CDR.cz - Vybráno z IT

Udělejte si z iPadu malou herní konzoli

Logitech Joystick for iPad - P1110065
Chcete na iPadu hrát hry více než jen občasně? Chcete perfektně ovládat hry a mít přitom hmatovou odezvu? Nemusíte čekat na novou generaci iPad, která by vám toto mohla nabídnout. Zajímavým řešením pro hráče je joystick pro tablety od společnosti Logitech, který jsme pro vás otestovali.

Na začátek bych chtěl říct, že koupi joysticku určitě neobhajuji před občasnými hráči her na iPadu. Pokud však někdo z vás hrajete často hru, kterou ovládáte pomoci virtuálního joysticku neboli d-padu, může být pro vás hardwarový joystick pro iPad od Logitech zajímavým herním doplňkem.

Logitech na krabičce uvádí, že se jedná o joystick na iPad, ale zkuste sami hádat, zda bude toto "zařízení" kompatibilní i s ostatními tablety.

Obsah balení

V malé krabičce najdete kromě manuálu zajímavý spirálovitý kus plastu s přísavkami. Takže se nejedná o joystick v pravém slova smyslu, v jakém jste na něj zvyklí ze stolních počítačů nebo ovladačů k xBox. Joystick od Logitech simuluje kulatou plochu virtuálního d-padu a dává vám jako bonus hmatovou odezvu. Čím blíže jste ke hraně d-padu, tím větší odpor vám joystick klade. Tím pádem se nemůže stát to, co se úplně běžně stává na virtuálním ovladači, a to že vám z něj uteče prst. Joystick je vlastně stylus který umístíte nad virtuální ovladač. Lehkým přitlačením na dotykovou obrazovku začnete přenášet pohyby na virtuální ovladač. Prstem pohybujete jinak úplně stejně, jako kdybyste joystick něměli. Jako bonus tedy dostanete hmatovou odezvu na směr, kam míříte.

Logitech Joystick for iPad - P1110059
Tak, co se nám tam ukrývá?

Řešení od Logitechu je geniálně jednoduché a funkční. Díky odporu spirály dobře cítíte směr, kam prstem míříte, a není možnost z virtuální plochy utéct.

Kromě joysticku v balení naleznete také semišový pytlíček, podobný jako je často dodáván ke sluchátkům. Díky tomu bude nošení joysticku bezpečné.

Logitech Joystick for iPad - P1110058
Pytlík na přenášení joysticku. Lze s ním dobře také utírat display iPadu.

Testování

Joystick se na tablet upevňuje na povrch displaye pomocí dvou malých přísavek. Ty na tabletu drží překvapivě dobře. Všichni asi známe přísavky například z koupelny, kde je většinou potřeba povrch navlhčit, aby dobře držely. Tyto přísavky drží velmi dobře bez jakýchkoli úprav povrchu.

Logitech Joystick for iPad - P1110061
Není to joystick v pravém slova smyslu, ale při nahrazení virtuálního d-padu geniální koncept.

Nevím, zda je velikost přísavky vybrána tak, aby dobře držela, ale jako mírné negativum vidím to, že přísavka jemně přečuhuje do obrazové části iPadu.

Logitech Joystick for iPad - P1110073Logitech Joystick for iPad - P1110075

Problémy virtuálního ovládání 

Nyní již k samotnému testu při hraní. Já hraji na iPadu poměrně intenzivně hru FIFA 12, kde se pohyb hráčů ovládá virtuálním joystickem. Při delším hraní jsem ale narazil na několik problému v dotykovém ovládání. Všechny byly způsobené špatným ovládáním hráčů na virtuálním joysticku.

Pokud jsem byl s bránícím hráčem mimo obrazovku, neběžel jsem vždy správným směrem, který bych potřeboval k obrání útočícího hráče. Způsobeno to bylo tím, že bez hmatové odezvy jsem si nebyl jistý, kam mám nasměrovaný d-pad. Podobná věc se mi stávala také při střelách na branku. Musel jsem se soustředit na vytvoření gólové šance, a pak už jsem nějak pozapomněl správně zamířit.

Přínosy joysticku pro tablet

Jak vyplývá z fotek a popisu, joystick vám poskytuje hmatovou odezvu na směr virtuálního joysticku. Eliminuje tedy problémy s tím, že bez oční kontroly virtuální plochy nemáte jistotu, kam míříte.

Na testovací sadě 10 zápasů bez joysticku a 10 s ním jsem otestoval dvě věci, které mi dělaly na virtuálním joysticku největší problém. Průměrnou dobu, kterou potřebuji na obrání hráče o míč, a přesnost střel na bránu (poměr mezi střelami a střelami na bránu).

Logitech Joystick for iPad - P1110072Logitech Joystick for iPad - P1110077

Výsledkem je, že koncept fyzického joysticku opravdu funguje. Doba potřebná na obrání hráče se mi zkrátila cca o 18 %. Ještě markantnější výsledky jsem dosáhl u přesnosti střel na branku, kde moje zlepšení dosahuje cca 25 % na testovací sadě zápasů.

Logitech Joystick for iPad - P1110070Logitech Joystick for iPad - P1110068

Závěr a hodnocení

Přínos joysticku od Logitech je opravdu znát. Tento doplněk eliminuje nedostatky virtuálního d-padu a dá vám možnost hrát hry s vyšší předností. Využít lze v jakékoli hře pro tablet, která se ovládá pomoci d-padu. Je jen na vás, zda se vám chce investovat cca 400 korun do tohoto doplňku, který vám pomůže hrát hry lépe a přesněji. Zápory se na kusu plastu hledají těžko. Otázka před nákupem by pro mě tedy byla: "Stojí mi to za to?" Pokud jsem zapálený hráč, ano. Pokud si občasně zahraju hru s d-padem, tak pravděpodobně ne.

Za zapůjčení zařízení děkujeme společnosti DATACONSULT.

Tagy: 

Diskuse ke článku Udělejte si z iPadu malou herní konzoli

Úterý, 24 Červenec 2012 - 15:49 | Izak | ja mam kupu her na tabletu ;-)) treba fifa 2012...
Úterý, 24 Červenec 2012 - 15:48 | Izak | No iPad neznam, ale treba na mem tabletu...
Úterý, 17 Červenec 2012 - 07:06 | Kostel | Přesně nad něčím podobným jsem přemýšlel při...
Pondělí, 16 Červenec 2012 - 11:32 | Dominik Zosinčuk | Doplněno do článku tučně.
Sobota, 14 Červenec 2012 - 09:26 | Dominik Zosinčuk | Omlouvám se ze to zde nezaznelo - doplním to do...
Pátek, 13 Červenec 2012 - 23:58 | peca | Otázka je, čemu chceš říkat "myslí to s...
Pátek, 13 Červenec 2012 - 16:42 | Jiří Molnár | Dominik zde zřejmě předpokládal, že to bude z...
Pátek, 13 Červenec 2012 - 15:28 | BTJ | Osobne si myslim, ze "ten kdo to mysli s...
Pátek, 13 Červenec 2012 - 14:27 | peca | Osobně bych asi volil spíše toto: http://www....
Pátek, 13 Červenec 2012 - 13:33 | BTJ | No a jak to teda funguje? Tahle technicky...

Zobrazit diskusi