CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Zachyťte místo pixelů paprsky a foťte bez ostření: Nové Lytro Illum představeno!

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Je to sice krásné, ale použití je velmi omezené. Není nad klasickou DSLR. Optický hledáček nic nenahradí.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Nahradi, LCD displej. Je mnohem levnejsi na vyrobu, takze muze byt mnohem vetsi nez umoznuje hranol z draheho optickeho skla (nejdrazsi cast zrcadlovky) nehlede na moznost zobrazeni cehokoliv primo v obraze.

Opticky hledacek je pouze docasne reseni, ktere si vyzadovala konstrukce filmove zrcadlovky. V dobe digitalu a fazoveho ostreni pomoci snimace uz neni potreba. Vsak taky zrcadlovky vyrabei uz jen tri firmy na svete.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Hledáček mám a stejně ho nepoužívám. LCD displej jej bezva nahradí!

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Hm, to asi nemluvíš o zrcadlovce. Neznám moc trdloňů, které by bavilo držet ta kila v předpažení. Mě osobně můžou upadnout ruce, když jsem nucen něco takového podnikat déle než pár minut.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

a tak jo, rodinné fotečky "Pepíček u dortíčku" a "Mamka u Mácháče" se asi přes displej dají udělat taky dobře :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už to přestává být vtipné pod každou zrcadlovkou projevit tento názor a ještě tam vmámit pěkný kus manipulace. Myslíš jako ty tři ve fotografii bezvýznamné firmy Canon, Nikon a Pentax? Stačí se projít po centru Prahy a copak se to turistům bimbá na břiše... Hle, že by tato zanikající minoritní platforma? Copak je v kdejakém studiu?

Používám i různé kamerky s displejem, ale velký hledáček zrcadlovky skutečně nic nenahradí. Skutečný obraz bez zpoždění, bez blbostí odvádějících pozornost od kompozice, za silného sluníčka, za tmy... Neříkám, že se Liveview občas nešikne, ale třeba živé ostření je na matnici (i obyčejné bez klínu a rastru) opravdu bleskové a s minimem chyb, zatímco na displeji se bez zazoomování přesně zaostřit nedá.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Velký hledáček zrcadlovky - jsem viděl naposled, když jsem cca před měsícem vyhazoval Prakticu MTL5B do popelnice. Normálně vyhazuju věci, které jsem 5 let nepotřeboval, tady jsem počkal 10 let, z nostalgie.

To, co mám u své DSLR, by velkým hledáčkem nenazval ani totálně ožralý fantasta. :-(

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna MTL5B a vůbec tyhle Prakticy měly jedny z nejmenších a nejtmavších hledáčků mezi SLR. Zkus se někde podívat třeba do Minolty X700 a pochopíš. Stejně tak APS-C D-SLR nejsou dobrý příklad, obecně pak AF (D-)SLR.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Tak uznávám, že zejména low end DSLR jsou na tom celkem špatně. Ještě mám doma jednu ošoupanou 350D na výsluhu a to je šok se do toho občas podívat. To už na ruční ostření s Carl Zeissem moc není. :-)

Holt za hledáček se platí, ala zase je z čeho vybírat (a to samé platí o kvalitních displejích s velkým rozlišením).

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Totalni blabol, D700 s vymenenym okularem ma stejne veky obraz, jako Hasselblad ... testovano na jednom miste, oba stroje.

Ona D700 uz je OK tak jako tak, ale s cockou od nikonu, kdy se vymeni ocnice za lespi udela slusny skok ... vidim pres fotak lepe, nez okem ;-)))

Takze prosim, PROSIM ... neporovbanevjte smejdy a podivejte se na polo amaterske stroje jako jsou D700 a D800 ... canon netusim, ty jsou out, canonisti presli na D800, protoze ty uz konkuruji stenam ... ;-))

Az budu s nekym, kdo toci video na lowend, misto REDu, tak mozna bude mit 5Dm3 (snima do RAWu) a muzu se podivat, ale rek bych, ze to bude taky OK

+1
-47
-1
Je komentář přínosný?

