CDR.cz - Vybráno z IT

Microsoft zvažuje budoucnost Ovládacích panelů: Dojde k jejich nahrazení?

Zdroj: Shuttestock

Microsoft nedávno vyvolal nejistotu ohledně budoucnosti Ovládacích panelů ve Windows, které jsou už od roku 1985 klíčovým nástrojem pro správu systému. Původní oznámení o jejich ukončení vyvolalo otázky, zda bude tato tradiční funkce plně nahrazena moderní aplikací Nastavení, nebo zda si Ovládací panely udrží své místo i nadále. Co tyto změny znamenají pro běžné uživatele Windows?

Původní oznámení a následné úpravy

Minulý týden se na stránce podpory společnosti Microsoft objevilo oznámení, že Ovládací panely jsou na cestě k ukončení podpory, aby je nahradila aplikace Nastavení. Tento krok byl prezentován jako snaha o modernizaci uživatelského prostředí a zvýšení efektivity práce se systémem. Původní verze oznámení zněla: „Ovládací panel je v procesu ukončení podpory ve prospěch aplikace Nastavení, která nabízí modernější a efektivnější zážitek.“

Tento text však byl následně změněn a nová formulace hovoří o „procesu migrace mnoha nastavení do aplikace Nastavení, která nabízí modernější a efektivnější prostředí.“ Tato změna v jazyce vyvolala spekulace, zda Microsoft skutečně plánuje úplné odstranění Ovládacích panelů, nebo zda jde pouze o chybnou interpretaci původního oznámení.

Zdroj: Shutterstock

Historie a význam Ovládacích panelů

Ovládací panely mají v historii Windows hluboké kořeny. Jejich první verze byla uvedena již v roce 1985 jako součást Windows 1.0. Tento nástroj se postupně vyvíjel a stával se stále více komplexním, přičemž jeho základní principy zůstávaly neměnné. Aplikace umožňuje uživatelům přístup k širokému spektru nastavení systému, od konfigurace sítě po správu hardwaru.

V průběhu let se Ovládací panely staly neodmyslitelnou součástí uživatelského prostředí Windows. Některé z jejich apletů, například pro přidávání a odebírání programů nebo nastavení displeje, byly používány miliony uživatelů po celém světě. I přesto, že Microsoft postupně přesouval mnoho funkcí do modernější aplikace Nastavení, zůstávají Ovládací panely nedílnou součástí systému až do současnosti.

Přechod na aplikaci Nastavení

Aplikace Nastavení byla poprvé představena ve Windows 8 v roce 2012 a byla navržena tak, aby poskytovala moderní a přehledné uživatelské rozhraní, optimalizované pro dotykové obrazovky. Postupně začala nahrazovat některé funkce Ovládacích panelů, což bylo zřejmé především s příchodem Windows 10 a následně Windows 11. Tato aplikace se stala hlavním nástrojem pro správu systému, zatímco některé starší aplety zůstaly přístupné pouze přes Ovládací panely.

Navzdory těmto změnám zůstává mnoho starých ovládacích panelů ve Windows 11 stále funkčních. Microsoft tedy očividně nechce tuto aplikaci nahradit jedním rychlým tahem. Místo toho se zaměřuje na postupnou migraci jednotlivých nastavení, což umožňuje uživatelům přizpůsobit se novému prostředí a zároveň si zachovat přístup ke starším funkcím.

Budoucnost Ovládacích panelů

Nyní je otázkou, co přinese budoucnost. Microsoft se zatím nevyjádřil jasně, zda plánuje úplné odstranění Ovládacích panelů, nebo zda budou i nadále koexistovat s aplikací Nastavení. Aktuální změna v dokumentaci naznačuje, že společnost možná zvažuje ponechání Ovládacích panelů alespoň v omezené formě.

Uživatelé, kteří jsou zvyklí na práci s Ovládacími panely, mohou být touto nejasností znepokojeni. Je však pravděpodobné, že Microsoft bude nadále podporovat obě možnosti správy systému, aby vyhověl co nejširšímu spektru uživatelů.

Microsoft svým nedávným oznámením způsobil nejistotu ohledně budoucnosti Ovládacích panelů, klíčového nástroje, který uživatelé Windows používají téměř čtyřicet let. Změna jazyka v dokumentaci však naznačuje, že Ovládací panely nebudou z Windows odstraněny ze dne na den. Namísto toho se Microsoft zaměřuje na postupnou migraci funkcí do moderní aplikace Nastavení. Pro uživatele to znamená, že i když se způsob správy systému mění, Ovládací panely zůstanou alespoň prozatím stále dostupné. Jaké kroky Microsoft podnikne v budoucnu, ukáže až čas.

Diskuse ke článku Microsoft zvažuje budoucnost Ovládacích panelů: Dojde k jejich nahrazení?

Čtvrtek, 29 Srpen 2024 - 14:50 | Stan | Zase rušit něco co funguje již léta

Zobrazit diskusi