CDR.cz - Vybráno z IT

MIT: Naše revoluční elektrofarmaceutická kapsle dokáže ovládnout chuť k jídlu

Zdroj: Shutterstock

V MIT údajně úspěšně vyvinuli poživatelnou kapsli, která elektronicky stimuluje produkci hormonu ghrelinu, regulujícího chuť k jídlu, což může být užitečné pro léčbu nemocí, jako je kupříkladu kachexie. Kapsle byla testována na zvířatech a prokázala se jako účinná. Tým plánuje pokračovat ve výzkumu a zkoumat další možnosti léčby gastrointestinálních, neuropsychiatrických a metabolických poruch.

"Tato studie pomáhá prokázat, že elektrická stimulace prostřednictvím požitých elektroléčiv je způsob, jak vyvolat uvolňování hormonů za pomocí trávicího traktu," říká Giovanni Traverso, docent strojního inženýrství na MIT, gastroenterolog v Brigham and Women's Hospital a hlavní autor studie. "Ukázali jsme jeden příklad, jak jsme schopni se zapojit do žaludeční sliznice a uvolňovat hormony, a předpokládáme, že by se to dalo využít i na jiných místech trávicího traktu, která jsme zatím nezkoumali."

Pacienti trpící gastroparézou, což je porucha žaludečních nervů, mohou mít potíže s pohybem potravy trávicím traktem. Nicméně, podobně jako u jiných neurologických poruch, se zdá, že elektrická stimulace může pomoci. 

Dříve se věřilo, že elektrická stimulace vyvolává kontrakce žaludku, což pomáhá posunout potravu. Avšak, jak ukázala studie, i přestože tato léčba pomáhá pacientům cítit se lépe, motilitu ovlivňuje pouze v menší míře.

Z toho důvodu se tým z MIT zaměřil na další možné vysvětlení. Nejspíše může být pozitivní vliv elektrické stimulace způsoben uvolňováním ghrelinu, jelikož se převážně produkuje v žaludku a tenkém střevě. Ghrelin podporuje pocit hladu a urychluje průchod potravy trávicím traktem. Kromě toho snižuje pocity nevolnosti, což může být pro pacienty s gastroparézou velmi významné. Výzkumníci doufají, že tato poznání povedou k vývoji nových terapeutických postupů pro pacienty s poruchami trávicího traktu.

Zdroj: Shutterstock

Aby tento projekt mohl být skutečně revoluční, musejí být elektrody vpraveny přímo do žaludku. Vytvořili proto speciální kapsli, která by se dala snadno spolknout a setrvat v žaludku po určitou dobu. Jedním z hlavních problémů při vytváření této kapsle bylo zajistit, aby elektrody mohly dobře interagovat s povrchem žaludeční tkáně, který je pokrytý tekutinou.

Inspirovali se v tomho ohledu kůží australské ještěrky (přesněji molocha ostnitého), která používá rýhované šupiny k zachycování vody. Drážkovaný povrch kapsle byl navržen tak, aby mohl odvést tekutinu od elektrod a umožnit tak lepší kontakt s povrchem žaludku. Tento povrch je kapilárně propojený, což umožňuje tekutině proudit po jeho povrchu a zajistit tak, že elektrody budou v kontaktu s povrchem tkáně.

"Inspirovali jsme se tím, abychom na vnější stranu kapsle zakomponovali povrchové textury a vzory," říká McRae. "Tento povrch dokáže regulovat tekutinu, která by potenciálně mohla zabránit tomu, aby se elektrody dotkly tkáně v žaludku, takže může spolehlivě poskytovat elektrickou stimulaci, které chceme docílit."

Tato kapsle by dle tvůrců mohla být v budoucnu použita i k léčbě obezity, ale třeba i úplně jiných metabolických poruch. Tento objev by proto mohl skutečně otevřít novou možnost léčby pacientům, kteří bojují s nadváhou a dalšími zdravotními problémy spojenými s obezitou.

Diskuse ke článku MIT: Naše revoluční elektrofarmaceutická kapsle dokáže ovládnout chuť k jídlu

Žádné komentáře.