Pentaprismovému hledáčku pomalu zvoní hrana a to je asi tak vše...na Slunci může být výhodou, pro displej se dá použí tahle vychytávka... http://www.ebay.com/itm/LCD-Viewfinder-Extender-for-Canon-5DII-7D-50-0D-...

ve tmě je lepší live view z displeje, než mžourat do pentaprismového hledáčku, kde zejména ti, co nosí brýle, toho víc než na dispeji neuvidí. A kdo tvrdí opak, ten lže.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

A co takový šum čipu při live view a nízkém osvětlení? Co takové zahřívání čipu při neustálém provozu a tím generování většího množství šumu? Live view má určitě ve velkém množství situací opodstatnění, ale zrovna práce při nízkém osvětlení mezi ně moc nepatří.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ve tmě je opravdu prima se nechat oslnit displejem. Autofokus se ve tmě nebo téměř tmě nechytá, tak je potřeba ostřit ručně, což udělat přesně, je na displeji bez zazoomovaní nemožné. To není lež, to je praxe (a že si dnes člověk za zrcadlovce může vybrat co chce). Navíc zpoždění a šum za šera bývají značné, k tomu značně dlouhé zatemnění displeje po expozici během zpracování snímku. K tomu zbytečný ohřev čipu a žraní baterie. Skutečně mi není zřejmé co je nevýhodného na tom brejlit do hledáčku.

Každý ať si používá co chce, resp. co mu vyhovuje, trapné poznámky o lhaní laskavě vynechej.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysly. Pokud máš na displeji správně zaostřeno, vidím na svém foťáku bílé (nebo jinak barevné, dá se nastavit) kontury okolo předmětu - už si někdy slyšel o focus peakingu? Často ani není potřeba zvětšovat obraz na displeji. Když chcu fotit za "tmy" vidím tu tmu i v pentaprizmovém hledáčku (na co pak vlastně ostříš, když černá tma i v hledáčku?), na displeji vidím kontury předmětů o dost jasněji. Souhlasím s tebou, že si každý má používat co chce a co mu vyhovuje, takže nechápu proč se v diskuzi hned lynčují ti, co radší použijí displej.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Protože píšeš neskutečné bláboly (jako že optickým hledáčkům zvoní hrana, atd.) . Když ti vyhovuje pomalé kontrastní ostření tak proč ne. Jsou ovšem lidé kteří mají trochu větší nároky než ty.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Po focus peakingu jsem nikdy netoužil. To je spíš taková hračka pro začínající fotografy a nebo pro makro.

Zkušený fotograf vidí, takže žádný zvýraznění ostrých předmětů nepotřebuje.

Pro focení rychlé akce je to napoužitelné. Není na to čas. Tam se musíš svěřit do náruče autofocusu. U Nikonu a u Canonu funguje spolehlivě.

Kromě toho, ještě jsem neviděl foťák, který by při live view rychle ostřil. Všechno je zatím děsně poooomaaaaaaleeeeeeeeeeé. Možná se ti to nezdá, protože jsi z Pentaxu na pomalé ostření zvyklý. Zkus si zajít do nějakého obchodu nebo showroomu a nech si ukázat D800 s Nikkorem 24-70. Extrémně rychlé! Pak si nech ukázat to samé s D4s. Ještě lepší! A nakonec EOS 1D X s eLkovým 24-70 II. To bude teprve něco. Potom se zkus vrátit k pomalý bezzrcadlovkám nebo pomalému live view ostření.

Focení ve tmě je u EVF omezeno minimální citlivostí čipu a limitováno nízkým DR. Oproti tomu lidské oko je schopné pracovat i při velmi nízké světelné hladině. To je obrovská výhoda OVF.
Live view displej je ještě horší než čumět do EVF. Displej té oslňuje a tak ve velké tmě nevidíš ani kolem sebe.

Fotil jsi někdy s jiným než vestavěným bleskem? V OVF kásně vidíš focenou scénu a o zaostění se postará spolehlivý AF ve spolupráci s pomocným světlem blesku. Na displeji vidíš jenom šum a o nějaké precizní kompozici nemůže být ani řeč.

To samé platí pro noční foto. Tam buď použiješ jenom samotné přisvětlení pomocného AF světla blesku a nebo speciální modul. Pokud je dost světla, můžeš si troufnout i na manuální ostění.
Tohle všechno je s focením na displeji nerealizovatelné.

Nedokážu si představit, že budu DSLR držet jako tydýt a koukat se do displeje.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Nikoho nelinčuji, svádím argumentační boj s vymítači hledáčků s hranolem. To je celkem rozdíl. Rozdíl je napsat: "vyhovuje mi displej pro to a to" a nebo "pentaprismatcký hledáčků zvoní hrana" a jmenovat to proč někomu osobně nevyhovují. To je generalizace svého pohledu na univerzální.

Za šera je v hledáčku vidět celkem obstojně a to za situace, kdy už se člověk přeráží o předměty schované ve stínech. V úplné tmě nefotím, co bych tam hledal, že. Vždycky tam je nějaký zdroj světla.

