CDR.cz - Vybráno z IT

Konec ostření, Apple chce místo pixelů snímat paprsky! Technologie z revolučního fotoaparátu Lytro zamíří do nových iPhonů

Lytro camera a Apple logo
Zmáčknete tlačítko, ozve se zvuk fotoaparátu a vůbec nepřemýšlíte nad tím, zda jste někam ostřili. Tak nějak funguje fotoaparát Lytro a brzy i mobilní telefony od Apple. Kalifornský gigant získal důležitý patent, díky němuž nabídne hned dva módy focení.

Když na trh roku 2011 dorazil fotoaparát Lytro, vzbudil nemalý rozruch. Technologie plenoptického fotoaparátu umožňuje snadno a rychlo pořizovat fotografie s tím, že jednoduše kliknete na tlačítko, vyfotíte snímek a až poté si jednoduše vyberete, jaký objekt bude zaostřený. Nejlépe funkci Lytra ukazují interaktivní obrázky níže, kde si můžete vyzkoušet přeostřit na jiné objekty uvnitř scény.

Na náš trh se fotoaparát dostal až po necelých dvou letech od uvedení a světe div se, mohl za to tak trochu sám Apple. Exkluzivní kontrakt na prodej zařízení prostřednictvím prodejen iStore pozdržel masovou distribuci do zbytku světa. Dočkali jsme se tak oficiálního uvedení na lokální trh až letos v říjnu a ještě k tomu za poměrně vysoké ceny.

Detaily o Lytru a informace o uvedení v ČR:

Jak se nyní zdá, měla spolupráce ještě hlubší vazby na technologický vývoj, než jsme si doposud mysleli. Apple totiž v těchto dnech získal patent, který funguje na stejném principu jako Lytro. Fotoaparát v chytrých telefonech iPhone tak podle všeho získá funkci dynamické změny ostrosti.

apple_lytrolike

Patent v návrhu technologie ještě dokonce pokročil. Uvnitř objektivu od Apple totiž není pouze pevná soustava čoček, jako je tomu u Lytra, ale dokonce obojí, tedy kombinace běžného a plenoptického fotoaparátu. Uživatel si díky tomu bude moci vybrat, zda chce pořídit běžný snímek, který bude pevně zaostřen na určitý objekt, nebo zapne funkci plenoptického fotoaparátu, kdy se před snímač posune soustava čoček, díky níž zařízení může snímat směr paprsků světla.

Apple iPhone 5C - úvodní foto

Zapnutím funkce sice klesne rozlišení výsledné fotografie, ale při vhodné scéně se jedná o atraktivní možnost zachycení obrazu. Apple podle všeho bude muset k fotoaparátu vytvořit i nový formát pro fotografie, neboť zde nehovoříme o počtu pixelů, ale o tzv. Megaray, což značí počet světelných paprsků. Převod na běžnou fotografii samozřejmě následně možný je, uživatel jen získává možnost dodatečné volby hloubky ostrosti.

Zajímalo by nás, jak se Apple popral s patentem Lytra, neboť jej podle všeho od výrobce fotoaparátu nekoupil. Na patentový spor to však zatím nevypadá a fanoušci "nakousnutého jablka" se tak v budoucnu mohou těšit na zajímavou funkci, kterou konkurence, alespoň zatím, mít ve svých zařízeních nebude.

Aktualizace 29.11.2013

Apple nakonec patent opravdu získal přímo od Lytra a mělo by se jednat o technologii shodnou se současným fotoaparátem Lytro. Hovoří se však o tom, že patent společnost Lytro prodala jen proto, že má již technologii na vyšší úrovni a pomalu plánuje novou a lepší řadu netradičního fotoaparátu.

Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Konec ostření, Apple chce místo pixelů snímat paprsky! Technologie z revolučního fotoaparátu Lytro zamíří do nových iPhonů

Pátek, 29 Listopad 2013 - 01:59 | A A | Vubec nechapu jak nekdo muze ostrit na ruzi.

Zobrazit diskusi