CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Pico-ITX destička s výkonem Galaxy S4 vypadá jako Raspberry a stojí pár korun

Pěkné, až na to poštovné. $66.16 mi přijde jako docela dost.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavou alternativu nabízí i Hardkernel s jeho Odroidy:
http://hardkernel.com/main/products/prdt_info.php
Poštovné mají 25 babek a kromě Androidu distribuují i Linux distribuci ... což koukám zmiňovaná deska v článku taky bude časem umět.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Dle mych zkusenosti s temito destickami, v zadnem pripade nekupovat neco co nema uz podporu daneho systemu. Vim, ze je to jiny pripad, ale kupoval jsem Mele A1000 misto RPi, ze na tom pojede XBMC, ale nakonec to frci na slabsim RPi a na A10 procesoru je to nepouzitelne.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To se pos... s tím poštovným, ne? Počkám až to po stovkách skoupí nějakej číňan a pak to bude za 100$ i s poštou střílet na ebay.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Zase samo o sobě neumí PoE. :( Kdy už to někoho napadne?

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Uprimne neverim, ze se to vyplati byt za tech 75$ ......
Ale za 150$ i kdyby bylo postovne zdarma je to vyslovene vysmech! 150$ + DPH + CLO(asi 0,-) = minimalne 3600,- BEZ POSTOVNEHO!
J1800 (1400,-) + 2GB SO-DIMM (500,-) + 64GB SSD (1200,-) + USB WIFI (200,-) = 3300,-
Takze tu mame na jedne strane, ruku na srdce, sracku s ARMem za 3600 + postovne + bez zaruky .... a na druhe strane tu mame sice o neco vetsi desku, ale zas je to proste jednim slovem: DELO!, levnejsi, s triletou zarukou a vsim komfortem:o) Kdyby bylo postovne par stovek, tak do toho muzem narvat J1900 + 128GB SDD a mit UBERDELO .....
K obema budem muset koupit nejake napajeni a idealne nejakou krabicku .... podle diskuzi o postovnem si troufnu tvrdit, ze ten baytrail dokonce v 4jadrove verzi s 128GB SSD vyjde nakonec mozna jeste levnej i s mini-ITX CASEm nez ta ubozarna s armem bez zdroje a krabicky:o)
A to srovnavame "americke ceny" za ten ARM nesmysl s ceskyma cenama za klasicke komponenty .... pro amika i s nulovym postovnym musi ten intel vyjit jeste daleko levnej.
Sumasumarum, zrat to bude stejne, vykon a uzitna hodnota se neda ani srovnat, cena dokonce mluvi pro intel, jedina teoreticka vyhoda je ta, ze pico-ITX je o neco (4x) mensi nez mini-ITX, ale zas pico-ITX neni zas tak male, aby se veslo do kapsy, takze pro 99% pouziti nebude mirne vetsi velikost hrat zadnou roli ....
Takze by me zajimalo proc to existuje a hlavne, kdo by to koupil .... chapu existenci raspi, je to na hrani, stoji to 30$, proste ma to sve kouzlo .... ale tohle za 150 je totalni nesmysl ......

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"ale zas pico-ITX neni zas tak male, aby se veslo do kapsy, takze pro 99% pouziti nebude mirne vetsi velikost hrat zadnou roli ... Takze by me zajimalo proc to existuje a hlavne, kdo by to koupil"

Takže té zmínky o GPIO jste si nevšiml a existence elektrotechniků a embeddovaných počítačů si také vědom nejste. No samozřejmě že pak z toho budete, jak Angličané šarmantně říkají, "clueless".

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Lol a to, ze ty v CR prodavane desky maji PCI nebo dokonce PCI-x, seriove, paralelni rozhrani .... a kdyz je pocitac "embedded", tak velikost mini-ITX bude prekazka mozna u toho jednoho procenta, nejspis ani to ne ....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No už vidím hobbyisty s pájkami, jak pájí desky pro PCI na koleně. :-p Ty kolíky na straně a I2C pro ně budou o dost užitečnější.

