CDR.cz - Vybráno z IT

Logitech uvádí bezdrátovou klávesnici k počítači s multidotykovým touchpadem

Logitech TK820 - úvodní foto
Výrobce Logitech nabízí nepřebernou řadu počítačových periferií a nově se mezi ně zařadí i tato štíhlá bezdrátová klávesnice s obrovským touchpadem na boku, podporujícím až třináct různých gest.

Myšlenka spojení klávesnice a myši pro úsporu místa na stole či efektivnější práci s počítačem je tu s námi již dlouhá léta a není divu, že už se ji několik výrobců zkusilo přenést do běžné reality. Svým způsobem mezi ně patři i Apple, který ale namisto spojení s klávesnicí nabízí zvlášť přídavný dotykový touchpad se jménem Magic Trackpad. Velmi známý výrobce počítačových periferií Logitech ale také nelení a mezi své štíhlé klávesnice nově zařazuje i včera představovanou hybridní klávesnici TK 820 s vestavěnou dotykovou plochou na boku.

Logitech TK820 - img3

Vzhled klávesnice je takřka totožný se starší Tablet Keyboard pro iPad či jiné tablety a jediným rozdílem je právě dotyková plocha na její pravé straně. Co se týče samotných kláves, nabízí optimální velikost (vyjma polovičních směrových šipek) s jemně prohloubeným povrchem pro lepší padnutí prstů při psaní a výrobce pak slibuje i velmi tiché úhozy díky konstrukci Logitech PerfectStroke.

Logitech TK820 - img2

Dominantním prvkem klávesnice je ale veliký dotykový touchpad o rozměrech 10,5 x 10,5 cm, kterým ovládáte kurzor myši na obrazovce a pokud si nainstalujete doplňkový software SetPoint, můžete využít až třinácti multidotekových gest k jednoduchým úkonům systému, například k obnovení prohlížené stránky, zavření aktuálního okna či přechod do nabídky aplikací. Nejlépe tedy klávesnici využijeme s nejnovějšími Windows 8, podporuje ale samozřejmě i starší sedmičky.

Logitech TK820 - img1

Klávesnice není vhodným řešením pro ty, kteří potřebují přesný pohyb kurzoru a grafikovi ji jako dárek k Vánocům raději nekupujte. Mohli by jí ale velmi ocenit majitelé All-in-one počítačů a praktickým doplňkem může být i k televizi, jejíž softwarové prostředí můžete ovládat touchpadem a to z pohodlí gauče.

Menším negativem klávesnice je ale absence vnitřního akumulátoru, který bychom mohli dobíjet - spokojit se tedy musíme s občasnou výměnou baterií, konkrétně dvou mikrotužkových článků (AAA).

I přes rozměrný touchpad má klávesnice na délku poměrně přijatelných 41 centimetrů a její hmotnost dosahuje 783 gramů. První kousky přijdou na trh už začátkem září a cena, za kterou tuto šikovnou a tenkou klávesnici s touchpadem pořídíte, byla stanovena na 2 600 Kč. To je sice poměrně hodně velká suma, ale dá se očekávat, že bude během prvních pár měsíců pomalu klesat.

Zaujal vás koncept spojení klávesnice a dotykového touchpadu? Uvažujete nad koupí klávesnice? Pokud si přejete, abychom klávesnici podrobně otestovali, hlasujte v anketě níže. Pokud bude zájem dostatečný, zapůjčíme si ji od výrobce a přineseme vám podrobnější článek spolu s vlastními fotografiemi.

Chcete, abychom podrobně vyzkoušeli klávesnici Logitech TK820?

Ano, klávesnice vypadá zajímavě
74% (104 hlasy)
Ne, jedná se o zbytečný produkt
26% (36 hlasů)
Celkem hlasů: 140
Zdroje: 

Tisková zpráva

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Logitech uvádí bezdrátovou klávesnici k počítači s multidotykovým touchpadem

Středa, 14 Srpen 2013 - 18:33 | Xspy | Právě píši na K400r a to především proto že jsem...
Středa, 14 Srpen 2013 - 14:47 | Petr Kodl | Souhlasím. Osobně bych uvítal namísto touchpadu...
Středa, 14 Srpen 2013 - 10:13 | Tarman | Jojo. Klávesnice pro efektivnější práci a chybí...
Středa, 14 Srpen 2013 - 09:02 | Jirka H | Fuj.... A kde je Num lock????

Zobrazit diskusi