CDR.cz - Vybráno z IT

Microsoft čelí obvinění z porušení pravidel EU kvůli integraci Teams

Zdroj: Shuttestock

Evropská komise nedávno obvinila Microsoft z porušení antimonopolních pravidel kvůli spojení chatovací aplikace Teams s předplatnými Office 365 a Microsoft 365. Toto obvinění je prvním svého druhu za posledních 15 let, kdy Microsoft čelil podobným problémům, zejména v případech souvisejících s Windows Media Player a Internet Explorer.

Microsoft obdržel oficiální prohlášení o námitkách, kde jsou uvedeny obavy EU ohledně tohoto sdružování. Ačkoli Microsoft již loni oddělil Teams od Office v Evropě a následně i globálně, tento krok nestačil k uspokojení regulátorů. „Obáváme se, že Microsoft může poskytnout svému vlastnímu komunikačnímu produktu Teams nepatřičnou výhodu nad konkurencí tím, že jej spojí se svými oblíbenými sadami produktivity pro podniky,“ řekla Margrethe Vestagerová, vedoucí politiky hospodářské soutěže v Evropě. „Pokud se to potvrdí, jednání společnosti Microsoft by bylo podle našich pravidel hospodářské soutěže nezákonné. Microsoft má nyní příležitost odpovědět na naše obavy.“

Microsoft uvádí, že aktivně spolupracuje s EU na nalezení řešení. „Po oddělení Teams a podniknutí počátečních kroků v oblasti interoperability oceňujeme dodatečnou srozumitelnost, kterou jsme dnes poskytli, a budeme pracovat na nalezení řešení, jak vyřešit zbývající obavy Komise,“ prohlásil prezident Microsoftu Brad Smith pro Financial Times.

Zdroj: Shutterstock

Antimonopolní vyšetřování Microsoftu bylo zahájeno po stížnosti, kterou v červenci 2020 podala konkurenční společnost Slack. Ta tvrdila, že Microsoft „nelegálně svázal“ svůj produkt Microsoft Teams s Office a „vynucuje si jeho instalaci za miliony, blokuje jeho odstranění a skrývá skutečné náklady pro podnikové zákazníky.“

Pokud bude Microsoft shledán vinným z porušení antimonopolních pravidel, může čelit pokutě až 10 procent ročního celosvětového obratu. Evropská komise by také mohla nařídit nápravná opatření, která by donutila Microsoft změnit své softwarové produkty, podobně jako tomu bylo v minulosti.

Předchozí případy ukazují, jak regulační orgány EU postupovaly proti Microsoftu. V roce 2004 Evropská komise nařídila Microsoftu, aby nabízela verzi Windows bez přibaleného přehrávače médií, což vedlo k verzi Windows XP N, která byla dostupná pouze na trzích EU.

V roce 2009 byl Microsoft donucen zavést do svého operačního systému Windows volební urnu prohlížeče, aby uživatelům poskytl možnost výběru z různých webových prohlížečů. Za nedodržení tohoto nařízení v roce 2013 byla společnosti Microsoft uložena pokuta ve výši 730 milionů dolarů.

Tento případ znovu ukazuje, že technologičtí giganti si nemohou dělat, co chtějí. Na území EU se prostě musí podvolit vůli a přání zákonodárců z EU. Ta bedlivě sleduje veškeré aktivity na trhu a hlídá, zda nedochází k porušení antimonopolního zákona.

Diskuse ke článku Microsoft čelí obvinění z porušení pravidel EU kvůli integraci Teams

Čtvrtek, 27 Červen 2024 - 07:16 | Kert | Mě to přijde OK. Ale ten poslední odstavec, to je...
Středa, 26 Červen 2024 - 15:09 | J D | Tak tento překlad je kouzelný "V roce 2009...

Zobrazit diskusi