CDR.cz - Vybráno z IT

Malí robotičtí zabijáci tanků. Stane se THEMIS lovcem tanků T-14 Armata?

V blízké budoucnosti budou na bojišti operovat společně s těžkou technikou osazenou lidskou posádkou i menší pozemní bojové drony, které sází na modulárnost a moment překvapení. Stanou se tedy robotické tančíky důstojným soupeřem pro těžké tanky?

V armádním sektoru roste poptávka po bezosádkových pozemních vozidlech (UGV). Jedno takové vyvinula estonská společnost Milrem. Jedná se o robotickou pásovou platformu THEMIS, která sází na modulárnost. V základu se jedná o pásovou platformu, tedy o podvozek, na který mohou být umístěny různé zbraně.

Může to být buď kulomet, minomet, kanón, protiletadlové nebo protitankové řízené střely. Dále lze THEMIS vybavit ženijními systémy, satelitním komunikačním rozhraním, průzkumnými senzory, systémy MEDEVAC nebo ho využít jako robotickou jednotku určenou pro zásobování.

THEMIS přitom může být dálkově ovládán vojákem, automaticky následovat velitele, plnit úlohy v autonomním režimu nebo být řízen počítačem ze základny (uplatnění např. při řízení roje pozemních bojových dronů).

Jak už byla řeč výše, tak THEMIS může být vybaven protitankovými řízenými střelami. Za tímto účelem spojila společnost Milrem síly s francouzskou společností MBDA, která vyvinula moderní protitankovou řízenou střelu MMP (Missile Moyenne Portée) a osadí THEMIS věží IMPACT s dvěma protitankovými řízenými střelami MMP. Střely si mají podle Francouzů poradit i s nejnovější generací reaktivního pancéřování u tanků.

Střela vybavená tandemovou hlavicí dokáže ničit tanky a obrněná vozidla na vzdálenost 4 km (MBDA vyvíjí střelu s dvojnásobným dosahem, tedy 8 km, moderní americké a ruské PTŘS mají ničit cíle až na vzdálenost 12 km) a je schopna probít 1000 mm homogenního pancíře, přičemž může fungovat v několika režimech střelby.

Jedním z režimů střelby je vystřel a zapomeň, kdy je operátorem označen cíl a střela se navádí zcela samostatně. Dalším režimem je navedení po optickém vlákně, kdy operátor sleduje dráhu střely díky optickému vláknu, které se ze střely odmotává.

Cíle může vyhledávat vzdušná podpora ve formě bezpilotních letounů a helikoptér, takže THEMIS může být umístěn někde dobře skrytý a těžko detekovatelný v terénu pro nepřátelské tanky. Moderní tanky už ovšem mají i systémy aktivní obrany. Díky tomu pro PTŘS nebude zase tak snadné tank zničit.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Malí robotičtí zabijáci tanků. Stane se THEMIS lovcem tanků T-14 Armata?

Úterý, 19 Červen 2018 - 17:56 | DRK | Na univerzálnost a moment překvapení máme pěchotu...

Zobrazit diskusi