CDR.cz - Vybráno z IT

Lockheed Martin odhalil potenciál nástupce špionážního letounu U-2

nepřehlédněte
Nastupce Letounu U 2
Legendární špionážní letoun U-2, který se pyšní přezdívkou Dragon Lady, využívá vojenské letectvo Spojených států už 60 let. Lockheed Martin nyní odhalil podrobnosti o jeho nástupci TR-X. Na nebi by se měl objevit za 10 let.

Nový špionážní letoun s pracovním označením Tactical Reconnaissance X (TR-X) by měl mít podobné výkonové parametry jako jeho předchůdce U-2, předvede ale i několik novinek. TR-X má být zhotoven z nových materiálů, které zajistí úsporu hmotnosti letounu a díky stealth technologii a konstrukčním úpravám se má vyznačovat extrémně nízkým radarovým průřezem (RCS). Nový letoun má být schopen proniknout nejmodernějšími systémy PVO (protivzdušnou obranou) protivníka, jako je ruský S-400 Triumf nebo S-500 Autocrat. Letoun má být vybaven nejnovějšími senzory, elektro-optickou soustavou, radarem AESA a systémy elektronického boje. Lockheed dále zvažuje, že nástupce U-2 by mohl být vybaven i zatím nespecifikovanými laserovými zbraněmi.

Nový letoun má být obdobné velikosti jako U-2. Maximální rychlost by se měla pohybovat kolem 800 km/h a dostup letounu je 21 km. Lockheed zatím přezkoumává, jestli by měl být letoun osazen pilotem nebo jestli se bude jednat o bezpilotní letoun (dron).

U.S. Air Force hodlá všechna špionážní letadla U-2 vyřadit ze své výzbroje už za čtyři roky. TR-X ale vstoupí do služby až za 10 let. Americké letectvo tak nejspíš bude muset v této přechodné době sáhnout po polovičním řešení v podobě bezpilotních Global Hawků, u nichž se cestovní rychlost pohybuje kolem 575 km/h a letová výška činí 18 km. Oproti U-2 ale má problémy při letu za špatného počasí a dále tomuto letounu chybí systémy zaručující bezpečně začlenění do civilního leteckého provozu.

Zdroje: 

 

gizmag

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Lockheed Martin odhalil potenciál nástupce špionážního letounu U-2

Neděle, 27 Září 2015 - 17:35 | trodas | <i>má být schopen proniknout...
Pátek, 25 Září 2015 - 04:31 | Xspy | Čili tím Amerika říká .... nemáme technologie ,...
Čtvrtek, 24 Září 2015 - 18:46 | HKMaly | Asi jsou ty fotografie ze supersonickeho letu...
Středa, 23 Září 2015 - 22:47 | ne ne | Global Hawky nejsou zadny problem, i tak budou...
Středa, 23 Září 2015 - 22:14 | Xspy | Pro špionáž by vyhovoval autonomní dron . Trochu...

Zobrazit diskusi