CDR.cz - Vybráno z IT

Zachyťte místo pixelů paprsky a foťte bez ostření: Nové Lytro Illum představeno!

nepřehlédněte
lytro_illum.jpg
Revoluční fotoaparát si neklade za cíl nic menšího, než změnit fotografický průmysl. Nová generace se v mnohém poučila a nabídne zcela přepracovaný design, lepší rozlišení, větší displej a vyměnitelné baterie. Co všechno má nové Lytro umět a jaká bude cena?

Technologie plenopického fotoaparátu sází na zachycení světelných paprsků, místo pouhých pixelů. To umožňuje dodatečné ostření do různých hloubek scény a také tvorbu 3D fotografií bez nutnosti dvojice objektivů či dodatečných úprav.

lytro1lytro_illum6.jpg

V začátcích výzkumu byla k dosažení požadovaného efektu využívána stěna složená z propojených zrcadlovek, která zasílala data do výkonného superpočítače. Ten se snažil obraz a směry paprsků pomocí složitých algoritmů poskládat do jednoho. Nyní je tomu jinak. Před objektiv je u Lytra vložena matice mikročoček, která na snímači s vysokým rozlišením umožní dosáhnout stejného efektu, jako bychom měli k dispozici vícero objektivů.

stanford-camera-array_2.jpg

Plenoptický fotoaparát může vypadat všelijak. Takto vypadal jeden z prvních modelů ze stanfordské univerzity

Psali jsme o fotoaparátu Lytro:

První generace zmíněného fotoaparátu využívajícího světelného pole dorazila na trh v roce 2011 a od té doby se dostala i do ČR, kde se od konce minulého roku prodává. První generaci bývá vytýkáno především nízké rozlišení, které má hodnotu 11 megaray (1,2 Mpix), což je pro profesionální využití příliš nízká hodnota. Novinka Illum se snaží tyto neduhy řešit a prakticky ve všech parametrech se posunula vpřed.

Lytro Illum - blíže k zrcadlovce s větším displejem i rozlišením

První pohled na Lytro Illum prozradí, že je mezigenerační proměna poměrně zásadní. Z úzkého hranatého těla, kdy nezasvěcený člověk často ani nepoznal, že se jedná o fotoaparát, vznikl produkt, který má blíže ke vzhledu profesionálních řešení. Největší částí zařízení s rozměry 86×145×166 mm a váhou 940 gramů je masivní objektiv, jenž je zakončen poměrně malým tělem s dotykovým displejem.

lytro_illum2.jpg

Po vzoru předchozí generace zde nehledejme příliš ovládacích prvků, všeho všudy je na těle vedle pěti tlačítek jen dialogové kolečko, spoušť, zapínací tlačítko a pro zbytek úkonů (bohužel včetně zoomu) musí uživatel sáhnout po displeji. Čtyřpalcový dotykový displej s rozlišením 800×480 obrazových bodů lze naklápět a svou velikostí odpovídá běžnému smartphonu, což chválíme. První generace měla velkou slabinu právě v miniaturním 1,52" dotykovém displeji, kde nebylo prakticky nic vidět.

lytro_illum5.jpg

Objektiv po vzoru předchozí generace potěší konstantní světelností F2, dále můžeme počítat s rozsahem 30-250 mm a ostřit půjde od "nuly" do nekonečna. Stále však platí, že bezkonkurenčních výsledků uživatel dosáhne hlavně při focení z blízka, tedy pořizování maker. Nejkratší nastavitelný čas závěrky je 1:4000 s.

Důležitým parametrem je nepochybně rozlišení, které má hodnotu 40 megaray, což značí zachycení 40 milionů paprsků světla. Pokud se z fotografie rozhodneme udělat statický snímek, získáme obrázek o rozlišení 5 Mpx s poměrem stran 3:2.

