3 D 3 Doodler 0

Již zítra se můžete těšit na představení zajímavé alternativy k 3Doodleru, která ho v mnohém strčí do kapsy.

Poděkování

Za poskytnutí produktu 3Doodler děkujeme českému výrobci 3D tiskáren Be3D:
Be 3 D Logo
3 Doodler Maly
3Doodler
Zdroje: 

Vlastní

Kapitoly článků
1.  Vyzkoušeli jsme "3D tiskárnu" 3Doodler

Galerie ke článku

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Kreslili jsme 3D objekty! Staňte se 3D tiskárnou díky nevšednímu peru 3Doodler

Pátek, 23 Květen 2014 - 08:30 | ica sk | Na prvy pohlad mala tavna pistol. Hmmm nestaneme...

Zobrazit diskusi