CDR.cz - Vybráno z IT

Další ovocný minipočítač: Orange Pi potěší výkonem i nízkou cenovkou

nepřehlédněte
Orange Pi Plus
Výkon staré dobré placaté maliny nemusí každému dostačovat. Nových alternativ je jako po dešti a přidávají více RAM, výkonnější procesory a spoustu dalšího. Mají konkurenti legendárního počítače do kapsy šanci uspět? Orange Pi to zkouší nízkou cenovkou!

Jak se v poslední době zdá, je oblíbeným koníčkem výrobců kopírovat minipočítač Raspberry Pi. Klonů jsme zde měli spoustu a tentokrát se tvůrci rozhodli pokračovat v ovocném označování zařízení. Novinka Orange Pi je opět miniaturní destičkou určenou pro vývojáře, nadšence a kutily, která běží velmi úsporně.

Orange Pi Board

Tématice alternativ za Raspberry Pi jsme se věnovali v těchto článcích:

Tvůrci Orange Pi připravili sérii minipočítačů vycházejících z návrhu Raspberry Pi, postavených na platformě vícejádrových SoC Allwinner ARMv7. Připravena je trojice modelů, přičemž dvojice sází na dvoujádrový Allwinner A20 s grafickým jádrem Mali-400 a třetí kousek na čtyřjádrový Allwinner A31 s grafikou PowerVR SGX544MP2.

Tabulka Orangepi

Příjemnou vlastností je vedle gigabitového Ethernetu také bezdrátová 802.11b/g/n WiFi, která původnímu Raspberry Pi chybí. Dále zde hledejme dvojici USB 2.0 portů u nejlevnější, čtveřici u dražších verzí, HDMI výstup či GPIO piny pro vývojáře. Opravdu milé překvapení je nasazení VGA rozhraní u prostřední verze či rozhraní pro připojení externí baterie, volitelný Bluetooth a SATA.

Výbavu doplňuje 1 GB RAM a připraven je i slot pro paměťové karty typu micro SD. Ceny začínají na slušných 42 dolarech (kolem 900 Kč) za nejlevnější verzi a pokračují až na 76 dolarů za čtyřjádrovou variantu.

Přestože může novinka nabídnout lepší výbavu než staré dobré Raspberry, jen těžko nabídne dostatečně rozsáhlou komunitu jako nejpopulárnější mini PC současnosti. Pokud sháníte platformu, pro kterou jsou připraveny tisíce článků, publikací či návodů, sáhněte raději po Raspberry Pi. Tato malá placka vás možná překvapí svými možnostmi a pokud nemáte kutilské choutky, může posloužit jako levné multimediální centrum k TV či domácí server. Fantazii se meze nekladou...

Získejte Orange Pi zdarma

Máte nápad na zajímavý projekt v oblasti výuky či hardwaru, nebo se chcete podílet na rozvoji této open source platformy? Napište na oficiálních stránkách tvůrcům formou oficiálního dotazníku a můžete získat minipočítač zdarma. 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Další ovocný minipočítač: Orange Pi potěší výkonem i nízkou cenovkou

Středa, 24 Prosinec 2014 - 15:24 | Duck Daffy | Ono i kdyby to jen využilo lepší latence, tak to...
Středa, 24 Prosinec 2014 - 11:29 | Kert | Mě by zajímalo jestli to aktivně využije 100Mbit...
Středa, 24 Prosinec 2014 - 05:31 | BTJ | Hm, kolik to bylo? Dva, tri tydny nazpatek ten...
Úterý, 23 Prosinec 2014 - 08:46 | petr22 | Me zase prekvapilo jak Open Office otvira 2...

Zobrazit diskusi