CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Microsoft zablokuje od příštího roku makra v Excelu, jsou bezpečnostní hrozbou

Doufám, že to bude jen vypnuté a půjde to zapnout. Že by ti pitomci tentokrát mohli uvažovat, že existují firmy, kde na úrovní zabezpečeného prostoru jsou makra vyžadována. Něco jako ukončení podpory exploreru místo rozlišení, že ho firmy potřebují na intranet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Také v to doufám. Jinak ve zdrojovém článku se píše, že je to jen pro soubory stažené z internetu co mají atribut “Mark of the Web” a pokud se tento atribut odstraní, tak makra půjdou i u těchto souborů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, tak hrozbou jdou uz od prvniho XLS s makrama, nevim .. to bude uz tak 25 let? A by-default jsou zakazana pokud vim porad.

Klidne je pro me za me smazte. Lidi budou pres maily posilat jine scripty a .exe. Problem se tim nevyresit. A i dneska Office rvou dost, ze se nema spoustet nic neznameho, co prislo buhviodkud mailem. Lidi jsou jen nepoucitelny, to se nezmeni ani za 100 let.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi je na čase přestat používat MS nesmysly pro "produkční" věci :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A vy pro produkční věci stahujete naslepo nějaké skripty z internetu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V Excelu, Wordu, Outlooku... jsou "makra" coby VBA procedury nebo funkce. V Accessu jsou k tomu navíc skutečné objekty Makra (Neprogramuje se psaním, ale skládá se vybíráním z nabízených možností...). U obojího vidím jak je to poskládané (Makra) nebo napsané VBA. Navíc v Accessu jsou už makra i nad tabulkami coby obdoba Triggerů SQL Serveru. Toto chce nyní M$ ve výchozím stavu vypnout/zakázat, což je divné, protože už nyní M$ makra ve výchozím stavu zakazuje, takže nevím jak ještě víc to chce zakázat. Je jasné, že když si stáhnete např. nějaký excelový soubor, tak abyste se mohli podívat na samotné VBA, musíte jej otevřít. Pokud by byla makra povolena, tak soubor při otevření může provést něco nechtěného ještě dříve, než byste byli schopni zkontrolovat, takže ono výchozí zakázání je OK. Nicméně jak jsem psal, oč bude nové zakazování jiné než stávající? Nepodařilo se mi najít rozdíl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.