O fokus peakingu jsem slyšel, ale jak říkám, mě se líp kouká do hledáčku a když je třeba nafotit např koncert v šeru s odcloněmým Carl Zeisem, tak se to dá odchytat s rozumnou chybovosít i u velmi dynamických scén, kdy je třeba ostřit po reportérsku, na cit a na zlomky vteřiny. To fakt není čas koukat, jestli nějaká hranka zabliká. Nikomu to nenutím, třeba to někdo dokáže líp s displejem. Každýho věc.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Fotobob +1

John McCulloch je akorát kecálek, který si hraje na znalého a velmi rád mentoruje, i když se v diskuzích chová jako malý fracek.
Omluvám se, ale musel jsem to napsat.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Áaa, sám velký Pentax troll John McCulloch, který se nejdříve v diskuzi chová jak dobytek a pak se ještě zlobí, že se před ním všichni neposadili na zadek a nevykají mu.

Jestli sis nevšiml, tak to z odkazu je nouzovka pro video. Pro focení se to ani náhodou nehodí. Displej má dost malé rozlišení.
Ty řeči o LV jsou samozřejmě nesmysl. Nechat se v noci oslňovat displejem... Fakt geniální. Ve tmě není žádný problém, pokud se dívám do OVF. Při pohledu do EVF vidím jediné - šum. To opravdu na optický hledáček nemá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Velký antipentaxí všeználek opět míchá hrušky z jabkam - bavím se o focení z displeje, ne o EVF. Klidně ti budu tykat, usmrkánku.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jsem pochopil tak používáš Pentax. Tak to by mě fakt zajímalo na které Pentaxím DSLR považuješ live-view lepší než hledáček.
S DSLR od Pentaxu jsem začal u K10D pokračoval přes K-7 a K-r k mému současnému K-5IIs. Nějakou dobu jsem zkoušel i K-3 ale ta mi příliš nesedla tak jsem zůstal u K-5IIs. U žádného z výše uvedených těl jsem nepostřehl, že by bylo výhodnější ve tmě fotit přes live-view místo hledáčku. U K-5II a K-3 funguje fázové ostření pří nízkém osvětlení velmi dobře tak používat pomalé kontrastní?

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

Jaký fotograf by dobrovolně fotil přes displej. Na nějaké makro nebo pár záběrů za rok se to třeba hodí, ale jinak ani omylem.
Jestli ty fotíš jako tydýt, to je jenom tvoje věc. Ale jelikož jsou kvalitní foťáky a kvalitní objektivy těžké, tak to ostatní tak nebudou dělat.

Chtěl bych vidět tvoje fotky. Optická vada kam se podíváš, jelikoź k Pentaxu nejsou slušné objektivy a navíc rozmazané pohybem, protože foťák držíš s nataženýma rukama před sebou. A směšná stabilizace čipem se míní zavařit a stejně nepomůže.

Nejdřív se čílíš, že ti nikdo nechce vykat a pak se chováš jako dobytek. Ty jsi komediant.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

to petr22: Vyjádření člověka který se nikdy nepodíval do optického hledáčku a focení rozumí tak asi jako já pletení ponožek.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Výroba amatérských zrcadlovek zanikne IMHO do roku 2020. Poloprofi a profi se ještě pár let udrží.

A proč o tom vlastně diskutujeme pod článkem o dalším zprzněném pokusu o foťák od Lytra?

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

A kompakty a mirorless zaniknou kdy? Tlak mobilů na tyhle kategorie bude daleko větší než na zrcadlovky. Taky bych chtěl mít tak přesnou křišťálovou kouli.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Levné kompakty zaniknou do dvou let. Profikompakty a mirrorlesy zatím vydrží. Pravděpodobně vydrží i ultrazoomy, jak ty kapesní, tak ty velké.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Kompakty zaniknou uplne, mirorless maji u amateru budoucnost, zrcadlovky zustanou ;-)))

A cim dal vice stroju bude mit FF.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Tomu nevěř, to jsou jen pověry. Proč si myslíš, že jsou Sonky stejně drahé jako DSLR? Jaký má přínos, že výroba je údajně levnější, když koncový zákazník platí cenu jako za DSLR?

Co se týká zobrazování "čehokoli" na displeji, tak bez toho se klidně obejdu. Nějaká detekce úsměvu a jiné fetures, bez kterých "profesionální fotograf nemůže fungovat" jsou mi buřt. Každá DSLR má průhledný displej na optickém hranolu a ten umožňuje zobrazovat věci, které jsou skutečně potřeba.

Jediná výhoda EVF je, že můžou být velké. Jinak je to samý mínus, počínaje nehoráznými lagy při focení jen trošku delší série fotek a konče u vysokého šumu při špatných světelných podmínkách. Tam si EVF ani neškrtne, kdežto s OVF to jde naprosto v pohodě.
A potom taky, ještě jsem neviděl žádné bezzrcadlo se slušným ostřením.

Bezzrcadlovky jako ekvivalent k DSLR taky vyrábí jenom tři firmy, tak nechápu na co si stěžuješ.

