CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Microsoft možná ve Windows 11 připravuje souborový systém ReFS pro desktopy

ReFS byl už byl k dispozici už ve Windows 8.1 (dokonce i v Home verzi). Až později ve Windows 10 s tím MS začal dělat caviky a podporu odstranil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná to bylo proto, že z ReFS nešlo bootovat, tak aby se o to lidi vůbec nepokoušeli. Teď z něj evidentně bootovat už jde. Třeba to v nějaké další verzi (23H2?) už půjde i bez úprav

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná se s tím setkáme v některém dalším blízkém Momentu ano, nicméně Microsoft se tím nejistým přešlapováním, jestli budou Desítky poslední, nebo Jedenáctky vrátí tříletý cyklus, obírá o čas. Škoda, že tam neví levá ruka, co dělá ta pravá. Takový hype jako měly Desítky při oznámení Insider programu už teď jedenáctky nemají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je tak nějak jedno. Beztak "za chvíli" budou mít widle jako kernel Linux a pak už mi to bude úplně fuk :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No to snad ne. On monolitický kernel jako má Linux není žádný technologický zázrak. Třeba takový seL4 je daleko zajímavější.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja som bol nuteny hrat sa s virtualizaciou na Widliach a sice som teda neriesil Linuxove prostredie, ale co-to som si o tom musel precitat a vobec by som nebol taky "optimisticky". WSL2 je postaveny nad Hyper-V, virtualizuje to cely Linuxovy kernel, zrejme bud s nejakymi specifickymi hackmi do kernelu, aby to rozumelo Widliemu filesystemu, alebo to Widli filesystem montuje po boote (nebol som tak perverzny, aby som to startoval). Ziadna vymena kernelu sa len tak konat nebude. Je to tam priprasene. Viac integrovany bol zrejme WSL1.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pořád v desítkách je, ale jen v dražší edici "pro for workstations" a možná i enterprise, to nevím. Jeden z dalších problémů bylo i to, že na něj nešly instalovat aplikace ze storu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

že by konečně stěžejní věc u Visty konečně uvedli?? Tehdy jsem byl čerstvě po škole když se o tom a o Vistách mluvilo jako o zázraku na poli OS. Pak postupně slevovali až vyšel nedodělek který i tak vypadal hodně futuristicky, na to si 7/8/10 ani nesáhly. První dojem z Visty byl na patřičném hw že budoucnost přišla a XP je něco sto let zaostalého. Tak možná to Win11 nakonec dotáhne tam kde už měl být OS Vista v roce 2007/8 - snad v roce 23/24...
Mě právě všechny systémy od MS až do XP včetně působily jen jako mírná evoluce Win95. Vista už měl být do internetové doby s mimořádným desingem i technologiemi. Byla na to pak spousta stížností ohledně hw náročnosti, ale hlavně šlo o RAM a dvoujádrový procesor, pak byly svižné i na ntb (samozřejmě 7200rpm disk).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ReFS ale nebylo u Visty, ne? U Visty ohlašovali filesystém na bázi SQL, jmenovalo se to WinFS.
Vývoj pak zařízli, zřejmě slepá ulička.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vývoj nového FS není jen tak. Linuxová komunita s BTRFS ví, jak dlouho takový vývoj a odladění trvá.
Je překvapivé, jak rychle Apple přišel s novým fs.
Každopádně v případě MS to není jen o novém FS. MS si sám na sobě udělal pořádný compatibility lock. Spoustu věcí nabalil na specifické funkce NTFS, které né a né dodělat do ReFS. Porovnání fcí s NTFS:
https://learn.microsoft.com/en-us/windows-server/storage/refs/refs-overview

Podle toho KB třeba podpora i hardlinků přišla až s pozdější verzí Win10.
Podpora pagefile přišla také mnohem později.
Na transakce a obecně VSS je ve Win světě nabaleno mnoho věcí.

To byly a jsou věci, které podle mě brání přechodu na ReFS i na sysémové partition.

Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

možná tím že narozdíl od MS měl Apple jednotné vedení a vizi, ne neustálé turbulence které byly po odchodu Gatese/Balmera vpodstatě dodnes. Tak nějak pak schíza situace kdy z jedné strany pokračoval drobný vývoj NTFS a z druhé snaha inovátorů přinést univerzální FS jako u linuxu ten BTRFS která byla víceméně sabotávána s tím že drobný vývoj NTFS přeci bohatě stačí.
U Applu se rozhoduje víc direktivně a na nějaké soupeřící frakce nebude místo - můj odhad, ale to je velká vzpruha pro plynulý vývoj. Plus také mnohem méně ohledů na kompatibilitu než u MS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.