CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Mach Xtreme MX-Express: další rychlé SSD do PCIe

Asi se budete divit, ale v tomto neni zadny zazracny radic, klidne tam muze byt ASmedia, pripadne Marvell. Oba nabizi radice PCIe gen2 -> 2x 6G SATA.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

No alespoň funguje TRIM bez nějakých obštrukcí... :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

zajimava je ta spodni neosazena cast, podle popisu to vypada na "optional" sadu kondenzatoru, ktere by mohly podporit write-back cache rezim u drazssiho modelu bez externi baterie...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tohle plácáni SSD v hlubokém bahně je komické. Od začátku SSD pro lidové vrstvy se nevyřešila použitelnost. Pořád je to disk, který má ideální parametry dnem nákupu (pokud nekoupíte šmejd) a použitelnost výhradně na operační systém s aplikacemi (nebo nějaký vocas k hybridnímu HDD).
Datová spolehlivost je zatím jen otázka náhody a k umocnění zoufalství přispívá nekončící emulace SSD jako HDD.
Abych byl konkrétní, tak na SSD mám OS a aplikace, ale s tím, že může letět kdykoli z okna, což mi u desktopu nevadí, protože rozmazlenost nad přístupovou dobou neskrývám. Ale ve stroji, který může kdykoli pojít (protože tam je pouze SSD) vidím stále stejný problém jako na začátku SSD.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A k čemu jinému by SSD mělo sloužit? Jako myslíte k prostému ukládání dat? To je holé plýtvání. Funguje to asi jako v kuchyni, kdy SSD je taková rychlá pracovní deska, a HDD jsou ty skříňky s nádobím. Pro ukládání nepotřebujeme rychlost, takže SSD je vhodné zejména na systém a aplikace kvůli spouštění a agilní práci při dynamickém načítání, a třeba pro (de)kompresi, u které je s rychlejšími procesory často bottleneckem právě diskový subsystém. Je to dobré pro kompresi videa, ale je k ničemu velké video na SSD ukládat.

A pokud narážíte na nespolehlivost, tak mám SSD ve věku jednoho a dvou let, provozované celkem intenzivně, a nemám jediný problém. Nic než čistá spokojenost. Ano, jde o spotřební zboží, které po 3 letech může být "vypotřebované" a je nutné jej nahradit, ale že by SSD jen tak ze srandy umíraly jsem nezaregistroval. Naopak HDD mají velkou tendenci chcípat, a to tak, že celá a ze dne na den. A stačí jim ťuknutí.

Dobrá jsou SSD také do notebooků, tabletů a tak. Nepředpokládá se u nich, že budou vaší mobilní filmotékou, kterou můžete mít na daleko levnějším externím HDD. :-)

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Koukám po něčem podobném na temp, respektive sort disk pro SQL server. Snažil jsem se najít nějaký HW RAM disk, ale skoro to vypadá, že se nic takového ve slušné kapacitě nedělá. Potřebuju alespoň 64 GB, optimálně 256 GB. Takže jsem na ten sort disk doporučil SSD, s tím, že to časem odejde...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na konstantně zatíženém SQL serveru s jednou nejmenovanou hrou máme SSD. Po 2 letech stále žije. Jde o 120GB Kingston V200, využito cca 40GB, 90% operací je čtení.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak na data, kde bude probíhat převážně čtení, se čtvrtletním masivním importem, jsem doporučil HW RAID 5, nebo 50, se 3 - 5 disky, podle chuti investovat. To bude v pohodě stačit. Průser jsou sorty na velkých datech a to je vyloženě o R/W a IOPS.
Ale co tak sleduju, tak výdrž těch SSD nebude tak tragická. Stejně se železo cca za 2 - 3 roky obměňuje... Každopádně dík za zkušenost.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jde o výdrž jako množství přepisů, jsou při né úplně burst zacházení s klidem 2 roky. Tohle lze ovšem sledovat dlouhodobě pomocí utilit (SSD Life), a včas reagovat. Navíc takový SSD, jak již bylo dokázáno, lze vždy po vyčerpání ještě alespoň párkrát přečíst a zálohovat. Pokud jde o úmrtnost jakože "chcíp z nenadání", tak s tím jsem se zatím ještě ani nesetkal, a neočekávám, že by pravděpodobnost byla rapidně vyšší, než u HDD. Takže buďto RAID1, nebo pravidelná záloha na HDD.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.