EDIT:
Názor fotografa:
http://www.digineff.cz/clanek/duta-vrba/bezzrcadlovka-ano-ne
http://www.focusclub.cz/clanky/proc-zatim-nechci-bezzrcadlovku-jako-hlav...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je úplně jedno, bez čeho se vy osobně obejdete. Důležité je jen to, co budou kupovat davy, případně co půjde velmi draze prodat menším skupinám zájemců.
Ohánět se vysokou cenou čehokoli od Sony je s prominutím nesmysl - od Sony je drahé všechno. :-)

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

No ja jo, Leica M9 ostri velice dobre, ma totiz ostrici body na snimaci ;-))
A pak Nikon 1, ten ma taky ostrici body ... ale asi nema zadne krizove, nebo jen uprostred ;-(((

Ostreni pres snimac je vzdy spatny.

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

S bezrcadlovkou jsem toho nafotil mraky a proti DSLR má pro cestovatele jednu neoddiskutovatelnou výhodu - je lehčí a kvalita fotek je s APS DSLR zcela srovnatelná. Digineff to je fakt seriozní zdroj informací... K smíchu...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To víš, kvalitní vybavení něco váží. DSLR jsou možná těžší, ale u objektivů si moc nevybereš. Takže ve výsledku je to stejně jedno.

Ke kompaktům s výměnými objektivy od Nikonu a Canonu neexistují slušná skla. Pentax nemá slušná firemní skla ani k DSLR natož pak k jejich Q. Olympus je zabitý malým snímačem a nesmyslným 4:3 formátem, a Panasonic je maximálně tak pro filmaře. Takže zbývá akorát Sony, která konečně začala vydávat brutálně nešumící stroje. A se skly pro bajonet E to taky není žádná hitparáda.

Odkaz na Neffa nebyl určený pro tebe, tak nevím proč na to reaguješ. Ten jsem dával kvůli tomu, že se v minulé diskuzi někdo chlubil, že se s Neffem zná a jemu se bezzrcadlovky strašně líbí.

A k smíchu je maximálně to, jak zcela neznámý John McCulloch kritizuje známého a úspěšného fotografa.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Neff nikdy žádný fotograf nebyl, pokud vím, tak to je jen žurnalista se zálibou ve focení. Jinak se ani moc nedivím, že všeználek JP01 obdivuje všeználka Neffa, o kterém si fotografická komunita i odborníci myslí svoje... http://www.paladix.cz/clanky/odpoved-neffovi.html

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jednou ti říkám, aby ses do toho nepletl. Neříkal jsem to tobě, ale člověku, který říkal, že se s Neffem zná a že Neff považuje EVF za lepší.

Co je to za nevychovanost, když se i přes upozornění, že se s tebou nechci bavit stále do toho pleteš. To jsi takhle vlezlý i normálně? To dolejzáš za lidmi, kteří ti řeknou, že určitý rozhovor na URČITÉ téma se tě netýká?

Abych už od tvého dolézání měl pokoj, tak uvedu věci na pravou míru. Neffa neobdivuji, je mi celkem jedno. Občas si něco přečtu ne jeho webu, protože některé produkty dostane jako první. Bohužel to je vykoupeno tím, že nemá koule na to, aby o zapůjčeném produktu naplno řekl, že to je shit. Recenze tak vždycky vychází pozitivně, ať je produkt sebehorší a sebenesmyslnější.

Ještě jednou opakuji, že jsem dával odkaz na jeho článek, protože jeden člověk tvrdil, že Neffův postoj k EVF je čistě pozitivní.

Když Neffa tak kritizuješ, tak řekni, cos dokázal ty? Dej sem ukázku svých fotek.

A je docela vtipné, jak mluvíš za "celou fotografickou komunitu". Kdo ti na to dal právo? Jsi nějakým zástupcem fotografického svazu nebo nějaké fotografické organizace?

K čemu mě přesně chceš přesvědčit šest let starým článkem vyprodukovaným zaměstnancem Nikonu?

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

tady zas někdo trollí ve velkém :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak v optickém hledáčku problém opravdu není, ten už mi do foťáku nesmí. Problém je v tom, že musí být použit snímač o osminásobném rozlišení, takže pokud z toho budu chtít dostat rozumných 10 mpix, tak by tam musel být 80 mpix snímač. No děkuji, nechci :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No ja jsem si myslel, ze Mpx nepotrebuji, ze mi staci tech 12Mpx na FF ... no prichodem D800 vim ze NESTACI, ty detaily jsou proste uzasne ....

Takze at si lidi kupuji hracky, ja jdu do D800 a muzem pak porovnavat ;-)))

PS: To je jako s auty, majitele fabii posuzuji BMW ... aniz by se s nim aspon projeli ;-)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.