Překvapilo nás nasazení sáněk pro blesk, neboť bylo dříve často zmiňováno, že pro přirození zachycení fotografií se světelným polem je nežádoucí, aby měla kamera vlastní zdroj světla. Uvidíme, jak budou takové fotografie vypadat. Určitě se však jedná o posun, neboť v noci s kamerou dříve téměř nebylo možné pracovat. Pochválit lze i nasazení vyměnitelných baterií a SD karet, což usnadní práci v terénu.

lytro_illum3.jpglytro_illum4.jpg

Uvnitř kamery údajně běží operační systém postavený na Androidu, což by mohlo znamenat zajímavé možnosti ohledně dalšího rozšiřování funkcí fotoaparátu. Při fotografování se můžeme těšit na snadnou tvorbu 3D snímků, animovaných gifů či standardních přeostřitelných fotografií. Uživatel také dostane mnohem více svobody v možnostech nastavení fotoaparátu, kdy nechybí režimy jako automat, manuál, priorita času a priorita citlivosti.

Lytro Illum na českém trhu

Přestože se předchozí generace plenoptického fotoaparátu na náš trh dostala až s odstupem dvou let, nyní tomu má být jinak. Český dovozce se při jedné z našich přednášek o Lytru zmínil, že by měla být tentokrát dodávka velmi rychlá, neboť už došlo k vyřešení potřebných detailů s výrobcem.

lytro_illum1.jpg

Stejně tak by cena neměla výrazněji přesáhnout částku 1 499 dolarů (kolem 30 000 Kč), za kterou se v zahraničí bude prodávat. Dočkat bychom se měli v červenci tohoto roku, případně lze sáhnout po předprodeji již nyní.

Má Lytro na trhu konkurenci?

Lytro v tuto chvíli není jedinou společností, která technologií plenoptického fotoaparátu disponuje. Patent na původní Lytro technologii zakoupil Apple, konkurenční řešení s názvem Pelican možná nasadí ve svých fotomobilech Nokia a o výrobu vlastních řešení se snaží i průmyslový Raytrix, nebo Mitsubishi. Jako jediný výrobce jej však Lytro nabízí široké veřejnosti a v tuto chvíli má na trhu nejvýznamnější zastoupení.

Uvidíme, jak v tomto ohledu bude úspěšný nový model Illum, který s cenovkou kolem 30 000 Kč nemíří mezi běžné uživatele, ale především k fotografům a nejrůznějším kreativcům.

Zdroje: 

1, 2, 3

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Zachyťte místo pixelů paprsky a foťte bez ostření: Nové Lytro Illum představeno!

Sobota, 26 Duben 2014 - 22:03 | JP01 | Fotobob +1 John McCulloch je akorát kecálek,...
Sobota, 26 Duben 2014 - 19:35 | Fotobob | Nikoho nelinčuji, svádím argumentační boj s...
Sobota, 26 Duben 2014 - 14:56 | JP01 | Po focus peakingu jsem nikdy netoužil. To je spíš...
Sobota, 26 Duben 2014 - 14:31 | JP01 | Ještě jednou ti říkám, aby ses do toho nepletl....
Sobota, 26 Duben 2014 - 14:16 | JP01 | Jaký fotograf by dobrovolně fotil přes displej....
Sobota, 26 Duben 2014 - 11:20 | J D | Pokud jsem pochopil tak používáš Pentax. Tak to...
Sobota, 26 Duben 2014 - 11:03 | J D | Protože píšeš neskutečné bláboly (jako že...
Sobota, 26 Duben 2014 - 08:53 | John McCulloch | Neff nikdy žádný fotograf nebyl, pokud vím, tak...
Sobota, 26 Duben 2014 - 08:48 | John McCulloch | Nesmysly. Pokud máš na displeji správně zaostřeno...
Sobota, 26 Duben 2014 - 08:36 | John McCulloch | Velký antipentaxí všeználek opět míchá hrušky z...

Zobrazit diskusi