CDR.cz - Vybráno z IT

Inspirujte se: Minipočítač Raspberry Pi můžeme rozšířit o kameru nebo z něj vyrobit GPS

wpid-IMG_20120418_192251
Parta nadšenců se rozhodla vytvořit přijímač GPS signálu a jednou z použitých komponent je právě oblíbený minipočítač. Navíc nám nově přibyla možnost dokoupit kamerku ušitou Raspberry na míru, která za pár dolarů rozšíří jeho funkčnost o nějaké to zachytávání obrazu.

Počítač do kapsy, na cesty, jako náhrada multimediálního centra, retro herní konzole, nebo třeba levný kousek hardwaru dětem na hraní. I tak by se dalo popsat staré dobré Raspberry Pi, jež je tu s námi od začátku roku 2012, kdy spatřila světlo světa jeho první verze.

rpi-camera_03

Miniaturní počítač o velikosti kreditní karty má za sebou silnou komunitu, díky níž je stále populární a kutilové vytváří jeden zajímavý projekt za druhým. Co na tom, že je výkon krabičky poměrně malý, přehrávat Full HD videa totiž zvládá a s troškou té kreativity si z něj můžete vyrobit i "notebook".

R7757731-01

Psali jsme o Raspberry:

Nejnovější dění kolem Raspberry Pi přináší kutilům možnost rozšířit jeho funkci o nahrávání videa. Přídavný kamerový modul spolupracuje s oběma modely počítače, tedy A i B a dostupný je již několik dní prostřednictvím obchodu RS Components (brzy snad i prostřednictvím Element 14).

Cena je nastavena přibližně na 25 dolarů, což je stejné jako pořizovací náklady levnějšího modelu "A". Za 500 Kč do ruky dostaneme modul vážící 3 gramy s rozměry 25 × 20 × 9 mm a rozlišením 5 megapixelů. Ten je schopný pořizovat záznam v 1080p, 720p a 640x480p, přičemž podmínkou pro jeho správnou funkčnost je nutná nejnovější verze systému Raspbian. Na proces zapojení kamerky se můžete podívat na předchozím videu, jaká je kvalita výstupu pak na timelapse níže.

Kamera má tu výhodu, že se nepřipojuje přes USB, sází na rozhraní CSI, a nezabírá tak prostor dalším periferiím. Pro výstupní video je využita komprese H.264 a pokud se vám dostane do rukou, určitě oceníte manuál.

Přijímač GPS signálu po svém

Člen skupiny System Group, Andrew Holme, se rozhodl se svými přáteli a nadšenci do Raspberry Pi vyrobit vlastní přijímač GPS signálu. Stačila mu k tomu spousta probděných nocí za posledních několik let, a přestože je vzniklý systém další ze série "Proč? Protože to jde!", hardcore kutilové práci týmu jistě ocení.

Big_System

Tento nevšední kousek má oproti ostatním jedno výhodu pro sledující kutily. Plány jsou totiž velmi detailní a "téměř" nic jim nebrání vytvořit si doma to samé. Tvůrci vedle vlastních návrhů GPS přijímače využili hotový hardware v podobě Raspberry Pi model A, 16×2 LCD displej, anténu pro příjem signálu a Li-Ion baterii, aby se dalo skutečně mluvit o přenosném GPS systému. Pro zajímavost - výsledná spotřeba celého setu byla 0,4 A, přičemž výdrž na baterii slušných 5 hodin.

Detailní popis projektu naleznete na následující adrese: http://www.holmea.demon.co.uk/GPS/Main.htm

Zdroje: 

1, 2

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Inspirujte se: Minipočítač Raspberry Pi můžeme rozšířit o kameru nebo z něj vyrobit GPS

Žádné komentáře.