CDR.cz - Vybráno z IT

Koncepce modularity se rozšiřuje aneb sestavujeme smartwatch dílek po dílku

nepřehlédněte
Myšlenka modulární technologie se může velmi snadno adaptovat i na další úsilí v oblasti kompaktních mobilních zařízení. Není to jen výsada mobilních telefonů, vývojářský tým z Velké Británie věří, že stejným způsobem lze například sestavovat chytré hodinky.

Smartwatch, které aktuálně zažívají svůj velký boom, jsou hlavní koncepční myšlenkou britské vývojářské skupiny, která nazývá svůj projekt příhodným názvem Blocks. Na tomto projektu již prý pracují od listopadu minulého roku, prví funkční prototyp, který má dokázat reálnost celého konceptu, je prý otázkou nepříliš vzdálené budoucnosti. Je prý takřka hotov. Veřejnosti bude produkt nejprve nabídnut skrze dnes populární crowdfunding proces, reálné komerční uvedení produktu na trh se plánuje do poloviny příštího roku.

Hlavní myšlenka Blocks je sympaticky jednoduchá. Celá ta „legrace“ modularity je skrytá v řemínku hodinek, který je tvořen z jednotlivých hlavních bloků/dílků, které může majitel zaměňovat a inovovat dle svých preferencí.

Samotný displej hodinek bude sloužit jako promítací plátno/ovládací prvek sestavovaného výsledku, na výběr by měl mít uživatel mezi e-ink či LED technologií. Také by měl skrývat základní komponenty, jako procesor a baterie. V závislosti na použitém typu displeje se bude odvíjet nejen designové provedení, ale také dostupný hardwarový výkon.

Bloky jako takové budou jasně definované funkční prvky (GPS, senzor otisku prstu či srdečního tepu, podpora SIM, audio výstup, teploměr, detekce pohybu atd.). O systému zatím prý není rozhodnuto, testy však budou probíhat veskrze na Androidu.

Celý projekt Blocks je dle slov tvůrců naprosto otevřenou platformou. Každý vývojář se bude moci zapojit, každá společnost bude moci volně do projektu vstoupit a vytvářet vlastní bloky pro hodinky. Že není modularita jen pojem z říše snů, se aktuálně snaží přesvědčit veřejnost společnost Google se svým projektem Ara, který slibuje první reálný developer kit již během dubna.

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Koncepce modularity se rozšiřuje aneb sestavujeme smartwatch dílek po dílku

Čtvrtek, 13 Březen 2014 - 07:13 | Spirit_pcf | Pouzijete nohu
Středa, 12 Březen 2014 - 17:11 | HKMaly | Jako vtip dobry, ale na noseni to IMHO bude moc...

Zobrazit diskusi