CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Mobilní telefony a tablety možná dostanou energetické štítky

klasický úředník. Je fuk, jak moc je daná věc na hovno, pokud má štempl (štítek). Přitom já nechci štítky, které mi řeknou, že mobil je lepený a baterie připájená, já chci, aby z trhu takové mobily zcela zmizely.

Pak nebudou muset vymýšlet štítky. Které beztak jen věc prodraží (tak jako prodražily domy).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tomhle je vidět, že v Bruselu mají pořád spoustu volného času na nesmysly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak původní myšlenka je jistě bohulibá. Omezit umělou životnost zařízení. Například mám nyní první lepený mobil a protože ho využívám intenzivně tak po skoro dvou letech už jde znát ztráta kapacity baterie. Ovšem vše ostatní je jak nové, android mám nejnovější (a 13ka na cestě), vše funguje jak má a s mým nasazením morálně vydrží klidně další 4 roky (mobily měním až po úplném morálním zastarání, takže jednou za 5-6 let). Jenže už tak za rok bude výdrž baterie méně než poloviční. Jak to pak vyřeším jsem fakt zvědav, protože jsem viděl jak to rozdělat a baterii vyměnit a to fakt nezvládnu (ani na to nemám nástroje, které jsou drahé). Takže co pak? Vyhodím plně funkční telefon, který by mi sloužil další 3 roky a vytvořím zbytečný elektroodpad? To se mi nelíbí.

Problém je, že to fakt nějaké štítky unie nevyřeší, tady prostě musí nastoupit nekompromisní regulace výrobců.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě je možnost relativně rozumně vyměnit baterii jeden z hlavních požadavků. Pokud to telefon nesplňuje tak koukám po jiném modelu.

Většina telefonů jde rozlepit relativně snadno pomocí fenu, přísavky a trsátka. Problém je že s největší pravděpodobností ho už nikdo neutěsní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, mám vodotěsný model, takže bez ohřívací podložky si prakticky neškrtnu. A skleněná záda, která všem rozdělávačům na videích při rozdělávaní pokřupala. Pak je tam přilepená ještě spirála nabíjení/NFC na baterii a baterie je také celá podlepená. Utěsnění po výměně se samozřejmě konat nebude, to je jasné. Podtrženo sečteno telefon z mého pohledu zničím. A prdel je, že mezi baterií a zády telefonu je plastový kryt, který drží na 19 (sic!) šroubcích. Kdyby ten telefon měl místo nich po obvodu zadního krytu 8-10 zapuštěných šroubků a IP68 by zajištovalo silikonové těsnění, tak by mi to bylo milo, protože stejně mám na těch kluzkých skleněných zádech šprcku a bylo by to rozdělatené dle libosti.

Nakopal bych výrobce (LG) nejraději do prdele, ale dnes je lepeno 99% telefonů snad jen s výjimkou odolných hovad, takže by to měla za mě udělat EU a lepené telefony prostě zakázat. Štítek tomu fakt nepomůže, když budou mít v těchto ohledech všechny telefony stejný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdy dostanou štítky evropské instituce?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle čeho chceš hodnotit?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zatím podle efektivity, podle čeho jiného by jsi chtěl takovou instituci hodnotit?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to abys vytvořil stupnici s velkými zápornými hodnotami. Jsou úřady, které jsou nejen normálně neefektivní, ale jejichž činnost je přímo brzdou - a to ne tím, že něco nedělají...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co si mám představit pod pojmem efektivita ve spojení s úředníkem?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak efektivně dokáže lidem házet klacky pod nohy?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konečne, roky čakám na energetický štítok. Dúfam že to budú lepiť priamo na displej.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To by dloho nevydržel, nejlépe ho tam vyleptat..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.