Tu vaši snahu ke každému článku o ARMu cpát Intel a ke každému článku o Linuxu/BSD cpát Windows 8.1 upřímně nechápu - tedy pokud netrpíte nějakou tou obsedantně kompulzivní poruchou.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

nic proti, ale na ty ucely co pises tu jsou uplne jine "hracky". Tahle blbost se opravdu vyplati jen pro minimum vyuziti. Samozrejme ze se najde dost lidi co to bude vyuzvat pro veci pro ktere to je nevhodne, ale to je bezne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vážně? A jaké třeba?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Proč se vyjadřujete k něčemu, v čem se vůbec neorientujete?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Potiz je v tom, ze s hlediska spotreby je ten ARM mnohonasobne lepsi nez jakykoliv Intel. Staci se podivat na jednotlive generace ARMu a je videt ze jestli to takhle pujde dal, tak ARM Intel zcela zlikviduje, protoze pri stejnem vykonu bude mit 15x mensi spotrebu. Pricemz Intel uz se blizi s x86 architekturou technologickym limitum, protoze frekvence ani pocet jader nejde zvysovat do nekonecna.

Je otazka nekolika let kdy Microsoft bude muset udelat plnohodnotne Windows na ARM, a jelikoz ARM desky jsou vyrazne kontsrukcne jednodussi tak s nima cinani zaplavi svet.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

To je s prominutím nesmysl. http://ark.intel.com/products/series/76761

Intel jde ARMům dost po krku.

A v segmentu mobilních serverů je to zcela jednoznačné. Ukaž mi serverový ARM, který překoná Atom s 8 fyzickými jádry na 2,5 GHz a out-of-order zpracováním instrukcí a vejde se do 20W. Žádný takový neexistuje ani nic, co by se tomu vzdáleně přiblížilo.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Podle těch technických údajů jde Intel ARMům po krku lepší litografií, ne nezbytně lepší architekturou. Nehledě na to, že - jestli se nepletu - většina ARMů jsou generické (syntetizovatelné?) IP bloky. Jsem zvědavý, co vyleze ze snahy AMD udělat implementaci ARMv8 na míru jejich vlastní logice. To teprve bude srovnávání jablek s jablky. Jenže na to si budeme muset tak dva roky počkat.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Momentálně je z běžných "spotřebních" ARM nejvýkonnější Tegra, která baští 5 - 8 W při full load. Nejvýkonnější atom má TDP 2,5 W a řekl bych, že výkon bude trošku jinde.

Intel má určité výhodu pokročilejšího výrobního procesu, ale ten rozdíl není ta výrazný. Nezdá se mi, že by se nesrovnávala jablka s hruškami. :) Souboj Atom × ARM coby SoC do mobilních zařízení je vyrovnaný, v highendu ve prospěch Intelu, v lowendu a mainstremu ve prospěch ARM. Souboj ARM × Atom coby CPU do mikroserverů je jasně ve prospěch Atomu.
Na žádné špatné optimalizace ARM se nelze vymlouvat. ARM je tu již dlouho a spousta výrobců si je stejně peče podle svého.

Od AMD raději nic nečekám. To bylo slibů, to bylo nadšení. Nakonec se prodávaly všeho všudy 3 tablety s Hondo a Mikroservery také tak trochu projeli. S vlastními CPU se je nedaří prodávat, tak musí potupně prodávat Intely.

U mobilů je výkon buřt, tam je hlavní spotřeba. Ale u tabetů, kde se už na výkon hraje má x86 proti ARM jednu zásadní výhodu a tou je možnost provozu plnotučných Windows. Při vší dobré vůli jsou tablety s Adroidem a Windows 8 RT jen hračky a poznámkové bloky. Na práci se mi osvědčil jedině tablet s plnotučnými Windows a to ještě pouze s přenosnou klávesnicí.

Podle mě je momentálně perspektivnější x86.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"Na žádné špatné optimalizace ARM se nelze vymlouvat. ARM je tu již dlouho"

Jenže ARM Holdings licencují logický design, kdežto procesory od Intelu se dělají křemíku na míru. Syntetizovatelný obvod od Intelu by asi taky nedopadl nijak extra dobře. Všechny nové Cortexy jsou Soft IP, takže v zásadě podstupují jen polovinu návrhového procesu, kterým procházejí všechny procesory od Intelu (kromě snad Quarku, který je taky Soft IP - a pokud jde o ten opožděný design Hard IP, ARM je samozřejmě také limitován zdroji, které jsou s těmi intelovskými nesrovnatelné). Tohle není žádná výmluva, ale prostá realita polovodičového průmyslu. Jestli chcete s něčím porovnávat Intelí čipy, porovnávejte je třeba s Apple A7.

"Podle mě je momentálně perspektivnější x86."

x86 je skoro tak stará věc jako COBOL a S/360. Pěkně děkuju, že něco tak děsného by mělo strašit ještě naše děti!

