CDR.cz - Vybráno z IT

Sestavujeme ideální chytré hodinky: Jak si je představujeme a co by měly umět?

nepřehlédněte
Chytré náramkové hodinky propojené s mobilním telefonem se pomalu dostávají do popředí zájmu výrobců i zákazníků. Pojďme se podívat, jak by mohl vypadat ideální model a co by nemělo v jeho výbavě chybět.

Jedním ze současných trendů je nazývat nejrůznější zařízení a objekty „chytrými“. Máme tu chytré mobilní telefony, brýle, hračky a dokonce i chytré domy. K tomu všemu se poslední dobou přidávají tzv. chytré hodinky, které pomyslná cesta na výslunní teprve čeká.

Chytré hodinky z dílen společnosti Swatch měl Bill Gates (vpravo) na ruce již v roce 2004

Některé zástupce jsme vám již představili a pár z nich lze dnes dokonce bez větších problémů zakoupit. I tak má ale současný stav a velikost nabídky k ideálu daleko. Jedny umí to, druhé zas tohle, a nejen podle recenzentů, ale i podle uživatelských hodnocení, je stále co zlepšovat.

Než se do testů chytrých hodinek a postupného zmapování trhu pustíme na CDR.cz, zamysleli jsme se nad tím, co od chytrých hodinek očekáváme a jak by ideální zařízení mělo přibližně vypadat. Vznikly tak následující body, které se snaží nastínit vzhled a výbavu ideálního kousku hardwaru, jenž bychom si rádi jednoho dne navlékli na zápěstí.

Chytrý a chytřejší aneb hodinky, které nemáme jen kvůli sledování času

Když nazveme nějaké zařízení chytrým, očekáváme v první řadě to, že nám jeho užívání nějakým způsobem usnadní život. Není tomu tak bohužel vždy, minimálně ale uživatel očekává funkce, jenž mu umožní dělat věci snadněji, sledovat a analyzovat různá data a komunikovat s okolím.

Ona komunikace je důležitá, neboť ani chytré telefony bez internetového připojení nemohou svou funkce plnit na 100 procent. Právě s telefonem pak budou malá zařízení na zápěstí nejčastěji komunikovat. Již dnes jsou hodinky ideálním společníkem pro zobrazování stavů z nejrůznějších aplikací, pro odmítnutí či přijetí hovoru bez nutnosti vyndavat telefon z kapsy, rychlé čtení SMS, emailů apod. 

Bluetooth má své místo jisté

Smartwatch samy o sobě internetové připojení většinou nenabízí a ani se o to jejich tvůrci nesnaží. K jejich správné funkci je totiž ideálně nutný mobilní telefon (ano, hádáte správně, také by měl být „chytrý“) a data jsou do zařízení zasílána prostřednictvím Bluetooth rozhraní.

Tomuto řešení není co vytknout, bezdrátová technologie je poměrně šetrná k akumulátoru a na vzdálenost několika metrů poslouží skvěle. Ani nepředpokládáme, že by se někdo z výrobců pokusil sáhnout po jiném řešení, přestože například doplnění o ANT+ pro připojení případných sportovních gadgetů také nevypadá jako zlý nápad.

Android, iOS a Windows Phone – podporu si zaslouží alespoň trojice systémů

Způsob připojení bychom tedy měli. Dalším důležitým faktorem je z dnešního pohledu to, k jakým platformám se zvládne produkt připojit, což je otázka softwaru. Nejedny hodinky umí komunikovat pouze s Android a iOS produkty, zbytek uživatelů má smůlu. Ano, jedná se sice podílově a naprostou většinu zařízení, ale minimálně Windows Phone si pozornost svým rostoucím zastoupením zaslouží také.

V některých zemích jsou pak populární i platformy jako Firefox OS a do budoucna analytici důvěřují i systému Tizen, viz náš „Velký pohled na mobilní operační systémy v roce 2013“. Budeme však nohama na zemi a jako ideální kompatibilitu očekáváme alespoň podporu pro trojici hlavních operačních systémů - Android, iOS a Windows Phone.

Chceme zjistit čas na sluníčku i ve tmě

Máme tedy hodinky, jenž zvládají bezdrátově komunikovat s mobilním zařízením a problém jim nedělají ani různé platformy. Abychom si na nich ale mohli zobrazit informace a notifikace, bude nutný kvalitní displej s dobrou viditelností i na přímém světle.

