CDR.cz - Vybráno z IT

Microsoft vyjme Teams z Office 365 v Evropě kvůli obavám z dalších pokut

Zdroj: Shutterstock

Společnost Microsoft reaguje na antimonopolní stížnost a oznámila oddělení komunikační aplikace Teams od balíčků Office 365 a Microsoft 365 pro Evropský hospodářský prostor a Švýcarsko. Tento krok má za cíl předejít případným antimonopolním pokutám ze strany Evropské unie a zároveň posílit konkurenční prostředí na trhu komunikačních nástrojů.

Microsoft oznámil plán, ve kterém chce udržet svůj komunikační nástroj Teams v Evropě a zároveň předejít možným pokutám ze strany Evropské unie pro porušování antimonopolních zákonů. Tato iniciativa následuje po důkladném šetření praktik společnosti Evropskou komisí. Nejde ani o žádné velké překvapení, protože tento krok oznámila společnost Microsoft již v dubnu tohoto roku.

Konkrétně Microsoft ohlásil oddělení aplikace Teams od balíčků Office 365 a Microsoft 365 Productivity suits, a to pro celý Evropský hospodářský prostor (EHP) a Švýcarsko. Tato změna je reakcí na antimonopolní stížnost, kterou podal Slack, jeden z konkurentů, tvrdící, že zahrnutí Teams do těchto balíčků bylo nezákonné a že Microsoft brání uživatelům v možnosti aplikaci odstranit.

Zdroj: Shutterstock

Po tříletém procesu se Microsoft nakonec rozhodl plán realizovat a oddělit Teams od produktivních sad. Nicméně konkrétní detaily jsou stále prozatím nejasné. Zástupci společnosti Microsoft veřejně prohlašují, že jsou připraveni vyjednávat s Evorpskou komisí a řešit případné problémy a náměty týkající se antimonopolního zákona a konkurenceschopnosti na trhu. Viceprezidentka pro evropské vládní záležitosti, Nanna-Louise Linde, vyjádřila, že Microsoft chce začít podnikat smysluplné kroky, které by mohly vést k pozitivním změnám na trhu.

Implementace oddělení Teams od balíčků Office 365 a Microsoft 365 je plánována na 1. října a Microsoft slibuje také nové zdroje podpory pro vývojáře a zlepšení uživatelského prostředí. Zákazníci v Evropském hospodářském prostoru a Švýcarsku budou mít možnost zakoupit Teams samostatně nebo začlenit do svých stávajících balíčků za měsíční nebo roční paušální poplatek. Microsoft rovněž slibuje vytvoření dalších zdrojů podpory pro vývojáře a zlepšení uživatelské zkušenosti.

Diskuse ke článku Microsoft vyjme Teams z Office 365 v Evropě kvůli obavám z dalších pokut

Žádné komentáře.