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Hm... ARM je jen o 7 let mladší než x86. To je teda fičák. Nehledě na to, že první x86 nemá s tím současným moc společného.
Já teda posuzuju kvality CPU jinak, ne podle stáří fundamentální instrukční sady, ale podle výkonu. Tranzistor je tu snámi také od 50. let a taky nevykřikuju, "fůůůůůůůj, to je 60 let stará technologie, my chceme něco jiného".

Zákazníka také nezajímá, proč je ARM horší.

Nevidím, že by Applí ARM oproti Intelu nějak vedl.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Nema moc spolocneho ? Pozrite si instrukcnu sadu x86. Uz to mozno prekrocilo 2000 instrukcii. Optimalizovana sada je na instrukcie , ktore dnes uz nie su vobec potrebne/nepouzivaju sa tak casto. (tj dnes navrhnuta instrukcna sada by mohla mat vacsiu densitu/potrebovala by napr menej cache) Stale musi jadro dekodovat a rozumiet dnes uz nezmyslom ohladne 64kB datovych segmentov a podobne.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

x86 jako architektura a celý procesor vůbec, nemyslel jsem jen x86 instrukční sadu. Porovnáním architektury procesoru 8086 a čehokoli moderního zjistíš, že je to zcela jiný procesor.
Nevyužité instrukce? Ale kdeže. Dnešní x86 vlastně ani není CISC, jen se tak tváří, takže se stejně ty komplexní instrukce dekódují na fundamentální, které zpracovává jádro, které je vnitřně RISC.
Jako, že se ARM na špatný x86 vůbec nechytá?

Můžeš si vytvořit novou architekturu a může být sebelepší, ale neprosadíš ji, protože nezaručíš zpětnou kompatibilitu.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Ano výkon je opravdu trošku jinde. Zatímco Tegra má highendové GPU s výkonem solidní PC grafiky, tak ten váš slavný Atom bude mít problém uběhat plynule i stará XPčka a výkon GPU má srandovní.
Tím neříkám, že se to někdy nemůže obrátit.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Highendové GPU si představuji trošku jinak, ale což. Možná jsi viděl Atom někdy před X lety v netbooku a pak se ani nedivím, že máš takový názor. Ale dnešní Atom je již docela jiný CPU. A výkonu je na rozdávání.

Já na tabletu nemíním hrát hry, takže pro mě je stěžejní výkon CPU a tam Intel jasně vede.

BTW, nechápu, jak souvisí výkon CPU s výkonem GPU. Bavíme se tu o výkonu x86 proti ARM. Nebyl by technický problém dát na Atom GPU část z Tegry.

Tablety s Androidem jsou jen hračky. Na seriózní práci jedině plnotučné Windows. Kombinace nového Atomu a Windows 8.1 je nádherně plynulá.
Že grafika Atomu nezvládne Win XP je lež. Styď se!

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Lol, intel byl na 32nm (nebo kolik) s clovertrailem energeticky uspornejsi ..... ted uz je generace 22nm baytrailu a to je panacku uplne nekde jinde. ARM byval energeticky usporny, protoze nic neumel a na takove ty hracicky a webove androidy tak nejak stacil, ale na skutecne veci je treba bohata instrukcni sada a specializovane obvody (treba obvod pro AES je cool pro nas truecryptare, bohuzel ty J1900/1800 ho nemaji) .... ale intel uz predloni tyhle legracky zariznul, loni drtive nasadil, no a to nebudu ani zminovat letosni shrink na 14nm ..... proc myslis, ze je tak malo tabletPC s windows nebo s intel x86 obecne? Ten mobilni baytrail stoji doslova par korun, efektivnejsi, brutalne vykonnejsi, uzitna hodnota uplne jinde, ale proste se snazi co nejvic vytezit z ARMu ....
Ten J1800/1900 o kterem mluvim je plnokrevne CPU. W8.1 studeny start s autologinem a pustenim firefoxu ..... 8 vterin, neco neuveritelneho .... TDP 10W ...... ta hracka z hrackafounu S4 bude mit minimalne 2W, mozna vic, ale vykon minimalne 20x nizsi, realny vykon bude ale mozna jeste daleko markantnejsi, protoze nelze srovnavat dve ruzne architektury na zaklade nejakeho smesneho ARM "benchmarku" jako jsou ruzne antutusrace atd, ktere vyuzivaji vseho vsudy dve, tri instrukce:o)
Dulezite je taky, ze ten intel ma tuny sleep modu, kde v klidu bude zrat nejspis jeste podstatne min nez ten ARM, vseho vsudy nesrovnatelne.
Osobne mam tablet s Z3740, 8" 350g do kasy, vydrz pri prehravani 720p videa pres windows share pres wifi, 7 hodin ..... vsechno zcela plynule, plnotucny system a rychlejsi nez drtiva vetsina desktopu, co se vali lidem v domacnostech, ale formfactor "kreditni karty":o) V truecryptu 5x rychlejsi nez moje i7:)) Virtualizace 64bitovych W7 s nonpersistent diskem bezi jak z praku ...... a ted si to srovnej s tema predrazenyma lednickama (samsungy) s lagujicim hovnodroidem na nejnabusenejsich ARMech, co to nabizeji v obchodech s obrovskyma imaginarnima prodejema (ale ve skutecnosti, jak se proflaklo, to uz nikdo nekupuje).