Nemusí se nutně jednat o e-ink technologii, ale posloužit mohou i běžné druhy mobilních displejů s upravenými filtry apod. V neposlední řadě je nutností podsvícení displeje s možností nastavení intenzity a ochranná vrstva proti škrábancům a případnému poškození.

Tlačítka, nebo dotykový panel?

Záměrně jsme u displeje vynechali zmínku o dotykové vrstvě, neboť ji nepovažujeme za nutnou. Například oblíbené Pebble Smart Watch sází na běžná mechanická tlačítka a na oblíbenosti ani funkčnosti jim to ani v nejmenším neubírá. Ze zkušenosti není zkrátka špatnou volbou ani jedno, pokud však bude ovládání dostatečně intuitivní.

Velikost a zpracování – každému vyhovuje něco jiného

Nejeden současný produkt odradí případného kupce svou velikostí. První kousky z modelových řad výrobců byly poměrně veliké a najdou se případy, kdy jejich nošení dokonce překáží oblečení, zachytávají se o rukáv apod. To se nám stávalo například u Sony SmartWatch 2. Díky postupnému zmenšování součástek se bude situace nepochybně zlepšovat, čímž se zlepší i zážitek z nošení.

V případě velikosti se jedná spíše o subjektivní dojem každého uživatele. Problémem bývá hlavně přílišná tloušťka části s displejem. To lze eliminovat třeba vhodně zvoleným (např. zaobleným) tvarem. Tento faktor budeme hodnotit spíše pocitově a je nám jasné, že každému vyhovuje něco jiného. Nezbytné jsou pro pohodlí uživatele také výměnné pásky, které umožní výměnu za kousek, který mu bude vyhovovat rozměry i vzhledem.

Další nezbytností je odolnost hodinek vůči prachu a vodě.

Potřebujeme výkonné čipy i v hodinkách?

Když se zamyslíte nad hardwarovou výbavou, nemusí se v případě hodinek jednat o nikterak „nabušené“ zařízení. Rychlá odezva ovládacích prvků by měla být samozřejmostí a vzhledem k tomu, že budou hodinky zobrazovat především smartphonem předpřipravený obsah, odpadá nutnost výkonných několikajádrových čipů, jejichž energetická náročnost by navíc zvýšila spotřebu zařízení. Postačí tedy, když vše poběží plynule a bez zbytečných prodlev.

NFC na ruku prostě patří

Pokud jste doposud nepřišli na chuť NFC a bezkontaktní komunikaci, věřte, že právě v hodinkách nalezne tato technologie skvělé uplatnění. Pouhým mávnutím rukou a následným potvrzením provedete platby v obchodě, spárujete zařízení a mnoho dalšího. Jestli NFC někam patří, tak právě do chytrých hodinek.

Notifikace – zvuk není nutností, ale vibrace ano

Umístění reproduktoru na hodinky není nutností. Odvážné tvrzení? Případné nasazení určitě nekritizujeme, ale pro upozornění uživatele bohatě postačí vibrační motorek uvnitř hodinek. Vibrace nevyrušují uživatele ani okolí, navíc se rozhodně nestane, že byste je přeslechli. Jestliže nám absence reproduktoru nevadila, vibrační motorek naopak považujeme za nutnost.

Výdrž na jedno nabití

Dlouhou dobu jsme v redakci spekulovali nad tím, jaká pro nás je ideální doba výdrže na jedno nabití akumulátoru. Hodinky přeci jen nechceme dobíjet každý druhý den, jako je tomu v případě dnešních mobilních telefonů.

Shodli jsme se nakonec na jednom týdnu, s tím, že by měly hodinky po celou dobu ukazovat čas na displeji a zároveň několikrát za den zvládnout formou notifikací upozornit na nové události. U tohoto bodu se zeptáme i vás - jaká doba výdrže na baterii je podle vás ideální a jak často jste ochotni dobíjet svá zařízení?

Dostatek aplikací – bez nich dnes úspěšné zařízení neuděláš...

Je zbytečné, pokud máte na ruce perfektní kousek hardwaru, když vám jej omezené portfolio aplikací neumožní naplno využít. Tato skutečnost už zabila budoucnost nejednoho zařízení a proto je nutná dobrá komunikace s vývojáři a aktivní tvorba příslušných nástrojů pro vývoj aplikací. Nejedná se o lehký úkol, ale prakticky v tomto bodě mluvíme o úspěchu a neúspěchu produktu.

