CDR.cz - Vybráno z IT

Lockheed Martin vstupuje do vývoje japonské stíhačky 6. generace

Japonské ministerstvo obrany si vybralo americkou společnost Lockheed Martin jako strategického partnera, který pomůže japonské společnosti Mitsubishi s vývojem víceúčelového stíhacího letounu 6. generace. Nová stíhačka zřejmě ponese název F-3.

Americká společnost Lockheed Martin má pomoci Japoncům s vývojem a integrací avioniky a zbraňových systémů, a dále s návrhem pokročilé stealth koncepce a návrhem špičkových aerodynamických vlastností letounu. Japonci požadují, aby nový letoun převyšoval schopnosti americké stíhačky F-35 nebo čínských stíhacích letounů kategorie stealth.

Nová japonská stíhačka, která má spadat už do 6. generace stíhacích letounů má být víceúčelovým stíhacím letounem, jehož primárním určením bude vybojování vzdušné nadvlády pomocí střel vzduch-vzduch, ale bude disponovat i kapacitami na ničení pozemních/hladinových cílů díky střelám vzduch-země a protilodním střelám.

Půjde o dvoumotorový stíhací letoun kategorie stealth vybavený vektorovaním tahu, který bude moci odpálit ze svých vnitřních šachet celkem šest střel. Letoun by měl obsáhnout veškeré charakteristiky, které se očekávají od stíhacích letounů šesté generace. Bude tedy disponovat AI jednotkou a schopnostmi spolupracovat s různými robotickými wingmany, pro které bude představovat letoun F-3 velitele a datový uzel.

Letoun bude moci získávat informace nejenom od svých robotických wingmanů, ale i ostatních jednotek na bojišti ve vzduchu, na zemi a na moři. Pilot díky tomu bude mít neustále komplexní přehled o situaci na bojišti. Tyto informace bude moci sledovat v letounu na VR displeji zabudovaném v helmě pilota. Radar letounu u nové stíhačky může být přeměněn v mikrovlnou zbraň, která bude moci usmažit elektroniku nepřátelských střel.

Japonsko nakoupí přibližně 90 stíhaček F-3, kterými postupně nahradí starší letouny F-2. První prototyp F-3 má vzniknout v roce 2024, první let se uskuteční v roce 2028 a pokud vše půjde podle plánu, tak sériová výroba bude odstartována v roce 2031. Japonci chtějí začít vyřazovat ze služby stíhačky F-2 v roce 2035, takže ministerstvo obrany požaduje, aby stíhačky F-3 byly v té době připraveny být zařazovány do služby. Na program stíhacího letounu 6. generace vyčlení Japonsko 48 miliard dolarů.

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Lockheed Martin vstupuje do vývoje japonské stíhačky 6. generace

Pátek, 18 Prosinec 2020 - 12:44 | Mirda Červíček | Japonsko má na svojí straně podstatnou výhodu -...
Pátek, 18 Prosinec 2020 - 12:06 | general100 | Japoncum je jasne ze prvni verze nebudou plne...
Pátek, 18 Prosinec 2020 - 10:40 | DRK | No jestli tomu rozumím tak chtějí stíhačku 6....
Pátek, 18 Prosinec 2020 - 09:23 | Mirda Červíček | „Japonci požadují, aby nový letoun převyšoval...

Zobrazit diskusi