Takze never na duchy:) Intel uz loni zacal vyrabet pro 3rd party ARMy na 14nm do nejakych vojenskych kramu ..... to, ze s nejvetsi pravdepodobnosti letos ani 14nm x86 nakonec nevyda, mluvi asi ohledne "obrovskeho" respektu z ARMu, za vse:o)))) A taky to proste dokazuje, ze intel nema ani zdaleka konkurenci nebo respekt ke konkurenci (:) a potreboval by ji evidentne jako sul, bohuzel AMD se nejak nechyta a kdovi, jestli se jeste nekdy chytne. ARM je samozrejme diky nekompatibilite se zbytkem sveta (hlavne bezne servery a domaci PC) zcela mimo hru, zivit ho mozna jeste nejakou dobu budou mobily (ikdyz tam uz se intel taky pomalu zacina probouzet) pripadne hracky jako raspi za par kacek. Obri firmy jako intel nebo microsoft, jsou takovi obri leviatani toho prumyslu ... probouzi se pomalu, ale hrnou pred sebou vsechno, co jim zkrizi cestu a nebude to poprve. Na druhou stranu verim, ze ta udajna letargie je nejspis strategicky marketingovy umysl, jak prodat jednu vec 10x .... je treba obycejne lidi nejdriv nakrmit trabantama, 120kama atd... , nez jim zacnes nabizet superby a rollsroysy:)))

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"ale na skutecne veci je treba bohata instrukcni sada a specializovane obvody "

Chuck Moore by sice zuřivě nesouhlasil, ale bez ohledu na to, zrovna ARM z nebobtnání instrukční sady lze obvinit jen těžko. Jinak Intel teď vyrábí ARMy proto, že v těch FPGA polích pro Alteru mu nikdo stejně x86 nespolkne. :-p

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Zase nepřeháněj. Za pomalost Android telefonů nemůže ARM, ale Android. Však Windows Phone běží taky na ARM a to ještě na lowend ARM a běží rychle.

CISC se jako CISC jen tváří. :) Vnitřně to je RISC jak vyšitý.

Nekompatibilita ARM se zbytkem světa u serverů nevadí, jelikož na takových strojích stejně bude běžet linux nebo BSD.

Šifruješ TrueCryptem celý disk nebo jen kontejnery?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Na PC cele disky a v tabletu TC nepouzivam, tam je standardne od 8.1 (na kompatibilnich tabletech, respektive jen tech novych) zaply bitlocker, coz je jednak pohodlnejsi a nechtelo by se mi resit nejake ty UEFI veci s bootovanim zakryptovane systemove partisny s truecryptem, takhle se o to stara s bitlockerem primo firmware.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozrejme, ze ARMu dela nejhorsi vizitku android, ale i tak si nemyslim, ze by to bylo kdovi co (recenze treba na ARMove windows nebyly, co se tyce rychlosti, zrovna pozitivni a to neni zatizene 90% zbyvajiciho API, ktere pouzivaji normalni windows a na intel tabletech bezi plnotucne windows jak po masle). Realita je takova, ze ARM se snazi zrychlovat a intel ma co delat, aby sve CPU dostatecne zpomalil a snizil tim spotrebu. V zarizenich nad telefony se ARM nema sanci vykonem uchytit a ted je zcela logicka otazka, chcem aby telefony bezely na jine architekture nez zbytek sveta? Z evolucniho hlediska vse speje k jednote a singularite. Pro nikoho neni vyhodne mit vic HW nebo SW platforem, proc myslis, ze umrelo tolik HW platforem na konci minuleho tisicileti ve prospech x86 a proc treba linux se svyma tisic a jednou distribuci neda dohromady ani fotbalovy stadion uzivatelu?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Odkdy vadí roztříštěnost linuxu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě teda běží Android na lowendové číně naprosto bleskově. A zásadní výhoda Androidu je, že čisté aplikace běží na jakémkoliv HW bez ohledu na instrukční sadu, kdežto pokud se někdy rozšíří WP, tak to dopadne stejně jako s WM a Symbianem, že od každé aplikace bude muset být deset verzí div ne pro každý telefon zvlášť a nakonec na to výrobce hodí bobek.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Také jsem si myslel takové blbosti, dokud jsem neviděl Windows Phone. Později přímé srovnání LG Nexus proti Lumii 720 se slaboučkým CPU nedopadlo pro Android valně.
A to byl čistý Android, s těmi paskvily, co tam cpe Samsung a HTC to je horší.