 

Například tvůrci Pebble Smart Watch zvládli i díky Kickstarterové kampani úkol zaujmout vývojáře na jedničku. V nedávné době dokonce spustili vlastní market s vysokým počtem aplikací. Komunita nadšených vývojářů a dostatek nejrůznějších aplikací pro sportovce bude do začátku určitě důležitým tahákem každých hodinek, který není radno podcenit.

Koupit či nekoupit – nakonec rozhoduje cena

Posledním důležitým bodem je cena. Právě tento faktor, kdy se uživatel musí zamyslet nad tím, zda mu produkt za danou sumu stojí, je nakonec možná nejdůležitějším. Podle současné nabídky budeme brát jako ideální částku kolem 6 000 Kč, do níž se většina dostupných modelů vejde. Pokud bude některý výrobek odpovídat výbavou i zpracováním částce vyšší, samozřejmě pak nebudeme brát cenu jako negativum.

Co považujeme za zbytečné?

Když říkáme, co bychom v hodinkách chtěli, byla by škoda nezmínit i to, co považujeme za zbytečnost. Například integrovaný fotoaparát, jako to předvedl Samsung u svých Galaxy Gear, považujeme za holý nesmysl. Kdo měl hodinky na ruce, určitě dá za pravdu, že se nejedná o nic praktického, ba naopak. Navíc ani kvalita výstupu nedosahuje dostatečné úrovně a roste tím jen cena zařízení.

Závěr

Když si to shrneme - chytré hodinky, do kterých bychom byli ochotní investovat peníze, musí mít:

  1. Bluetooth nebo jinou energeticky efektivní formu komunikace s telefonem
  2. Podporu minimálně dvou (iOS, Android) ideálně však tří systémů (Windows Phone)
  3. Displej s dobrou viditelností na slunci i ve tmě
  4. Praktický tvar k příjemnému nošení
  5. Vyměnitelné pásky
  6. NFC
  7. Vibrační notifikace
  8. Výdrž na jedno nabití okolo jednoho týdne
  9. Dostatek zajímavých aplikací pro využití potenciálu zařízení
  10. Cenu ideálně do 6 000 korun
  11. Bezdrátové nabíjení

Naopak se obejdeme bez:

  1. Dotykového panelu, postačí hardwarová tlačítka
  2. Výkonného čipu, hodinky zobrazují informace z telefonu (ten je hlavní výpočetní jednotkou)
  3. Reproduktoru, stačí nám vibrace
  4. Zbytečností, jako je fotoaparát nebo vodotrysk

Jak si ideální produkt představujete vy? Budeme rádi za vaše tipy a případné postřehy!

Aktulizace 26.2.2014:

Na základě vašich postřehů jsme do požadavků na chytré hodinky přidali bezdrátové nabíjení. Sice si na podobně nabíjený model nějakou chvíli počkáme, ale do hodinek se zdá být nasazení podobné technologie rozumnou volbou.

Zdroje: 

Vlastní

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Sestavujeme ideální chytré hodinky: Jak si je představujeme a co by měly umět?

Pondělí, 24 Únor 2014 - 14:02 | Tarman | No pokud si můžu představit chytré hodinky, tak...
Pondělí, 24 Únor 2014 - 10:29 | WIFT | Já to bral pesimisticky, ten rok ;) Drahá...
Pondělí, 24 Únor 2014 - 07:59 | Tom Miki | Přesně tak. Od té doby co mám mobil už nenosím...
Neděle, 23 Únor 2014 - 22:31 | DRK | Hmm hodinky jsou pro mě něco co mi ukáže datum a...
Neděle, 23 Únor 2014 - 21:44 | Solitary | Souhlasim, kdyz clovek potrebuje rychle zjistit...
Neděle, 23 Únor 2014 - 20:42 | Jan Novák | No, co napsat k takové zbytečnosti, kterou...
Neděle, 23 Únor 2014 - 18:16 | WestFlame | Tak to bych si dovolil odporovat. Moje minulé...
Neděle, 23 Únor 2014 - 16:20 | WIFT | Výdrž měsíc? Blbé hodinky na jednu baterii vydrží...
Neděle, 23 Únor 2014 - 15:34 | molnart | vlastnil som prve smart hodinky na trhu Sony...
Neděle, 23 Únor 2014 - 14:30 | WestFlame | Co se týče mě, tak já bych seznam upravil...

Zobrazit diskusi