Skvělé bylo video, kde se recenzentovi během natáčení videa nejméně třikrát restartovala vlajková loď Galaxy S5.

Jakou má pro mě, jako pro uživatele výhodu, že aplikace běží na všech CPU? Abych mohl snáze krást placený software? A jaké že jsou ty CPU s nejrůznějšími instrukčními sadami. ARM jsou snad mezi sebou nekompatibilní? Jak je možné, že některé aplikace napsané pro ARM neběží na Android telefonech s Intelem? Vždyť přece aplikace pro Android běží všude, ne?

U x86 se podobné blbosti neřeší. Tam je také zaručena mezigenerační kompatibilita.

Jako vývojář několika málo aplikací, napsaných víceméně jen tak z legrace, musím říct, že jsem nemusel dělat 10 verzí a jelo mi to zatím všude.

WP se už rozšířil a bude mít stále větší podíl. Za velký marketshare Androidu můžou levné čínské krámy prodávané v lidnatých asijských zemích.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ty si smisek, RT je agnosticke API, stejne jako C#. Coz ti samozrejme nebrani psat platformove zavisly kod, stejne jako v jave, akorat to odhali MS store validator, tak ty aplikace pro jinou platformu nepovoli. Nejak podobne to bude s javou v androidu s tim rozdilem, ze gugl zadny validator nebo cokoliv nema, proste proto, ze na to nema knowhow a je mu to fuck, chtel vytezit za 0 penez maximum a to se mu povedlo. Ma shop, kde bere 40% z kazde prodane aplikace, jako dobry vejvar za sracku jako je android, do ktereho prakticky nic neinvestoval, protoze je to vicemene semestralni vysokoskolsky projekt. Proto tam ta jejich zpizdrena java bezi jeste hur nez normalne chcipla java, ted aktualne, od oraclu. Je to plne malwaru, kazda chujska aplikace ma pristup ke vsemu, vcetne posilani SMS, volani kamkoliv .... jako sorry, takhle to dopada, kdyz firma s 0 zkusenostma s programovanim OS, vyrobi jakystakys OS a diky chytremu marketingu (je to zadarmo a jeste prilaka opensource vyvojare) to rozesere mezi lidi a pak na to z vysoka sere ..... zadne aktualizace, pristup kazde pochybne aplikace ke vsemu, brutalni osklivost a nejednotnost aplikaci a celkoveho GUI a neuveritelna zdechlost me vedla k tomu, ze jsem tuto platformu temer dvou letech opustil. Nejdriv jsem si nainstaloval WP8 launcher a pouzival ho nekolik mesicu (napriklad ultrabomba, mel nakesovane ikony aplikaci, ve svete hovnodroidich launcheru nemyslitelna "vychytavka":) a pak jsem vyhral lumiu a android uz ani zaboha! Android byl krok zpet k nahravani custom romek, kompilacim hovadin a podobne (me temne obdobi pouzivani linuxu pred 15ti lety:) ..... proste zabity cas .... ja nechci resit tamagocidroid, ja potrebuju aby to fungovalo a ne abych se porad staral a pecoval o operacni system ..... v jistem bode clovek dospeje do stavu, kdy ho nezajima OS, ale chce aby to bez udrzby fungovalo .....

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Platformově závislý kód v Javě? Pouč mě? Nemyslíš snad jexe?

Mám pocit, že to s antipatiemi k linuxu přeháníš.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

EDIT: Nepřišli jste trochu s křížkem po funusu?
http://www.cnews.cz/inforce-ifc6410-chcete-mini-pc-s-17ghz-ctyrjadrem-sn...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pěkný den, věřím, že nepřišli. Zařízení sice není žhavá novinka, ale výrazná slevová akce za zmínku stála.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.